Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Presek stanja na trećini sezone: Kejn i Girasi probudili golgetere, bundesligaši napadaju rekord

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.11.23. | 16:21

U dosadašnjih 11 kola nemačkog prvenstva prosek golova je sjajnih 3,6 po utakmici

Fantastičano igra Hari Kejn po dolasku u Bajern Minhen. Verovalo se da će iskusni Englez dostojno zameniti Roberta Levandovskog, ali da će biti toliko efikasan već u svojoj prvoj bundesligaškoj sezni, malo ko je mogao da pretpostavi. Ako nastavi istim tempom, bivši kapiten Totenhema mogao bi i da nadmaši rekord poljskog golgetera od 41 gola u sezoni. Kada je u poslednjem minutu poslednjeg kola sezone 2020/2021 Levandovski pogodio za 5:2 protiv Augzburga i prestigao čuvenog Gerda Milera, delovalo je da će napadač Bajern Minhena dugo biti nedostižan.

Ali, pojavio se Kejn. A sa njim i Seru Girasi. Novi napadač Bajerna je u dosadašnjih 11 kola dao 17 golova, što je gol na svakih 57 minuta, dok je predvodnik Štutgartove navale 15 puta bio strelac, s tim da je zbog povrede odigrao dve utakmice manje, tako da pogađa na svakih 44 minuta.

Izabrane vesti

Na listi strelaca prati ih Lajpcigov Lois Openda sa devet pogodaka, četvrto mesto dele Bajernov Leroj Sane i Volfzburgov Jonas Vind sa po osam, sledi Leverkuzenov Viktor Bonifejs sa sedam, pa Hofenhajmov Maksimilijan Bejer, Augzburgov Ermedin Demirović, Leverkuzenov Aleks Grimaldo i Ajntrahtov Omar Marmuš sa po šest...

"U svakoj od najboljih svetskih liga imate i neke od najboljih napadača. Tako je u Premijer ligi, a i u Bundesligi takođe. Girasi je ponovo zdrav i željan da postigne još golova. Ne želim mnogo da obraćam pažnju na druge, ali sigurno je da ćemo se međusobno motivisati da budemo još efikasniji", izjavio je Kejn i dodao da trenutno ne razmišlja o napadu na rekord Levandovskog, ali će sigurno pokušati da ga obori ako mu se bude ukazala prilika.

Dosta je raznovrsna lista gledajući po klubovima, a svi zajedno nakon trećine bundesligaške trke dali su 357 golova u 99 mečeva. Prosečno - 3,6 golova po utakmici. Tako efikasni fudbaleri nemačkog prvenstva poslednji put bili su u sezoni 1983/1984, koja je ujedno i rekordna.

Od početka tekuće sezone u čak 25 utakmica bilo je pet ili više golova, a pojedinačno gledano prednjači Bajern sa ukupnih 42. Bavarci su pregazili debitanta Darmštat 8:0, Bohum 7:0, dok su triput brojali do četiri. Izabranici Tomasa Tuhela još nemaju poraz, ali je dodatnu draž aktuelnoj Bundesligi daje to što nisu na prvom mestu. Sa 31 bodom (deset pobeda i jedan remi) vodeći je Bajer Leverkuzen, kojim spektakularno upravlja Ćabi Alonso. Bajern zaostaje dva boda, treći je Štutgart sa 24, četvrti RB Lajpcig sa 23, a peta Borusija Dortmund sa 21.

Retkost je poslednjih godina da se žuto-crni ne nalaze među dve-tri vodeće ekipe nemačkog prvenstva, ali nakon što su prošle sezone propustili ogromu šansu da završe kao prvi, očigledno je da tim Edina Terzića ima problem sa samopouzdanjem. Govorio je o tome i čuveni Lotar Mateus.

"Borusija trenutno u Bundesligi ima više bodova nego što je zaslužila na osnovu svojih izdanja. U Dortmundu trenutno ne postoji tim, već svako igra za sebe. Partije protiv Bajerna i Štutgarta bile su ispod svih očekivanja. Trener će morati da reši taj problem. Očekujem da pokaže veću odlučnost u tome", izjavio je nekadašnji reprezentativac Nemačke.

Borusija Dortmund je poslednji put sezonu završila ispod četvrtog mesta, poslednjeg koje vodi u Ligu šampiona, 2015. godine, kada je sedma prošla kroz cilj. Da nešto ne štima Vestfalen stadionu može se zaključiti i po izjavi Niklasa Filkruga.

"Nismo imali dobar pristup utakmici, promašili smo mnogo šansi", izjavio je iskusni napadač koji je letos stigao iz Verdera nakon Borusijinog poraza od Štutgarta 1:2.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

Nemački mediji izjavu su protumačili kao poruku treneru Terziću, mada je Filkrug to demantovao.

"Pokušali smo, ali moramo biti iskreni i priznati da, nažalost, igramo limitirano protiv dobrih timova. Moramo priznati da je protivnik bio bolji od nas, ali imamo materijal da budemo bolji", pojasnio je napadač Švaba svoju izjavu.

I dok u Dortmundu traže način kako da napreduju na tabeli, u Štutgartu uživaju. Švabe su na reprezentativnu pauzu otišle kao trećeplasirani tim nemačkog prvenstva. Na toj poziciji poslednji put sezonu su završili još 2009. godine, a u međuvremenu su i proveli dve godine u drugoligaškom karavanu. Sebastijan Henes, koji je u aprilu došao iz Hofenhajma, sjajno vodi tim, uz ogromnu pomoć raspucanog reprezentativca Gvineje, pominjanog Girasija.

U centru pažnje je, ipak, Bajer Leverkuzen. Pomalo neočekivani lider Bundeslige i to sa osvojenih 31 od mogućih 33 bodova, čime je izjednačen rekord Gvardiolinog Bajerna iz sezone 2015/2016.

Alonso je preuzeo tim oktobra prošle godine, u vreme kada se Bajer nalazio na pretposlednjem mestu. Za kratko vreme uspeo je da ga podigne do šeste pozicije i stigne do polufinala Lige Evrope, ali očigledno da mladi trener još nije pokazao sve što može kao trener.

"Osećaj je trenutno sjajan. Igramo sa mnogo koncentracije, ali ima još mnogo utakmica i svašta je moguće. Fudbal je takav da očekivanja mogu da se promene u jednom trenutku", upozorava Španac, svestan da njegov tim po završetku reprezentativne pauze čekaju dve izuzetno teške utakmice: protiv Borusije Dortmund (3. decembar) i Šturgarta (10. decembar).



tagovi

Bajern MinhenBorusija DortmundRB LajpcigBajer LeverkuzenBundesliga

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara