Dragan Stojković (Star sport)
Dragan Stojković (Star sport)

Pretposlednji presek: Kako danas izgledaju šeširi za žreb u Kataru i kako Srbija visi?

Vreme čitanja: 5min | sub. 12.02.22. | 07:59

Orlovi su i dalje u trećem šeširu ali mogu da padnu u četvrti ako ne budu na visini zadatka u prijateljskim mečevima i ako ne bude nekih iznenađenja u finišu kvalifikacija

Posle pretposlednjeg kola mundijalskih kvalifikacija u Južnoj Americi, Aziji i KONKAKAF zoni (Severna i Srednja Amerika), te Kupa afričkih nacija, FIFA je odradila matematiku, sabrala i oduzela bodove i izbacila novu svetsku rang listu najboljih reprezentacija.

Pretposlednju pred određivanje šešira u žrebu za Mundijal u Kataru. Podsetimo, na osnovu plasmana na FIFA rang listi će se određivati sastav šešira pred žreb. Što bolji plasman na listi, to bolji šešir i potencijalno lakši rivali.

Izabrane vesti

Evropske selekcije su bile hendikepirane jer u prethodnom FIFA terminu nisu igrale utakmice, dok su selekcije sa ostalih kontinenata imale takmičarske mečeve i sakupljale bodove. Doduše, neki su ih i gubili jer nisu uspevali da odbrane ranije pa su pali.

Srbija je pala sa 23. na 25. mesto FIFA liste što je zabrinjavajuće. Naša reprezentacija trenutno drži mesto u trećem šeširu. Drugi šešir je nedodirljiv za Orlove, ali postoji bojazan od ispadanja u četvrti. Što nikako ne bi valjalo…

Do konačnog sastava šešira je ostao još martovski FIFA termin u kojem će biti odigrana poslednja dva kola kvalifikacaija u Južnoj Americi, Aziji, poslednja tri u KONKAKAF zoni, te plej-of dueli u Evropi i Africi.

Zanimljivo je da će žreb biti održan pre nego što bude poznat konačan spisak učesnika. Posle žreba će se čekati na još dva imena učesnika pošto će se igrati interkontinentalni baraž mečevi. Četvrtoplasirani iz KONKAKAF zone ide na Novi Zeland, dok petoplasirani iz Južne Amerike ide na pobednika duela između dva trećeplasirana iz dve grupe u Aziji. Ali ta dva imena neće uticati na sastav grupa. 

Takođe, reprezentacije koje su se već kvalifikovale će u martovskom FIFA terminu će imati mogućnost da kroz prijateljske mečeve u martu poprave svoj saldo na svetskoj rang listi. Srbija je već zakazala mečeve sa Danskom i Mađarskom u kojima može da popravi plasman i zacementira se u trećem šeširu. Na ruku nam ide što Dancima bodovi ne znače mnogo jer će teško do prvog šešira, dok Mađarima bodovi ne znače praktično ništa.

S obzirom da je ostalo još nekoliko bitnih kvalifikacionih mečeva u svim kontinentalnim zonama, trenutno možemo da se bavimo samo predviđanjima i nekim realnim progonzama za sastav šešira.

Izvesno je da će sastav prvog šešira verovatno biti isti po trenutnom stanju. Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska i Španija su “zakucani” u prvom šeširu. Uz njih i pobednik C grupe evropskog plej-ofa u kojem su apsolutni favoriti Italija i Portugalija tako da pobednik tog plej-ofa ide u prvi šešir. Bilo bi pravo čudo da Turska ili Makedonija pomrse konce nekom od pomenuta dva favorita čije finale za mundijalsku vizu se sa nestrpljenjem očekuje još otkako su izvučeni parovi. Spisak nosilaca u prvom šeširu zaključuje domaćin Katar koji nema koeficijent za taj plasman ali domaćin je po pravilu uvek među nosiocima.

Prvi šešir: Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Italija/Portugalija (1), Katar

U drugom šeširu bi sigurni trebalo da su Danska, Holandija, Nemačka, Švajcarska i Hrvatska koji su već overili plasman u Katar. Uz njih treba očekivati Meksiko i SAD koji su na dobrom putu da uz Kanadu kaparišu tri direktne vize iz KONKAKAF zone. Plus Urugvaj koji je najozbiljniji favorit za četvrto mesto u Južnoj Americi koje donosi direktan plasman. Dakle, tu su samo tri nepoznate ali ogromna je verovatnoća da to budu Meksiko i Urugvaj koji sve drže u svojim rukama.

Urugvaj u poslednja dva kola dočekuje Peru gde pobedom sve može da reši i potom ima šansu za popravni na gostovanju Čileu u poslednjem kolu.

Meksiko dočekuje SAD i El Salvador i gostuje Hondurasu. Teroetski su mu potrebne dve pobede, a suštinski jedna za direktan plasman. Amerikanci pored pome

nutog gostovanja Meksiku imaju zicer kući protiv Paname i gostovanje Kostariki.

Drugi šešir: Danska, Holandija, Nemačka, Meksiko, SAD, Švajcarska, Hrvatska, Urugvaj

A sve je daleko otvorenije i neizvesnije za sastav trećeg šešira. Tu već moramo da se bavimo nekim manje sigurnim pognozama i držimo se papirnatih favorita. Sastav trećeg šešira će da zavisi od ishoda plej-of mečeva u Evropi i Africi. Trenutno, jedine dve sigurne selekcije u trećem šeširu su Iran i Srbija. Ostatak će doći iz baraža.

Ako Šveđani opravdaju status favorita u plej-ofu protiv Poljske, Rusije i Češke, sigurni su u trećem šeširu. Ako pobede Poljaci, Rusi ili Šveđani, oni će u četvrti šešir i poguraće nekog drugog u treći i samim tim popraviti poziciju Srbije koja ne bi više visila za pad u četvrti šešir.

Slična je situacija i u trećoj plej-of grupi u Evropi. Vels je na papiru favorit i ako prođe u Katar, biće u trećem šeširu. Ako ga iznenade Austrija, Ukrajina ili Škotska, neko od njih će u četvrti šešir. Što je opet dobro za Srbiju.

Dosta toga će da zavisi i od pet baraž mečeva u Africi. Videli smo na nedavno završenom KAN-u koliko je to specifična i izjednačena konkurencija.

Parovi baraža su:

Senegal – Egipat

Alžir – Kamerun

Nigerija – Gana

Maroko – DR Kongo

Tunis – Mali

Ako za favorite izaberemo Senegal, Alžir, Nigeriju, Maroko i Tunis i ako oni prođu, u treći šešir će samo Senegalci i Marokanci. Svi ostali koji prođu, mogu samo u četvrti šešir.

U trećem šeširu su očekuje i još jedna reprezentacija iz Južne Amerilke. Ona koja bude petopalsirana i koja bude išla na nekog iz Azije u interkontinentalnom žrebu. Najrealnije je da to bude Peru koji posle gostovanja Urugvaju ima zicer kući protiv otpisanog Paragvaja. Čileu je potrebno čudo u poslednja dva kola: da pobedi u Brazilu pa Urugvaj kod kuće. Bez pobede u Brazilu, zavise od drugih i čekaju iznenađenja. 

U tom realnom raspletu Peru ide u baraž na nekog od dva trećeplasirana iz Azije. To će verovatno biti Australija ili UAE. Ko god da im dođe, Južnoamerikanci će ipak biti blagi favoriti i očekujemo ih u Kataru.

Ako bi sve ove pretpostavke ostvarile i favoriti na papiru prošli dalje, sastav trećeg šešira bi izgledao ovako:

Treći šešir: Švedska, Senegal, Vels, Iran, Peru, Japan, Maroko, Srbija

I na kraju nam ostaje četvrti šešir u kojem se nadamo da neće biti Srbije. Ako se držimo gore pomenutog secnarija i da će favoriti poput Velsa, Švedske, Senegala, Maroka, Japana, Perua, Maroka, Nigerije, Alžira i Tunisa proći dalje, onda je lako projektovati sastav poslednjeg šešira. U njega ide i pobednik interkontinentalnog baraža između četvrtog iz KONKAKAF zone (najverovatnije Panama) i Novog Zelanda.

Četvrti šešir: Južna Koreja, Nigerija/Gana, Kanada, Tunis/Mali, Alžir/Kamerun, Ekvador, Katar, Saudijska Arabija, Panama/Novi Zeland

Srbija trenutno ima solidnu prednost u odnosu na Južnu Koreju koja je prva ispod crte i makar jedno iznenađenje u kvalifikacijama bi bilo dovoljno da Orlovi budu sigurni u trećem šeširu.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundijal 2022Katar2022Žreb za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara