Tim Srbije protiv Luksemburga (©Reuters)
Tim Srbije protiv Luksemburga (©Reuters)

Problem pred Ligu nacija: Ko mora u karantin, ne mora u reprezentaciju

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.08.20. | 13:35

Klubovi nisu u obavezi da puste igrače koji bi posle reprezentativnih obaveza morali da idu u samoizolaciju

Potencijalno veliki problem za Fudbalski savez Srbije i selektora Ljubišu Tumbakovića uoči susreta sa Rusijom i Turskom na startu novog ciklusa takmičenja u Ligi nacija. Teoretski je naime moguće da Orlovi budu lišeni pomoći nekih igrača koji nastupaju u inostranstvu.

O čemu se radi? Prema saznanjima MOZZART Sporta Uefa je obavestila klubove da ne moraju da puste igrače koji bi po okončanju reprezentativnih obaveza morali da idu u karantin u zemljama u kojima rade.

Izabrane vesti

A tu se situacija menja iz dana u dan i nije baš najjasnije kako stvari stoje. Jer ono što važi za „običnog“ građanina često ne važi za profesionalnog fudbalera.

Recimo, bar je tako na današnji dan, iz Srbije se nikako ne može u Italiju (Aleksandar Kolarov, Nikola Maksimović, Nikola Milenković, Sergej Milinković Savić, Saša Lukić, Filip Đuričić, Darko Lazović, Dušan Vlahović) s tim da ovde treba imati na umu da fudbaleri imaju “povlašćen“ status, odnosno regulisan boravak i da im vlasti uglavnom dozvoljavaju da uđu u zemlju uz dva negativna PCR testa u razmaku od 48 sati. Uz ta dva testa ne mora se ni u samoizolaciju.

Slična je situacija kad su u pitanju naši igrači iz Bundeslige (Filip Kostić, Mijat Gaćinović), jer se tamo sme ako se ima boravišna dozvola ili nacionalna D viza, a pride je moguće izbeći karantin ako se ima negativan test na korona virus.

Kod ostalih situacija nije tako jasna, ali prema dostupnim podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova lica sa regulisanim boravkom mogu u Španiju (Marko Dmitrović, Nemanja Maksimović, Nemanja Gudelj, Luka Jović), Francusku (Predrag Rajković, Nemanja Radonjić, Strahinja Pavlović, Stefan Mitrović), Holandiju (Dušan Tadić), Poljsku (Filip Mladenović), Tursku (Danijel Aleksić), Mađarsku (Emil Rockov)... Naravno, sve uz negativan test ili u nekim slučajevima i dva.

Takođe, ovo ne znači da će svi klubovi iskoristiti pravo da sačuvaju igrače, ali je za očekivati da neki to i pokušaju. Nije nevažno ni to da su, ako računamo samo prvenstva u kojima igraju naši reprezentativci, sezone počele samo u Rusiji (Đorđe Despotović) i već pomenutoj Francuskoj.

Ipak, Premijer liga, samo primera radi, počinje 12. septembra, dok Srbija sa Turskom igra 6. septembra. Što bi značilo da Nemanja Matić i Aleksandar Mitrović – pa i Marko Grujić – ne bi mogli da igraju za Mančester junajted, Fulam ili Liverpul u prvom kolu. U Velikoj Britaniji je, kako se kaže na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, dvonedeljna samoizolacija obavezna za sve koji dolaze iz Srbije.

Ali još jednom, situacija se ovde menja iz dana u dan i sve bi trebalo da bude jasnija do petka. I nisu isti uslovi koji važe za profesionalnog fudbalera i turistu recimo.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara