Prema tome... Vreme je da pričamo o Makedoncima (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.11.21. | 19:50

Naši južni susedi savladali Island i plasirali se u baraž za odlazak na Mundijal – 3:1

Postoji onaj kultni video materijal, s početka ovog veka, u kojem je glavni junak Dejan Savićević. Stacioniran u Zagrebu na novinarsko pitanje “ko su to oni”, popularni Genije je imao spreman odgovor: “Pa na Hrvate mislim, ne pričamo sigurno o Makedoncima”.

Gledali su svi naše južne susede godinama sa visine, pričali o njihovom fudbalu sa dozom ironije i podsmeha. Ali je došlo vreme da ozbiljno popričamo o Makedoncima. Posle istorijskog plasmana na Prvenstvo Evrope (prvi put u istoriji), Severna Makedonija otvornih očiju sanja o odlasku u Katar. I to sasvim zasluženo.

Izabrane vesti

U odlučujućoj utakmici za plasman u baraž ekipa Blagoja Milevskog savladala je Island, ostavši na drugoj poziciji ispred, realno govreći, mnogo kvalitetnije Rumunije – 3:1. Neće imati Makedonci status povlašćenog tima u baražu, ali su već pokazali da su spremni da pišu istoriju i budu junaci velikih čuda.

Imaće, dakle, Makedonci šansu da vežu učešće na dva velika turnira, što je povlastica kojom u regionu mogu da se pohvale samo Hrvati.

Kada su se plasirali na Prvenstvo Evrope, i to pogotkom Gorana Pandeva koji se oprostio posle letošnjeg turnira, bilo je komentara da su Makedonci iskoristili promenu sistema takmičenja, kao i činjenicu da su se namerili na reprezentacije iz D divizije. Međutim, Makedonija je pokazala da i bez barjaktara svih uspeha (Pandev prim.aut), može da se ponavlja i pravi rezultate u kontinuitetu. Uostalom, tokom ovog kvalifikacionog ciklusa su savladali Nemačku, na kraju su sve pozlatili sa večerašnja tri bodda.

Imali su veliki pritisak domaćini pred dobro popunjenim tribinama stadiona Toše Proeski u Skoplju. Znali su da ih samo pobeda vodi u doigravanje, pošto je bilo realno da Rumuni savladaju Lihtenštajn.

Međutim, početak je bio bajkovit za domaću selekciju. Već posle sedam minuta proključao je stadion u Skoplju. Odlično je Trajkovski podvalio loptu ka Alijoskom. Nova akvizicija Al Ahlija je iz vrlo teške pozicije gađala prvi ugao i probušila Olafsona. Briljatan potez koji je skinuo breme sa ramena domaće selekcije. Island je delovao uplašeno, za razliku od Makedonija koja je bila brza i konkuretna. Posebno u tranziciji. Imali su domaći čak šest šuteva ka golu ostrvske selekcije, do kraja poluvremena su još jednom pogodili mrežu. Ali je svemu prethodio ofsajd Ristovskog.

Međutim, morali su težim putem Makedonci da idu u baraž. Island je bio rasterećen, izgledao inferiorno, ali je iskoristio jednu od retkih previda makedonske odbrane. Posle auta, koje je pretohdio centaršutu, lopta se odbila Bjarnosnu. Usledio je još jedan pas ka Porstisonu. Bio je ofanzivac Islanđana na ivici ofsajda, ali je VAR presudio u korist Islanđana.

Počeli su Makedonci da se trkaju sa vremenom, nervozom i defanzivnim blokom rivala. Ali ono što je godinama bio Goran Pandev, sada je Elif Elmas. Vezista Napolija je sačekao rikošet u petercu Ostrvlja i doneo Makedoncima jednu od najvreddnijih pobeda u istoriji. Na kraju su Makedonci i podebljali trijumf i opet preko Elmasa.

Nije pomogla Rumunima pobeda u Lihtenštaju (1:0), dok su Nemci pokazali klasu trijumfom, nad Jermenijom (4:1).

GRUPA J

Nedelja

Jermenija - Nemačka 1:4 (0:2)

/Mihtarijan 59 - Haverc 15, Gundogan 45 i 50, Hofman 64/

Makedonija - Island 3:1 (1:0)

/Alioski 6, Elmas 66 i 85 - Porteinson 54/

Lihtenštajn - Rumunija 0:2 (0:1)

/Man 7, Bancu 87/



tagovi

MakedonijaEljif ElmasGoran Pandev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara