Navijači Milvola (©Reuters)
Navijači Milvola (©Reuters)

PRELAZZI: Rivalstvo rođeno u besu

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.09.23. | 08:40

Danas je vanredno stanje u Londonu

Da se napravi neka ad-hok anketa o najomraženijim klubovima među "običnim" navijačima u Engleskoj, nema sumnje da bi Milvol i Lids bili na prve dve pozicije.

To je, naravno, posledica obilnih grehova iz prošlosti: kada je talas huliganizma prvi put zapljusnuo Ostrvo, Milvolovi i Lidsovi huligani bili su verovatno dve najjače, ili makar najpoganije "firme". Na sve to, nisu se mogli podičiti ni nekim džentlmenstvom na terenu, čak ni - govorimo o Lidsu - kada su osvajali najvažnije trofeje i maštali o pokoravanju Evrope. Tukao ih je glas, recimo to tako, da vole da tuku. A i voleli su...

Izabrane vesti

Ali nikada, sve do pre koju godinu, nisu bili rivali.

Zapravo, u prvih dve stotine godina postojanja ova dva kluba (kada im se godišta saberu, je li), Milvol i Lids sreli su se samo šačicu puta, i neće se ništa bitno desiti sve dok i jedni i drugi ne završe u trećem rangu takmičenja, pa još na rubu opstanka, sa osećajem da su se svi, a posebno "stara garda", urotili protiv njih.

Dešava se nekad da te zajedničke nedaće i stigma ujedine, po principu "neprijatelji mojih neprijatelja su moji prijatelji"; da je to bio slučaj, danas bi se ova utakmica igrala u onom klasičnom terminu od 3-4 po podne, ne bi policija Londona grada upregla sve svoje konjanike i sve svoje kamere, ne bi se zamandalili pabovi i žaluzine u južnom delu grada, ne bi medijske kuće držale kamere na gotovs da snime novi haos koji bi mogao da usledi na tribinama i oko njih.

Ne, mržnja i prezir koji je dobar deo Engleske pokazivao - i aktivno pokazuje - prema Milvolu i Lidsu služio je njihovom odnosu kao hepokockica, prelivena kerozinom, posuta agent orandžom i gašenim krečom, stavljena pred bacač plamena.

Praktično ni iz čega rodilo se otrovno rivalstvo zbog kojeg je ministarstvo unutrašnjih poslova zdušno navijalo da se Lids junajted prošle godine spase ispadanja iz Premijer lige. Samo da se ne bi opet sreli i stavili celo društvo na ispit.

Pa, žalimo slučaj, i jedni i drugi su u sezoni za nama uradili sve da se podruže, i evo ih sada, septembarska nedelja u Čempionšipu sviće, utakmica je prebačena za podne da se ne bi stigli napiti i baš mnogo lomiti po gradu, i svi su nervozni, čak i oni koji su se jutros probudili s namerom da dohvate jednog omraženog kvazi-huligana ili makar policijskog konja.

Ti su možda i najnervozniji.

Rivalstvo Milvola i Lidsa jedno je od čudnijih u Engleskoj; nije zasnovano ni na tradiciji (sa 40 odigranih utakmica u istoriji, to bi bilo baš teško), ni na geografskoj udaljenosti (gradove deli skoro 300 kilometara), ni na žeđi za trofejima (Lids ih ima i sanja, Milvol samo pati, još od onog FA kupa koji nas je podsetio na "Mućke", i ubeđuje sebe da im se ne dozvoljava da naprave išta veliko)...

Navijači Lidsa (©Reuters)Navijači Lidsa (©Reuters)

Nije da ne postoje bizarna i teže objašnjiva rivalstva u Engleskoj, poput onog između Brajtona i Kristal Palasa, ili Šefild junajteda i Vest Hema, ali nijedno od njih nema tako krvavi potencijal...

Zapravo, kada biste pitali "obične" vlasnike sezonskih karata na Eland Roudu ili Denu koga doživljavaju kao takmaca, prvi bi verovatno rekli da je to Mančester junajted pa deset praznih mesta pa možda Hadersfild (zbog prvog nikada neće zaboraviti onaj prebeg Alana Smita, kojim se i simbolično završila era ambicioznog Lidsa s početka ovog veka), drugi bi se opredelili za nekog gradskog rivala, najpre Vest Hem junajted.

Ali nije vanredno stanje danas u Londonu zbog tih običnih, nego zbog onih koji su se nameračili jedni na druge i kojima su krenule bale kada je Milvol lane ostao bez plej-ofa, a Lids bez Premijer lige.

Sve je, dakle, počelo mnogo kasnije od sedamdesetih i osamdesetih, kada je Lids prvi put ispao u treći rang takmičenja. Izgledalo je tih godina kao da će slavni klub morati da bude ugašen, a svaki meč u Ligi jedan delovao je sudbonosno.

Na klupi Lidsa bio je legendarni Denis Vajs, koji je svojevremeno nastupao za Milvol pa bio i njihov trener - nije li to sasvim prikladno, znajući kako je izgledao na terenu? - ali ni na njega se nikako ne sme svaliti rađanje ovog neprijateljstva.

Ako išta u mržnji i negativnosti može da bude spontano, onda je ova bila baš takva - te 2007. dogodio se proto-haos, a posejana klica nastaviće da raste i raste, sa sve nekim groznim plodovima, kao što je mahanje turskim zastavama s "plave" tribine, kao podsećanje na navijače Lidsa stradale na Bosforu (zamislite samo, ili bolje nemojte, sličnu situaciju u Srbiji).

Navijač Milvola (©Reuters)Navijač Milvola (©Reuters)

Ovaj današnji duel prvi je nakon što se Lids, srljajući iz greške u grešku po najurivanju Marsela Bijelse, nanovo obreo u Čempionšipu. Na klupu je seo stari Klopov prijatelj Danijel Farke, sa reputacijom čoveka koji ume da izvuče klub iz najbolje, a svakako najteže druge lige na svetu (mada bi poklonici Serije B imali šta da dobace na ovaj drugi epitet), ali Lids je i dalje nesređen i mamuran.

Imaju samo šest bodova iz prvih pet kola, no i to bi bio manji problem od otvorenog štrajka nekih od najvećih zvezda, poput Njonta i Sinistere (poslednji je uspeo da izdejstvuje transfer), i preobimne "input-output" kategorije koja iziskuje duži period uigravanja tima. Ako se to ikada i dogodi, je li.

Po kvalitetu, Lids bi trebalo da je već kandidat za povratak u najviši rang - kao Lester, koji se brzo rešio žalopojki na sopstveni račun - i samim tim za pobedu u južnom Londonu.

Ali, ovo ni po čemu nije običan meč, kao što ovo nije rivalstvo koje zavisi od kvaliteta, udaljenosti ili trofeja.

Ovo je iskrena mržnja - a takva baš često zna da bude stoprocentno čista - onih koji znaju kako je biti prognan, ponižen, ismejan, nevoljen i neželjen.

ČEMPIONŠIP - 6. KOLO

Petak

Hal - Koventri 1:1 (0:1)

/Konoli 87 - Latibodije 27/

Sautempton - Lester 1:4 (1:3)

/Edozi 25 - Vardi 1, Mekatir 18, Endidi 45+3, Mavididi 67/

Subota

Blekburn - Midlzbro 2:1 (1:0)

/Šmodič 31, 49 - Kruks 55/

Bristol Siti - Vest Bromvič 0:0

Hadersfild - Roteram 2:0 (1:0)

/Koroma 18, Tomas 70/

Norič - Stouk 1:0 (1:0)

/Stejsi 44/

Preston - Plimut 2:1 (2:0)

/Holms 1, Milar 25 - Hardi 61/

KPR - Sanderlend 1:3 (1:1)

/Pal 12 - Klark 45+8, Balard 57, Ba 81/

Šefild Venzdej - Ipsvič 0:1 (0:0)

/Čaplin 45/

Votford - Birmingem 2:0 (0:0)

/Rajović 90+1, Endrjuz 90+6/

Kardif - Svonsi 2:0 (0:0)

/Taner 71, Remzi pen 86/

Nedelja

13.00: (2,90) Milvol (3,30) Lids (2,45)



tagovi

ČempionšipLids JunajtedMilvolPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara