Prijovićeva raskrsnica karijere: Arapska aždaja bljuje zlato, on jedini može da je spasi

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.01.19. | 21:00

Kako odbiti kada ti neko ponudi 40.000.000 evra?

Drugi najveći klub Saudijske Arabije je besan zbog slabih rezultata ove sezone i rešio je da pokaže moć. A novac koji poseduje i neka nova pravila mu daju šanse da tu silu i demonstrira.

Sa osam titula nacionalnog prvaka i dve titule kontinentalnog, Al Itihad iz Džede je svakako drugi klub Saudijske Arabije. Ispred njih je samo nedodirljivi Al Hilal. Ali taj i takav Al Itihad trenutno na polovini prvenstva, posle 15 odigranih kola, deli poslednje mesto na tabeli! Sa čak devet bodova manje od pozicije koja garantuje opstanak. Dakle, ispadanje nikad nije bilo bliže slavnom klubu koji samo tri puta u istoriji bio lošije plasiran od petog mesta. A, reč je o najstarijem, i među navijačima najpopularnijem saudijskom klubu.  

Izabrane vesti

Bogati Arapi će sada učiniti sve što mogu da se izvuku iz teške situacije, a kao jedini spasilac je označen Srbin - Aleksandar Prijović.

Al Itihad je rešio da zlatom plati srpskog reprezentativca i u njemu vidi spas u drugom delu sezone. Arapi su Prijoviću ponudili astronomskih 27.000.000 evra za četiri i po godine ugovora! I on je to naravno prihvatio. Jednostavno, tako nešto se ne odbija. Ima i bonuse kao što su 25.000 evra za svaki gol i 50.000 evra za svaku pobedu koju Al Itihad ostvari sa njim u timu. Ako bi ostvario svaki bonus iz ugovora, Prijović bi za četiri i po godine u Džedi zaradio ukupno faraonskih 40.000.000 evra!

Kako odbiti tako nešto? Inače, Prijović u PAOK-u zarađuje oko 1.500.000 evra po sezoni, to je dobar ugovor, najjači u klubu, ali... Ovo što saudijska aždaja nudi je nešto što se dobija jednom u životu.

Srpski napadač se u društvu svog menadžera Filipa Anješkog nalazi u Dubaiju. Dakle, blizu Saudijske Arabije, a grčki mediji sumnjaju da je tamo otputovao kako bi obavio lekarske preglede.

PAOK je zatečen, ali ne može da uradi mnogo. Al Itihad će platiti otkupnu klauzulu od 10.000.000 evra i Grci tu ništa ne mogu. Ako Prijović zvanično zatraži transfer, a Arapi aktiviraju klauzulu, sve je rešeno i PAOK mora da kapitulira. Grci igraju na kartu Prijovićeve ljubavi prema klubu. On je već ranije odbijao neke unosnije ponude iz Kine i sa Bliskog istoka kako bi ostao da igra za PAOK. Lokalni mediji za utorak najavljuju sastanak Prijovića i gazde kluba Ivana Savidisa na kojem će kontroverzni biznismen poslednji put pokušati da ubedi Aleksandra da ostane u Solunu. Ponudiće mu navodno i automatsko povećanje plate, 2.500.000 evra, sa bonusima i 3.000.000 evra godišnje, ali... To opet nije ni blizu onog što su Arapi spremili.

Savidis i navijačka armija PAOK-a se nadaju da će se Prijović voditi srcem, a ne razumom i da će ostati kako bi završio posao koji je započeo. A to je osvajanje titule koja se na Tumbi čeka neverovatne 34 godine. I nikada nije bila bliža. PAOK je na polovini prvenstvene trke ubedljivo prvi sa osam bodova više od Olimpijakosa, na 14 mečeva ima 13 pobeda i remi, a uglavnom je Prijovićev golgeterski potpis stajao na tim pobedama.

Bez Prijovića bi titula došla pod veliki znak pitanja. Bio bi to najteži mogući udarac za tim Razvana Lučeskua. Srbin je apsolutni lider tog tima. U prošloj szeoni je dao 27 golova na 39 utakmica, u ovoj 18 pogodaka na 27 mečeva. Idol je frenetičnih navijača PAOK-a, ali je isto tako svestan da se nalazi na životnoj raskrsnici kada može da finansijski obezbedi pokolenja...  

Al Itihad je uveren da ima transfer Prijovića u džepu, Grci se i dalje nadaju, ali i strepe da će famozni sastanak u utorak zapravo biti i poslednji na kojem će Srbin preseći i reći da odlazi iz kluba. Zato nije ni čudo što poslednjih sati izalze vesti da PAOK već traži naslednika i da su kandidati Fakundo Fereira iz Benfike i Markus Berg iz Al Džazire.

Arapima se žuri. Zahvaljući povećanju limita stranaca u poslednje dve godine sa četiri na osam, rešli su da se ozbiljno pojačanju. Trener ekipe Slaven Bilić nije smenjen dosada samo zato jer ga štiti visok ugovor, ali je pitanje do kada. Klub je rešio da upumpa još novca u ovom prelaznom roku i da Hrvatu obezbedi tim sa kojim jednostavno mora da obezbedi opstanak.

Prethodnih dana su za 3.000.000 evra kupili legendarnog golmana i povremenog brazilskog reprezentativca Marsea Groea. Kupili su defanzivca Manuela da Koštu iz Bašakšehira za 4.500.000 evra. Večeras su kupili Galatinog vezistu Garija Rodrigeza za 9.000.000 evra. Dakle, pojačanja u svim linijama tima. Čeka se samo ono glavno – u napadu. I to je po njihovom planu Aleksandar Prijović. U tim već imaju nekolicinu saudijskih reprezentativaca, Brazilce Valdiviju, Romarinja, Karleta i Žonasa, zatm nekadašnjeg Fajenordovog vezistu Karim El Ahmadija, Čileanca Viljaneuva, našeg Aleksandra Pešića, Australijanca Džurmana...

Ali sa limitom stranaca na osam, jasno je da će neki iz aktuelnog tima dobiti zahvalnice jer nisu opravdali uložena sredstva. Ako Prijović dođe, Al Itihad će imati 12 stranaca, neko će morati da ode. Kandidati su Valdivija, Pešić, Karleto...

Čeka se još samo definitivno „da“ Aleksandra Prijeoviča i njegov oproštaj od Soluna. A onda kreće misija „Opstanak“. Umesto slavlja titule u Solunu...

(FOTO: Reuters)


tagovi

Zimski prelazni rok 2019Aleksandar PrijovićAl Itihad

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara