(©Reuters)
(©Reuters)

PRELAZZI: Mali Murinjo iz Čempionšipa

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.10.23. | 08:19

Kijeran Mekena je glavni i odgovorni za sve dobro što se događa na Portman Roudu

Neće biti da je samo do protoka vremena, možda i do fizičke, pardon geografske pozicije tog grada i tog kluba, ili samo zato što nemaju – pardon, doskora nisu imali, i upravo o tome je ova priča – mnogo toga što bi ih činilo dopadljivim novijim generacijama.

Tako je Ipsvič Taun, po mnogo čemu "mali velikan" ostrvskog fudbala – imaju Kup UEFA 1981. godine, sa ser Bobijem Robsonom, a pre toga su imali i drugog sera, Alfa Remzija – tihovao zaboravljen u Ligi jedan i u Čempionšipu godinama, a da se malo ko potrudio da skine patinu, pa da vidi da li se možda iza nje krije nešto svetlucavo.

Izabrane vesti

Za sve ove godine koliko su proveli u drugom i trećem rangu takmičenja, retko ko je, ne računajući naravno napaćeni narod safočki, dok gleda kladioničarsku ponudu ili samo prevrće SofaScore, video kako tamo sa raznim stivenejdžima, port vejlovima i linkolnima piše "Ipswich Town" pa pomislio "Jadan Ipsvič, baš bi bilo dobro da se vrate u Premijer ligu..."

Nismo stizali, neka se ne ljute "Traktor Bojsi", dobro, neka se ljute Traktor Bojsi, nismo stizali od svih onih klubova koje smo oplakivali, spasavali, koje smo želeli da vidimo na najvećoj sceni. Žalili smo za Lidsom, Notingem Forestom, Vulvsima, Njukaslom, oni hipsteri koji se sećaju Skota Parkera dok je još bio kul lik znali su da se sekiraju i zbog Čarltona, a šta tek reći o Portsmutu, samo Ipsvič Taun nije bio, kako li se to kaže, nikakav "brend".

Zato je njihov počesto sizifovski poduhvat, da se iskobeljaju prvo iz treće lige, a onda da nešto više urade i u Čempionšipu, polako prolazio ispod radara YouTube, TikTok ili samo Premier League generacije, one koju baš briga za nešto što je bilo nekada davno.

(©Reuters)(©Reuters)

Ima, doduše, i još jedna crtica za koju se hvataju u Istočnoj Angliji, ona zbog koje će Ipsvič Taun biti prozvan engleskim Kjevom, ili će, istinitije, Kjevo biti italijanski Ipsvič: godine 2000, pod vođstvom Džordža Barlija, Ipsvič je ušao u Premijer ligu i za dlaku izvisio naredne sezone za Ligu šampiona.

Završili su tada kao peti, morali u "svoj" Kup UEFA – za one baš nostalgične, evo nekoliko imena: Alan Armstrong, Herman Hrajdarson, Džim Madžilton, Met Holand; dogodine će se pridružiti i Daren Bent i Tajtus Brembl – i ne prođe dan a da se oni koji su nazočili toj sezoni na Portman Roudu ne zapitaju da li bi sve bilo drugačije da su stigli u predvorje raja.

Da li bi danas oni bili u vlasništvu nekog napaljenog i prebogatog gazde, koji ne bi žalio novca da se u maniru novih skorojevića trka sa Saudijcima, Amerikancima i ostalim investitorima?

Taj će Ipsvič, doduše već u fazi odumiranja, gostovati čak i u Srbiji, u Smederevu, a onda će ispasti da se, evo dvadeset jednu, dvadeset dve godine, ne vrate. U međuvremenu su i dve-tri, ma previše sezona, proveli i u Ligi jedan.

Potrudili su se i plavi da se utope u sivilo, pa nije ni čudo što nemaju "wow" faktor koji krasi mnoge njihove takmace iz Čempionšipa. Eto, pogledajte tabelu uoči ovog, 11. kola Čempionšipa, i priznajte sebi da vam oči same traže gde su Lester, Lids, Sautempton, Blekburn, pa i Norič, Sanderlend i Stouk; promašićete Ipsvič kao da ga nema.

A ima ga, kad smo kod tabele, evo ga na drugom mestu, samo dva boda iza moćnog Lestera koji će pod vođstvom Enca Mareske sasvim izvesno oboriti brojne rekorde Čempionšipa, i pet bodova ispred Preston Nort Enda, sa kojim će se upravo danas sastati u malom i potpuno neočekivanom derbiju.

(Eh, a šta bi tek mogli da kažu navijači Prestona? Ko će na njih da se osvrne, na prve šampione i prve osvajače duple krune u Engleskoj? Gde su suze za njih? Gde je njima TikTok?)

(©Reuters)(©Reuters)

Ali nije ni što su na drugom mestu, nego što su, valjda prvi put u istoriji, postali "viralni": Tviter, ili kako god da se sada zove, krcat je klipovima sa akcijama na kojima lopta ide od gola do gola, od noge do noge: od golmana Vaclava Hladkog preko Džordža Edmundsona i Markusa Harnesa do strelca Nejtena Broudheda.

Na sve to, Ipsvič je u Liga kupu sasvim zasluženo tukao Vulverhempton, za šta je nagrađen još jednom utakmicom kod kuće protiv premijerligaša. U osmini finala gostovaće im Fulam početkom novembra.

Sasvim dovoljno da ih poneko, napokon, izgugla. Pa da sazna da ništa to nije previše slučajno, pa još i da shvati da čak i njima gazduju Amerikanci iz nekakvog investicionog fonda (zasad nisu izašli na nos navijačima, no često je to samo pitanje vremena?), a i da imaju trenera oko kojeg će se, koliko ove zime, otimati mnogo izvikaniji klubovi.

Kijeran Mekena je glavni i odgovorni za sve dobro što se događa na Portman Roudu, i za to što trenutno – a dobro je i trenutno, nekad valja samo uživati u onome što je oko tebe, i ne sma(t)rati previše sa budućnošću – izgleda kao da je Ipsvič glavni kandidat da se vrati u Premijer ligu.

Uzeo ih je kada su patili u Ligi jedan, lagano ih prošetao kroz taj rang, naterao ih da igraju fudbal zbog kojeg je stadion mahom pun, ceo grad nosi dresove (nije im odmogao ni njihov veliki fan Ed Širan, koji često u javnosti zna da se pojavi obučen navijački), a tviteraši i ostali X-eri šeruju njihov fudbal.

(©Reuters)(©Reuters)

Nije Severni Irac čovek oko čije igračke karijere treba trošiti previše tastature. Kažu da je bio dovoljno talentovan da ga iz domovine bezecuje Totenhem, ali nikada nije debitovao za prvi tim i zbog teške povrede kuka batalio je fudbal već sa dvadesetak leta; ipak, nije ga zamrzeo, već mu ostao veran, od mlađih kategorija pa naviše.

Tu stvari postaju zanimljive. Iz Totenhema je prešao u Mančester junajted i vodio brigu prvo o kadetima, pa o treninzima prvog tima; tu ga je opazio izvesni Žoze Murinjo i postavio ga, posle Ruija Farije, za svog asistenta.

Prerano osedeli Mekena postao je Murinjov pulen, ali se zadržao tu i kada su posle Specijalnog na užarenoj klupi Junajteda boravili Solskjer i Rangnik; ipak, za ovu priču nam je zanimljivija poveznica sa Portugalcem.

Jer baš kao što je nekada Bobi Robson u Barseloni video nešto u mladom Žozeu i rukopoložio ga za svog naslednika, to isto je matori Žoze video u mladom Kijeranu. Nadarenom, staloženom, inteligentnom, strastvenom.

I kako onda da čovek pomsili da je slučajno što je Kijeran Mekena došao u klub Brajana Robsona, i postavio ga na noge, i zaređao s pobedama?

Možda je to, da se našalimo, jedina prava Murinjova pobeda ove sezone; baš kao što je velika pobeda Ipsviča – možda i veća od ove današnje, kojom bi eventualno pobegli pratiocima na dosta velikih 7-8 bodova razlike – to što su konačno počeli da obraćaju pažnju na njih.

Što će, makar zbog Mekene, ako ne zbog Džordža Barlija ili Bobija Robsona, nego pogledati tabelu Čempionšipa dok pravi tiket ili šalta kanale, pa pomisliti, opa, vidi Ipsvič, baš bi bilo dobro da se vrate u Premijer ligu.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

ČEMPIONŠIP – 11. KOLO

Petak

Birmingem - VBA 3:1 (2:1)

/Bakuna 23pen, Sanderson 38, Gardner 87 – Svift 5/

Subota

13.30: (2,40) Sanderlend (3,45) Midlzbro (2,90)

16.00: (2,45) Kardif (3,30) Votford (2,95)

16.00: (2,55) Koventri (3,35) Norič (2,75)

16.00: (1,65) Ipsvič (3,70) Preston (5,60)

16.00: (1,58) Lids (4,00) Bristol Siti (5,90)

16.00: (1,53) Lester (4,10) Stouk (6,50)

16.00: (2,35) Milvol (3,35) Hal (3,05)

16.00: (2,45) Plimut (3,40) Svonsi (2,85)

16.00: (2,95) KPR (3,40) Blekbern (2,40)

16.00: (2,60) Šefild Venzdej (3,25) Hadersfild (2,80)

16.00: (1,35) Sautempton (5,30) Roteram (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrelazziIpsvičČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara