Rui Košta (Reuters)
Rui Košta (Reuters)

Progovorio Rui Košta: Nisu nam potrebni igrači poput Enca Fernandeza!

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.02.23. | 22:13

Predsednik Benfike otkrio šta se dešavalo

Ceo prelazni rok je trajala transfer saga oko Enca Fernandeza i njegovog prelaska u Čelsi. Benfika koji ima najbolju sezonu u ovom veku se opirala, htela da ga zadrži uprkos ogromnoj ponudi Plavaca, ali na kraju nije uspela.

Predsednik i legenda lisabonskog kluba Manuel Sezar Rui Košta je odolevao pritisku Plavaca do poslednjih minuta prelaznog roka, ali je na kraju popustio. I večeras objasnio šta se sve dešavalo...

Izabrane vesti

„Enco je bio transfer koji nismo želeli da se desi. Sve je bilo dogovoreno da se ne dogodi. Savest mi je čista, ali sam tužan kao navijač Benfike. Od početka smo se trudili da ga ne izgubimo usred sezone. Nisam očekivao da nam bilo ko od bitnih igrača ode bez otkupne klauzule, ali Enco je od početka pokazivao želju za odlaskom. Uvek nas je bilo strah te njegove otkupne klauzule i njene visine... Čelsi je počeo sa pričama kako će je platiti, potom odustao i onda se vratio dva dana pred kraj prelaznog roka“, kaže Rui Košta.

Otkriva prvi čovek Orlova šta je sve radio da zadrži Enca...

„Predložili smo mu i povećanje plate. Ali ono što mu je Čelsi nudio nismo mogli da ispratimo. Ni polovinu toga. Onda smo se trudili da ga zadržimo do kraja sezone jer on je sjajan igrač čija vrednost ne bi pala do tada. Uveren sam da bi se na kraju sezone opet pojavili Čelsi i drugi klubovi. Ali razumem i kada igrač ne može ovo da odbije. Ovo je prilika da obezbedi porodicu za ceo život“.

Rui Košta kaže da Enco ne bi izgubio ništa da je ostao.

„Izneli smo mu mogućnost da ne izgubi ni evro onoga što mu obećano do kraja sezone od Čelsija. Negde oko podne poslednjeg dana prelaznog roka smo čak dogovorili da ostane do kraja sezone, pa da mi onda spustimo cenu, ali se Enco usprotivio ostanku. I tu se sve menja... Iako finansijski ništa ne bi izgubio, nije želeo da ostane. E tu sam ja morao da reagujem. Ostanak igrača koji ne pokazuje posvećenost Benfiki nije dolazio u obzir. Tada sam rekao da on više ne može da igra za Benfiku. Pokazao je apsolutno odsustvo posvećenosti Benfiki. Busanje u grudi kada postigneš gol ne znači da si posvećen. To su neke druge stvari...“

Predsednik portugalskog kluba ističe da neće tolerisati igrače kojima Benfika nije prioritet.

„Ono što želimo da izgradimo je posvećenost igrača klubu i navijačima. Ono protiv Aruke je pravi primer posvećenosti jer su znali šta se dešavalo tog dana. To je ono što želim od njih. Izgubili smo sjajnog fudbalera ali neću da plačem za nekim ko ne želi da igra u Benfiki. To tražim i od navijača. Ovde sam da bi se poštovao grb Benfike. U Benfiki će igrati samo igrači koji su ponosni na taj grb. Tu mislim i na treninge. Ono što se poslednjih dana dešavalo između nas, Čelsija i Fernandeza ću zadržati za sebe. Nismo prodali Enca, izgubili smo ga. Nije slučajno što je transfer završen tek u samom finišu prelaznog roka. Pokazuje koliko smo se borili“.

Zašto nije dovedena zamena?

„Mogućnost Encovog odlaska se pojavila u decembru, pre i nego što je počeo prelazni rok. Ali smo tada imali stav da nećem pustiti nikog od ključnih igrača. Kada smo napravili analizu šta nam je potrebno, nijedan centralni vezista se nije uklapao. Sve mete koje smo imali su bile teške za tako kratko vreme. Svi igrači o kojima smo razmišljali bi bili panične kupovine, a ni njihovi klubovi nisu želeli da ih prodaju. Pošto nismo imali prave mete, nismo hteli da dovodimo nekoga samo da bismo doveli zamenu. Imamo mi resurse i u B timu poput Žoao Neveša koji je tamo počeo sezonu, a sada je igrač prvog tima. Imamo dobrih mladih igrača...“.

Pohvalio je dolazak Gonsala Gedeša.

„On nije bio u planovima na početku prelaznog roka, nismo se nadali da ćemo moći da dobijemo našeg Gonsala nazad. Kada je počela da raste mogućnost za njegov odlazak iz Vulvsa, shvatili smo da možemo da se borimo za njega. Dogovor je postignut za dva dana zahvaljujući igraču koji je imao jače ponude iz drugih sredina. Želeo je da se vrati kući. On je naš džoker, može da igra na više pozicija, naše je dete. I ima ogroman motiv“.

Otkrio je i da je Benfika promenila način poslovanja.

„Ideja na početku sezone je bila da smanjimo broj igrača u timu i na pozajmicama. Imali smo ih 65, sada ih imamo 37. Želimo manje kvantiteta, a više kvaliteta“.


tagovi

Rui KoštaZimski prelazni rok 2023Enco Fernandez

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara