Bibars Natho (© Star sport)
Bibars Natho (© Star sport)

Problem traka: Natho hoće da bude kapiten Partizana

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.08.20. | 09:06

Svlačionica ima druge predloge

Čak ni silazak Saše Ilića sa sportske pozornice nije doneo toliko problema Partizanu kao selidba Vladimira Stojkovića sa terena na klupu. Odluka stručnog štaba da iskusnog golmana ove sezone koristi manje nego prethodnih označila je klecavost odbrane (četiri primljena gola u prva dva kola) i dilemu u svlačionici: ko je novi kapiten?

Izgleda da traka ima mističnu vrednost na crno-beloj strani Topčiderskog brda. Mnogi na nju pretenduju. Poslednji – Bibars Natho.

Izabrane vesti

U nefomalrnim razgovorima iskusni vezista predočio je zainteresovanost da postane prvi strani kapiten u istoriji Partizana. Tu ulogu uspešno obavlja u reprezentaciji Izraela kao prvi Musliman kome je poverena dužnost vođe, a usled nagomilanog iskustva iz Rubina, CSKA, PAOK-a i Olimpijakosa smatra da ju je zaslužio i u Beogradu.

Da je Parni valjak uspešno počeo vožnju superligaškim terenima, možda bi se stekao ambijent za Nathovo približavanje statusu Stojkovićevog naslednika, u svetlu činjenice da je Savo Milošević javno isticao “broj šest” prirodnim liderom tima.

Ova ekipa ima kapitene, godinama su tu, a tu je i novi momak od pre nekoliko meseci, koji je rođeni lider, koga je ekipa već prepoznala kao takvog. Lidere ne pravite, ne organizujete. S tim se rađa. Ne moram to ja da radim, to igrači prepoznaju. Većina ljudi gleda konkretne stvari, golove, ali Natho je osim toga vođa, pravi lider, čini saigrače boljim“, hvalio je Milošević tokom jeseni Bibarsove ljudske kvalitete.

No, crno-beli su zabrljali i u Kruševcu (igrački) i u Novom Pazaru (i igrački i rezultatski), pa će Natho morati da sačeka na realizaciju ambicije. Ako uopšte do nje dođe. Tim pre što se naelektrisana atmosfera u i oko kluba prenela na svlačionici, polarizovanu na temu – kapiten. Na dva vezana gostovanja traka je bila oko mišice Bojana Ostojića, što je prirodna odluka ako se zna da je od svih crno-belih na terenu bio igrač sa najdužim stažom u Partizanu (od leta 2016). Ranije je važilo pravilo da se baš na taj način određuje vođa tima, ali...

Traku je protiv Javora nosio Saša Zdjelar (© Star sport)Traku je protiv Javora nosio Saša Zdjelar (© Star sport)

Mada je Ostojić iskustvom zaslužio ulogu i uživao podršku pojedinih igrača, nisu svi blagonaklono gledali na ideju da bude novi vođa tima. Formirala se grupa, pre svega od nekadašnjih internacionalaca i reprezentativaca, koja je kao lidera videla Sašu Zdjelara, ceneći njegov način igre, relacije sa članovima tima i karakterne crte ličnosti. Epilog je promena vlasnika trke: na meču sa Javorom nosio ju je upravo Zlatni Orlić sa Novog Zelanda. Uz prethodno pojašnjenje šefa stručnog štaba.

Naš kapiten je Stojković. Posle njega je Lola Smiljanić, a treći je Lazar Marković. Kako ni on dosta puta nije na terenu, sledeći je Zdjelar. Odluka da Ostojić nosi traku na prošloj utakmici je bila moja želja da mu se odužim za niz mečeva iz prošle sezone, u kojima je dao mnogo, igrao i povređen“, ispričao je Savo Milošević, mada je prethodno naglasio da je posle nekih razgovora „ostao zatečen“, priznavši da je niz problema u ekipi tek sad spoznao.

Natho dosad nije bio opcija za kapitena. Čak ni među prvih pet kandidata nije pomenut. Što ne znači da ne bi trebalo da bude kapiten, već da se o tome nije ni razmišljalo. Možda zato što bi se eventualnim dodeljivanjem trake narušili principi Partizana po kojima njen vlasnik može da bude dete kluba (Saša Ilić, Stevan Jovetić), povratnik (Mladen Krstajić, Danko Lazović), igrač sa dugačkim stažom u klubu snažnog doprinosa trofejima i rezultatima u Evropi (Miroslav Vuliević). A stranac, uz svo poštovanje Bibarsa Natha, nije bio vođa Partizanovog tima čak ni kad je imao daleko bolji učinak od Izraelca (Almami Moreira, Lamin Dijara, Gabrijel Kleo, Leonardo da Silva Soza).

S druge strane, neće biti da je želja Bibarsa Natha da postane kapiten najveći problem Partizana. Trener Milošević mora da se bavi i igrom i sređivanjem odnosa u svlačionici i čini se da bi jednim udarcem rešio dva problema. Možda bi povratak Vladimira Stojkovića mogao da hipnotiše rivale kao nebrojeno puta u minuloj deceniji, utiče na veću sigurnost odbrane i skidanje s dnevnog reda teme – kapiten. Ovako, ona i dalje bukti…



tagovi

FK PartizanBibars Natho

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara