(©Reuters)
(©Reuters)

PRELAZZI: Seržo na maturskom balu

Vreme čitanja: 5min | sre. 22.02.23. | 08:08

Konseisao je bio pripadnik baksuznog Moratijevog Intera, koji je hteo mnogo i nije dobio skoro ništa

Ima tako nekih gradova u kojima bi se baš dalo živeti. Obično to nisu glavni gradovi neke države, jer prestonice umeju biti užurbane, glasne, krcate turistima; obično su i na moru, ili baš blizu neke široke vode. Najbolje ako su oboje.

Takav će monolog voditi i taksista na glavnom aerodromu u zemlji, kojem je pun kufertreger saobraćajnih gužvi u Lisabonu, i konobarica koja tamo na severu služi legendarnu francensinju, sendvič, onako, sa svačim, pre nego što vas natera da probate to slatkasto vino, jako skoro kao rakija; oteće se to i porodici na turističkom brodiću na Douru, negde ispod trećeg mosta.

Izabrane vesti

Samo, ne smemo zaboraviti krunski preduslov da jedan grad bude dobro mesto za život: mora da ima fudbalski klub. Makar jedan. I što veći – to bolje.

A malo je, čak i kad se ne igra nikakva utakmica, čak i kad duva februarski vetar kroz to zmajevo gnezdo, malo je većih klubova od Porta.

Član velike trojke portugalskog fudbala pokušaće večeras da makar izjednači uspeh svog najvećeg rivala – neka se ne srdi Sporting, oni su ipak manje važni kada dođe vreme za upoređivanje, od crvene Benfike – i proturi jednu nogu u četvrtfinale Lige šampiona; sa sećanjem da je poslednji klub van "lige petice" (mada je možda vreme da penzionišemo taj izraz i svedemo ga makar na "četvorku"?) koji je osvajao klempavi trofej, sa spoznajom da se protiv ovakvog Intera može, i sa svešću da ako može, onda to sigurno može Seržo Konseisao.

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (5,00)

A to je ono što ti priča Porto, grad u kojem su moguća čuda, grad u kojem naš Marko Grujić u potpunosti revitalizuje svoju karijeru, grad u kojem Toni Martinez, Španac koji je svojevremeno igrao u Oksford Junajtedu u Ligi jedan i koji nikada nije ni debitovao za Vest Hem, pronađe sebe i postane sasvim solidan špic, u kojem se klanjaju jednom Irancu i jednom Kanađaninu i polažu nade ne u jednog, nego u dva Pepea.

I to je grad koji Seržo Konseisao oseća kao svoj. Tamo odakle puca pogled na krajeve koje turisti uglavnom ne vide, tamo daleko od živopisne Ribeire, tamo gde su luksuzni šoping molovi smešteni tik uz prugu što vodi na sever, gde su još pijani od 30. titule.

Mada nije u njemu rođen, redovno mu se vraćao, i vratiće mu se opet, čak i ako ga profesionalni put odvede drugde na neko vreme.

Vratiće se čak i ako možda već narednog leta ode baš u Milano, na Meacu, umesto Inzagija – da, onog sa kojim je delio hleb na Olimpiku! – pa će mnogi reći da ovog februara u osmini finala Lige šampiona ima i maturski bal i sliku u izlogu...

Nije to sjajnom portugalskom stručnjaku nešto previše strano, da dođe u Italiju kao trener i pobedi, izbacivao je i Juventus i Romu i svoj Lacio, ali ulog je sada još veći, utoliko pre što je tu Simone, a sećanja slatko-kisela, kao iz dobre bačve.

Jer pre nego što će postati dugovečni trener koji je samo valjda zahvaljujući magiji tog grada ostao imun na govorkanja da je spreman za "ligu četvorke" – ponajpre za Italiju, gde je, gledajući s desne strane terena pomeranja taktičkih genijalaca, izučio kako se igra odbrana bolje nego da je stajao u zadnjoj liniji – Konseisao je bio pripadnik baksuznog Moratijevog Intera, koji je hteo mnogo i nije dobio skoro ništa.

-----------

HAKAN ČALHANOGLU UPISUJE ASISTENCIJU - 3,55!

LAUTARO MARTINEZ POSTIŽE POGODAK - 3,00!

KOMPLETNA PONUDA OVDE.

-----------

Eh, da nam je sada to jedno "ništa", ko kod Brane Petrovića; da smo tada znali da će svi klubovi biti pomalo Inter ali da će sve gazde biti premalo Morati, možda bismo više cenili ono što su nerazuri imali na prelazu dva milenijuma.

Možda bismo malo navijali i za njih, umesto što smo im se smejali?

Bila je ona jedna utakmica koja se redovno pominje, vratio ju je nedavno i Pep Gvardiola kada je klupu Mančester Sitija – evo, kad smo kod toga, šta biste vi birali? Predsednike kao što su vrcavi Masimo, nepopravljivo zaljubljen u fudbal i opijen njegovim svetlima toliko da je spreman sve na tom kantaru da izgubi, svoju glavu uključiv, ili Arape i Amere što u ložama sriču pravila igre? – poseo nekoliko stotina miliona funti.

Bilo je to 2001, kada je Inter igrao u počivšem Kupu UEFA protiv Ipsviča, i kada je Ektor Kuper počeo meč sa Vijerijem, ali bez ovakvih aduta: Ronaldo, Sedorf, Adrijano, Ventola, Georgatos... i Seržo Konseisao.

A voleo je da je zavrne Seržo, i tamo bi se nacrtali baš Bobo ili Zuba, i jedino što će ga sprečiti da bude emotivan večeras jesu ljubav prema Portu i činjenica da ništa tamo na Meaci, sem poneke glave sa dubokim zaliscima na tribinama, nema previše veze sa onim klubom u koji je doveden. Između ostalog, i zato što je posle njegovog odlaska i bilo nekih trofeja...

Sa skoro 50 navršenih godina, Portugalac svakako više ne spada u kategoriju mladih stručnjaka, i ako je nekada bilo vreme za novi izazov, možda je to baš predstojećeg leta.

Prošlog nije smogao snage, želeo je da ostane i da proba da uradi ono što zasad nije uspeo – da odbrani titulu, da prikači 31. zvezdicu i tako primakne plavo-bele još jedan mali korak do sna o preuzimanju trona. Onog koji možda neće doživeti on, ali mogao bi njegov sin...

Još važniji san, da Porto može, dve decenije posle Murinja, da ponovi svoj uspeh, deluje još teže i dalje, iz razloga koji apsolutno nemaju veze sa onim što ume Konseisao – a što uključuje i podizanje čitavog tima i grada nakon onog poraza od 0:4 na startu grupne faze, sve do serije od više od 20 utakmica bez poraza.

Na kraju će otići, jer svi odu, a onda će se vratiti, jer se vrate oni koji znaju. Za lepu klimu, za grad koji ti daje druge i treće šanse, za grad u kojem bi se dalo živeti.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, PRVI MEČEVI

Utorak

Ajntraht - Napoli 0:2 (0:1)

/Osimen 40, Di Lorenco 65/

Liverpul - Real Madrid 2:5 (2:2)

/Nunjez 4, Salah 14 - Žunior 21, 36, Militao 47, Benzema 55, 67/

Sreda

21.00: (1,85) Inter (3,50) Porto (5,00)

21.00: (4,60) RB Lajpcig (3,70) Mančester Siti (1,85)

Utorak (14. februar)

Milan - Totenhem 1:0 (1:0)

/Dijaz 7/

Pari Sen Žermen - Bajern Minhen 0:1 (0:1)

/Koman 53/

Sreda (15. februar)

Klub Briž - Benfika 0:2 (0:0)

/Žoao Mario 51pen, Neres 88/

Borusija Dortmund - Čelsi 1:0 (0:0)

/Adejemi 63/

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaSeržo KonseisaoPortoPrelazzi

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara