Andrea Pirlo (©Reuters)
Andrea Pirlo (©Reuters)

Premijera Maestra Pirla u Seriji A, Golemićevo vatreno krštenje na Marasiju

Vreme čitanja: 6min | ned. 20.09.20. | 12:13

Debi novog trenera Juventusa u epicentru nedeljnih mečeva prvog kola šampionata Italije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima

Svi sa nestrpljenjem očekukuju debitantski meč Andree Pirla na klupi Juventusa. Slučaj je hteo da Pirlo ukrsti koplja sa najiskusnijim i prekaljenim stručnjakom kakav je 68-ogodišnji Klaudio Ranijeri. Danas će debitovati na klupama novih timova i Fabio Liverani (Parma), Euzebio Di Frančesko (Kaljari) i Ronaldo Maran (Đenova).

Izabrane vesti

Posle jučerašnjeg premijernog nastupa Ivana Ilića u Seriji A, još jedan Srbin će danas okusiti miris najjače italijanske lige. Reč je o Vladimiru Golemiću iz Krotonea. Na drugoj strani, Ivan Radovanović bi mogao da počne novu sezonu u dresu Đenove u novoj ulozi komandanta odbrane tima Grifona. Filip Đuričić će predvoditi napad Sasuola sa Berardijem i Kaputom, a Nikola Maksimović će čekati svoju šansu na klupi Napolija.

JUVENTUS – SAMPDORIJA

Velika radoznalost i iščekivanje prate približavanje zvaničnom debitantskom meču na klupi Juventusa Andrea Pirla. Slučaju je hteo da Pirlo svoj prvenac igra protiv bivšeg stratega Bjankonera i najiskusnijeg trenera u ovoj prvoligaškoj sezoni Klaudija Ranijerija, dekana italijanskih trenera.

Novi šef stručnog štaba Stare dame je već preduzeo korake da ispravi anomaliju iz prethodne sezone u kojoj su Ščešnji i Bufon primili čak 43 gola u Seriji A. Primera radi, Juve je u prethodnih osam godina primao u proseku manje od 25 golova. U tom smislu večeras ćemo protiv Sampdorije videti šampiona Italije sa tročlanom defanzivnom linijom i Kvadradom i De Šiljom u ulozi spoljnih veznih igača.

Podsetimo, Pirlo ne može da računa na seriju fudbalera zbog povreda. De Liht će se vratiti tek za šest nedelja a van stroja su i Dibala, Aleks Sandro i Bernardeski. Takođe, Džeko je na vratima Juvea i sutra bi trebalo da stigne u Kontinasu, tako da će Juve nastupiti protiv Sampa bez klasičnog centarfora. U napadu će igrati Kristijano Ronaldo i Kuluševski, a na klupi će od napadača biti samo Daglas Kosta i Đakomo Vrioni, član rezervnog tima Juvea U23.

Kristijano Ronaldo (©Reuters)Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Juventus je počinjao poslednje četiri sezone sa pobedom i za Pirla je izuzetno važno da krene sa osvajanjem tri boda jer već u sledećem kolu ga čeka gostovanje Romi na Olimpiku u Rimu.

JUVENTUS 3-5-2: Ščešnji; Danilo, Bonuči, Kjelini; Kvadrado, Rabio, Bentankur, Remzi, De Šiljo; Kuluševski, Ronaldo

Za razliku od Andree Pirla koji će upisati svoju prvu utakmicu u trenereskoj karijeri u Seriji A, Klaudio Ranijeri će večeras upisati svoju 400. utakmicu u italijanskom šampionatu. Iskusni kormilar Sampdorije ne odustaje od svoje klasične formacije 4-4-2 i veterana Fabija Kvaljarele koji će predvoditi napad Dorijana zajedno sa Bonacolijem.

Sampdorija ne može da računa povređenog Gabijadinija, dok Askildsen i Palumbo moraju da preskoče premijerni meč zbog kartona iz prethodne sezone.

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero; Berežinski, Koli, Jošida, Auđelo; Depaoli, Torsbi, Viera, Jankto; Kvaljerela, Bonacoli

SASUOLO - KALJARI

Sasuolo nije nikada izgubio od Kaljarija u Ređo Emiliji (dve pobede i četiri remija) i tim Roberta De Zerbija želi da počne novu sezonu kako je završio prethodnu: lepom i efikasnom igrom.

Protiv Sarda Sasuolo će igrati u svojoj uobičajenoj postavci 4-2-3-1 i pored toga što Boga, najverovatnije, neće biti na raspolaganju zbog povrede. Na njegovom mestu će igrati Haraslin, Slovak koji je pojačao redove tima ovog leta. Naš Filip Đuričić će igrati u ulozi ofanzivnog pleja iza leđa centarfora Kaputa i u liniji sa Haraslinom i Berardijem. Dobra vest za De Zerbija je da se Lokateli oporavio i trebalo bi da zauzme svoje mesto na sredini terena, u suprotnom će uskočiti Burabija.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji; Toljan, Kirikeš, Ferari, Kirjakopulos; Lokateli, Obijang; Berardi, Đudičić, Haraslin; Kaputo

Euzebio Di Frančesko će imati premijeru na kormilu Kaljarija protiv tima u kojem se afirmisao kao trener u Seriji A. U Ređo Emiliji Di Frančesko je ostavio veliki broj prijatelja i nema sumnje da će mnogi hteti da ga pozdrave ove večeri na Mapei stadionu.

Novi šef struke Kaljarije će igrati sa svojom uobičajenom formacijskom postavkom 4-3-3. Di Frančesko nije krio da od predsednika Đulinija očekuje par pojačanja do kraja prelaznog roka, pre svih, Godina i Najngolana. Sa dvojicom iskusnih igrača Intera, Kaljari bi trebalo da ima relativno mirnu sezonu. Posebnu pažnju privlači Razvan Marin, koji će igrati u ulozi režisera igre Kaljarija između Roga i Nandeza, dok bi Sotil trebalo da kompletira napadački trozubac sa Čolitom Simeoneom i Žoaom Pedrom.

KALJARI 4-3-3: Kranjo; Farago, Valukijevič, Pizakane, Likojanis; Nandez, Marin, Rog; Žoao Pedro, Simeone, Sotil

ĐENOVA - CROTONE

Đenova nije izgubila nijedan od četiri meča sa Krotoneom u Seriji A (tri pobede i jedan remi) i novi trener Rolando Maran želi da nastavi tradiciju i pored toga što ima problema oko sastava tima zbog povreda i suspenzija.

Na Marasiju Đenova neće moži da računa na kapitena Krišita, Sturara i Kasatu zbog povreda, dok je iskusni Mazijelo u boksu zbog kartona iz prethodne sezone. Zbog pomenutih izostanaka se pretpostavlja da bi naš Ivan Radovanović mogao da bude prekomendovan iz srednjeg reda u ulogu komandanta odbrane. Podsetimo Maran ima veliko poverenje u srpskog fudbalera koje se bazira na veoma plodotvornoj saradnji tokom perioda u kome su obojica bili u Kjevu.

Maran počinje sezonu sa foramcijom 3-5-2 i prilično navigovanim sastavom, budući da će pored Radovanovića među starterima biti i drugi igrači koji su zagazili u četvrtu deceniju života, kao Šone i Pandev. Badelj, Pjaca i Zapakosta su tek stigli u Đenovu, ali nije isključeno da neko od njih ovog popodneva počne meč protiv Krotonea.

ĐENOVA 3-5-2: Perin; Biraski (Zapakosta), Radovanović (Zapata), Goldaniga; Giljone, Lerager, Šone(Badelj), Zajc, Ankersen; Pandev, Destro (Pjaca).

Krotone počinje novu avanturu u Seriji A sa jedinim ciljem da obezbedi opstanak. Trener Đovani Stropa se požalio da je njegov tim u zakašnjenju kada je u pitanju konstrukcija igre, ali da veruje da ni Đenova nije u boljoj poziciji. Tim iz Kalabrije je krcat igračima koji nikada nisu igrali u Seriji A ili su imali epizodne uloge, sa izuzetkom Čigarinija i golmana Kordaza koji je bio akter i prethodne avanture Krotonea u Seriji A.

Među Krotoneovim debitantima u italijanskom šampionatu će biti i naš Vladimir Golemić, koji se u prethodnoj sezoni izborio za status startera. I drugi Srbin u redovima Krotonea Miloš Vulić je trebalo da debituje ovog popodneva, ali je zbog birokratskih problema njegova premijera u Seriji A odložena.

KROTONE 3-5-2: Kordaz; Magalan, Marone, Golemić; Rispoli, Edoardo, Čigarini, Zanelato, Molina; Mesiajs, Simi

PARMA - NAPOLI

Fabio Liverani debituje na klupi Parme u Seriji A protiv Napolija pred novim američkim vlasnicima na Tardiniju. Tim iz Emilije je pobedio oba put u prošloj sezoni Napoli, ali u svojoj istoriji nikada nije uspeo da veže tri pobede zaredom nad timom iz Napulja. U današnji meč Parma ulazi oslabljena jer Kurtić preskače okršaj sa Azurima zbog kartona dok su Skocarela i pre svega Žervinjo roviti. Odsustvo bivšeg igrača Rome je prilično penalizujuće za Liverenijev tim.

Liverani se opredelio za formaciju 4-3-1-2 u kojoj će ulogu ofanzivnog pleja imati Kucka. U timu će biti i Darmjan i pored toga što je Inter prilično zainteresovan za nekadašnjeg igrača Mančester Junajteda. U napadu ćemo videti par Ingleze, Kornelijus.

PARMA 4-3-1-2: Sepe; Darmjan, Jakoponi, Bruno Alveš, Pecela; Hernani, Brugman, Grasi; Kucka; Ingleze, Kornelijus

Napoli je poslednje tri sezone počeo sa pobedama na gostovanjima i Rino Gatuzo ima nameru da nastavi u istom ritmu. Kormilar Azura je sve iznenadio sastavom za današnji meč ubacivanjem Lozana u napadački trio dok je ostavljanje na klupi Osimhena, najskupljeg pojačanja ovog leta u italijanskom fudbalu, bilo najavljeno.

Svoj izbor Gatuzo je objasnio željom da postepeno privikava Osimhena na Seriju A i da tako programira i njegovu formu. Imajući u vidu iskustvo, fizičke karakteristike i pravilo da igrači koji su niži i gracioznije fizičke strukture brže ulaze u formu, Lozano, Mertens i Insinje su logični izbori.

NAPOLI 4-3-3: Meret; Di Lorenco, Kulibali, Manolas, Gulam; Fabijan Ruiz, Deme, Zjelinski; Lobotka, Mertens, Insinje.

SERIJA A - 1. KOLO

Subota

Fjorentina – Torino 1:0 (0:0)

/Kastrovili 78/

Verona - Roma 0:0

Nedelja

12.30: (6,50) Parma (4,10) Napoli (1,53)

15.00: (2,40) Đenova (3,25) Krotone (3,05)

18.00: (1,80) Sasuolo (3,70) Kaljari (4,40)

20.30: (1,35) Juventus (5,00) Sampdorija (9,00)

Ponedeljak

20.45:(1,60) Milan (4,00) Bolonja (5,70)

Odloženo za 30. septembar

18.00 Benevento - Inter

18.00 Udineze - Specija

20.45 Lacio - Atalanta

***kvote su podložne promenama


Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

JuventusAndrea PirloSerija AItalijaSampdorijaNapoliKrotone

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara