Igrači Dortmunda (©Reuters)
Igrači Dortmunda (©Reuters)

Proces potere za Bajernom: Milioneri među gladnim Vukovima, postoji li "lek" za Gladbahovu navalu?

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.05.20. | 11:22

Tri derbija u Bundesligi ovog popodneva

Proces potere za Bajernom i pitanje - može li borba za šampionsku titulu u Bundesljigi da uđe u dramatičnu završnicu? Mnogo toga će zavisiti od bavarskog giganta, ali pre svega od njegovih najozibljnijih konkurenata iz Dortmunda i Menhengladbaha.

Dve Borusije danas očekuju dva pakleno teška zadatka. Milioneri, koji su bili siloviti nakon pauze, idu na noge Volfzburgu, koji je slavio u Augzburgu i učvrstio se na mestu koje garantuje odlazak u Evropu, pa nema nameru da ga ispušta do kraja sezone. Sa druge strane, Gladbah je izuzetno motivisan posle sjajne partije u Frankfurtu, kojom su zadržali šest bodova zaostatka za Bajern, ali mu na noge dolazi sjajni Leverkuzen. Popularne Aspirindžije su se na teren vratile ubedljivim slavljem u Bremenu i sada žele da naprave iznenađenje na Borusija Parku.

Izabrane vesti

VUKOVI TRI GODINE BEZ GOLA PROTIV DORTMUNDA

Slavlje igrača Volfzburga (©Reuters)Slavlje igrača Volfzburga (©Reuters)

Nijednom protivniku nikada nije lako na Folsvagen areni, ali Volfzburg proteklih godina ima ozbiljnih problema sa Dortmundom. Milioneri su dobili pet od poslednjih šest međusobnih mečeva, a ni na jednoj od tih šest mečeva Vukovi nisu postigli pogodak (gol razlika 0:12). Ekipa sa Vestfalena je slavila na poslednja četiri gostovanja u ovom gradu, što je uz objektivnu razliku u kvalitetu, stavlja u ulogu ozbiljnog favorita za pobedu u ovom meču. Ipak, ekipa Olivera Glasnera se uzda u samopouzdanje posle gola Danijela Ginčeka u poslednjim trenucima meča u Augzburgu.

Domaćin se nada da će proraditi Vut Veghorst, koji se vratio posle suspenzije i silno želi da zatrese protivničku mrežu. Ipak, ponovo neće biti u timu kapitena Gilavogija, kao ni Janika Gerharta.

Dortmund protiv Šalkea nije računao na Rosa, Vitsela, Džana i Sanča, ali je ipak bio ubedljiv u velikom derbiju. Haland je postigao svoj 10. gol u Bundesligi na svega sedam utakmica, a odličnu golgetersku formu nastavio je i Rafael Gereiro. Ovoga puta očekuje se da će Sančo biti od starta u timu.

Volfzburg je bez poraza u sedam mečeva, Dortmund je slavio na osam od devet utakmica u 2020. godini.

VOLFZBURG - DORTMUND 15.30

VOLZBURG: Kastels - Mbabu, Knohe, Bruks, Otavio - Šlager, Arnold - Štefen, Mehmedi, Brekalo - Veghorst.

DORTMUND: Burki - Pišček, Humels, Akandži - Hakimi, Džan, Brant, Gereiro - Sančo, Haland, Haland.

Kaj Haverc (©Reuters)Kaj Haverc (©Reuters)

DERBI ZA LIGU ŠAMPIONA

Menhengladbah je nastavio tamo gde je stao pre pauze u Bundesligi, a glavni adut Marka Rozea i u ovom meču biće odlični tandem Tiram - Plea. Na Komercbank Areni iza njih dvojice igrao je Embolo, a se čini da bi ovoga puta s njima u navali mogao da se nađe i Patrik Herman, zbog svog odličnog učinka u okršajima sa Leverkuzenom. Postigao je šest golova protiv Aspirindžija, što je njegov najbolji učinak u okršajima sa svim bundesligaškim protivnicima.

Najveći adut Leverkuzena biće fantastični Kaj Havec. Ovaj 20-godišnji napadač pokušaće da nastavi svoju izuzetnui formu u 2020. godini. Na povratku posle pauze sa dva gola je častio Verder i došao do svog 10. gola na samo osam mečeva u kalendarskoj godini. Peter Boš bi mogao da zaigra nešto opreznije, s obzirom na napadačku moć protivnika, ali neće previše menjati ekipu. Lukas Alario još uvek nije dovoljno spreman, dok zbog povreda u sastavu ponovo neće biti Folanda i Bendera.

MENHENGLADBAH - LEVERKUZEN 15.30

GLADBAH: Zomer - Lajner, Ginter, Elvedi, Bansebaini - Štrobl, Nojhaus - Herman, Embolo, Tiram, Plea.

LEVERKUZEN: Hradecki - Vajzer, Bender, tapsoba, Sinkgraven - Arangiz, Demirbaj - Balerabi, Amiri, Dijabi - Haverc.

Gnabri i Levandovski (©Reuters)Gnabri i Levandovski (©Reuters)

KAKO IZBEĆI POTOP U MINHENU?

Bajern nije blistao u Berlinu, ali je i takav bio previše snažan za Union. Ekipa Hansija Flika se dodatno učvrstila na čelu tabele, a Levandovski je postigao svoj 26. gol u sezoni. Ipak, Levandovski je postigao gol protiv Ajntrahta i u novembru, ali je domaćin slavio sa neverovatnih 5:1 u tom meču i zvanično uručio ostavku Niku Kovaču. Ekipu je preuzeo Flik i postavio stvari na svoje mesto. O tome kako igra Flikov Bajern golovi i da su Bavarci postili 60 golova na 16 njegovih mečeva na klupi. Flik, Nojer, Miler, Alkandara i Dejvis su potpisali nove ugovore, što je dodatno uticalo na učvršćivanje redova.

Filipe Kutinjo izvesno neće biti u konkurenciji za ovaj meč, ali to neće previše oslabiti domaćina na ovom meču.

Ajntraht je mnogo toga pokvario lošim rezultatima, a da je ekipa Adija Hitera van ritma, pokazao je i meč protiv Menhengladbaha prošlog vikenda. Gosti na ovom meču ne računaju na Dominika Kora zbog suspenzije, ali bi u tim trebalo da se vrati Timoti Čendler, koji je početkom godine postigao četiri gola na isto toliko mečeva.

Ipak, biće teško izbeći potom u Mihenu, s obzirom da je Bajern jedni neporaženi tim Bundeslige u 2020. godini, osvojivši 34 od mogućih 36 bodova. Jedan od glavnih aduta gostiju biće i neumorni srpski vezista Filip Kostić, čija bi brzina mogla da naškodi domaćinu u ovom meču.

BAJERN - AJNTRAHT 18.30

BAJER: Nojer - Pavar, Boateng, Alaba, Dejvis - Kimih, Gorecka, Gnabri, Miler, Koman - Levandovski.

AJNTRAHT: Trap - Ture, Abraham, Hintereger, Ndika - Ilsanker, Rode - Čendler, Kamada, Kostić - Dost.

BUNDESLIGA, 27. kolo:

Petak

Herta - Union Berlin 4:0 (0:0)

/Ibišević 51, Lukebakio 52, Kunja 61, Bojata 77/

Subota

15.30: (2,25) Frajburg (3,45) Verder (3,15)

15.30: (2,50) Borusija Menhengladbah (3,40) Bajer Leverkuzen (2,75)

15.30: (3,25) Paderborn (3,45) Hofenhajm (2,20)

15.30: (4,40) Volfzburg (3,70) Borusija Dortmund (1,80)

18.30: (1,18) Bajern (7,75) Ajntraht Frankfurt (13,0)

Nedelja

13.30: (2,15) Šalke (3,40) Augzburg (3,40)

15.30: (7,00) Majnc (4,50) RB Lajpcig (1,45)

18.00: (1,85) Keln (3,60) Fortuna Dizeldorf (4,30)



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara