Manor Solomon (©Reuters)
Manor Solomon (©Reuters)

PRELAZZI: Hamelech Solomon

Vreme čitanja: 5min | ned. 12.03.23. | 08:17

Pre debija u Premijer ligi, Solomon nije odigrao zvaničnu utakmicu čitavih pola godine, prvo zbog zimske pauze, a onda zbog bombi od kojih se spasao tako što se u prvim danima rata nekako dokopao granice s Poljskom i posle deset sati provedenih u izbegličkoj koloni, sa svim nevoljnicima, jer rat, kao i fudbal, izjednači svakoga, došao do spasenja i prebacio se u domovinu

Granice između mitologije i istorije umeju da budu jako zamućene. Nešto može da vam bude pred očima i da mislite da nije stvarno; nešto drugo nikada ne morate da vidite pa da ubeđujete i druge da postoji.

Eto, kao taj Solomon. Ne, ne onaj mudri car, Davidov sin, koji je imao 700 žena i još 300 konkubina – a jedna beše faraonova ćerka – a koji se jednostavno mora pomenuti u ovoj priči, jer je o Solomonu, jer je o Izrailju.

Izabrane vesti

Nego Manor Solomon, krilni igrač Fulama, čovek o kojem su se ispredale legende i pre nego što je ikada kročio na teren; i čovek o kojem danas priča cela Engleska iako ga je malo ko zaista video.

Ili ga nije video duže od sat-dva efektivnog vremena; a što je opet veće ukazanje od mnogih izvikanih božanstava...

Kako bilo, Manor Solomon je tema, mitološka i dnevna, a na Krejven Kotidžu se nadaju i buduća, možda čak i istorijska. A kao što to kod nekog ko se zove Solomon obično biva, mnogo toga se priča, a nešto od toga je verovatno i istina.

Danas je Manor Solomon razlog da se navijači Fulama smeju Čelsiju i Mihailu Mudriku: izgleda da ih je neko prevario i da su uzeli pogrešno krilo iz Šahtjora; danas je on pomalo i zalog za budućnost, naravno ukoliko se njegova pozajmica pretvori u stalni radni odnos.

Postoji ona smešna fora kojom je prozivan Garet Bejl: "Vels. Golf. Madrid. Tim redom", a u Fulamu već nekoliko sezona, posebno otkako je Marko Silva pobedio i smirio klupsku vrhušku, važi redosled "Mitrović. Rid. Rim".

Među ta tri moderna heroja, u vlažnim snovima pristalica simpatičnog kluba, mogao bi da se umuva, ako je iole suditi po početku, i dečko iz Kfar Save, što je zaobilaznim i ratnim putevima stigao do Engleske.

(©Reuters)(©Reuters)

Preciznije bi valjda bilo reći: suditi po novom početku. Jer Manor Solomon je došao u Fulam još letos, na osnovu one klauzule koja je podarila igračima iz ratom zahvaćene Ukrajine mogućnost da makar privremeno promene klupske boje.

Pre debija u Premijer ligi, Solomon nije odigrao zvaničnu utakmicu čitavih pola godine, prvo zbog zimske pauze, a onda zbog bombi od kojih se spasao tako što se u prvim danima rata nekako dokopao granice s Poljskom i posle deset sati provedenih u izbegličkoj koloni, sa svim nevoljnicima, jer rat, kao i fudbal, izjednači svakoga, došao do spasenja i prebacio se u domovinu.

I onda je na tom debiju povredio koleno toliko da je trebalo da prođe još skoro novih šest meseci pre nego što ponovo zaigra.

Niko ko ga danas gleda – kad zapleše po levoj strani, pa uleti u desnu, pa pošalje loptu u malu mrežu kao protiv Brajtona, pred očima svog bivšeg trenera i zauvek prijatelja De Zerbija – ne bi pomislio da je iza Solomona toliko teška povreda; mada je Marko Silva znao da ovog puta mora da bude oprezan.

U tih nekoliko februarskih utakmica Manor je postao ono što Englezi zovu "super-sub", i naterao tribine što su grizle nokte zbog povrede i nešto lošije forme Mitrogola da se opet ozare.

I da nauče makar dve reči na hebrejskom: "Hamelech Solomon". Kralj Solomon.

(©Reuters)(©Reuters)

Gol Notingem Forestu s klupe, pa taj gol Brajtonu s klupe, pa onda ulazak protiv Vulverhemptona i opet gol. Kakav? Pa, Kodi Gakpo je u derbiju protiv Junajteda postigao samo lošu kopiju da otvori najveće rivale. A kad smo kod Liverpula, tri decenije ranije, tri gola zaredom u najvišem rangu engleskog fudbala postigao je Roni Rozental; bilo je u međuvremenu dosta Izraelaca, ali nijedan ovakav.

Potom je došao Lids, u FA kupu, i još jedan pogodak, pa je Manor Solomon napokon nagrađen za igru i za pristup: protiv Brentforda je počeo utakmicu. I naravno, opet ga dao.

Pet od pet. U februaru i martu 2023, koji su od februara i marta 2022. za Manora – i ne samo za njega, naravno – daleko kao nebo i zemlja, kao mir i rat.

Eh, oni koji su znali, oni su znali, i njima nije iznenađenje što je Solomon tako dobar i što Mudrik možda nije tako dobar, ili makar ne još; momak od svega 170 centimetara koji u sebi ima pomešanu krv Aškenaza i Sefarda svojevremeno je umeo da sruši i Real na Santjago Bernabeu (doduše onom utišanom, postpandemijskom stadionu, zbog čega svako vraćanje na highlightse tog meča ume da pobudi PTSP) i da rešeta i levom i desnom. Malo više desnom, što je uvek lepo videti...

Tada, pre svega ovoga, o njemu su pričali mnogi, pa je bilo već viđeno da će preći u Arsenal, zbog čega i dan-danas kada guglate njegovo ime na prvoj stranici pretraživača dobijate detaljne skauting izveštaje na navijačkim forumima "Tobdžija".

Nije se desilo, malo i zbog toga što je Šahtjor sve do rata bio Šahtjor, pomalo zlatna krletka za talentovane igrače širom sveta – svojevremeno najviše za Brazilce, naravno, i to je najbolja i najopevanija priča o rudarskom gradu koji miriše na sambu i kaipirinju – ali i zato što su u prvi plan izbili neki drugi, poput njegovog saigrača Mudrika.

(©Reuters)(©Reuters)

Upravo zato će nedelja rano po podne biti susret mitologije i realnosti, alternativne i stvarne istorije. Šta ako zaigra – od početka ili sa klupe, svejedno je – i postigne gol na još jednom meču, pa se Fulam približi mestu koje vodi u Evropu, o čemu ni najveći Mitrovi vernici s obale Temze nisu mogli ni da maštaju?

Šta ako upravo on bude taj koji će otežati ili potpuno sprečiti Artetin hod ka tituli? Da li će biti udaranja u čelo i kupiranja ušiju na Emiratima?

Koliko će vredeti na leto, onda, ako je već Mudrik skoro dostigao "stotku"?

Ili će se mit polako rasprsnuti, pa će ovaj Solomon ostati čudo za jedan mesec, mit kao takav, nešto što nam je bilo pred očima, ali nije bilo stvarno?

PREMIJER LIGA - 27. KOLO

Subota

Bornmut - Liverpul 1:0 (1:0)

/Biling 28/

Everton - Brentford 1:0 (1:0)

/Meknil 1/

Lids - Brajton 2:2 (1:1)

/Bamford 40, Harison 78 - Makalister 33, Harison 61AG/

Lester - Čelsi 1:3 (1:2)

/Daka 40 - Čilvel 11, Haverc 45+5, Kovačić 78/

Totenhem - Notingem Forest 3:1 (1:1)

/Kejn 19, 35, Son 62 - Voral 81/

Kristal Palas - Mančester siti 0:1 (0:0)

/Haland 78p/

Nedelja

15.00: (5,80) Fulam (3,90) Arsenal (1,67)

15.00: (1,37) Mančester Junajted (5,10) Sautempton (10,0)

15.00: (2,25) Vest Hem (3,30) Aston Vila (3,60)

17.30: (1,75) Njukasl (3,60) Vulverhempton (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FulamManor SolomonŠahtjor DonjeckPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara