Projekat EvroPazar: Koga je doveo Ljajić, a koga Suma i šta o svemu kaže Mirsad Jahović

Vreme čitanja: 9min | sub. 30.09.23. | 08:39

„Ne može se više ni na kafu do centra“, smeje se zadovoljno direktor Fikret Međedović, a o novoj sezoni Mozzart Bet Superlige govore i Sejduba Suma, Marko Šćepović, Đo Đinho i Bajro Župić...

Mnoge stvari u životu ne možeš da kontrolišeš. Najviše što možeš jeste da se potrudiš da budeš spreman za trenutak kada će šansa da se ukaže. Pre ili kasnije i to će da se desi. Ovog leta ukazala se Novom Pazaru. Plavo-beli su je oberučke prihvatili i možda prvi put u istoriji u gradu sa Jošanice otvoreno se priča o velikim ciljevima. O Evropi. Jer na stranu sada poraz u Lučanima u poslednjem kolu, Adem Ljajić, Sejduba Suma, Marko Šćepović, pa i dva pojačanja iz Fenerbahčea tek treba da se se pokažu u najboljem svetlu.

A, kako je uopšte došlo do toga da klub uđe u projekat “EvroPazar“? Kako je moguće da se samo koji mesec nakon izjava da igrači posle ostavke Rasima Ljajića na mesto predsednika sa skepsom ulaze i u pregovore sa Pazarcima sada na sav glas priča o tome kako je sve osim izlaska na međunarodnu scenu neuspeh?

Izabrane vesti

Govorio je o tome u ekskluzivnom intervjuu za Mozzart Sport sam Adem Ljajić, a ovog puta sa insajderskim informacijama izlaze i Sejduba Suma, pa generalni direktor i prvi operativac plavo-belih Fikret Međedović, te predsednik Bajro Župić, na kraju i poslednja pojačanja Marko Šćepović i Đo Đinho.

I sve su te priče dobro isprepletane, jer sve je ovo bio jedan veliki domino efekat. Kako otkriva Sejduba Suma...

Još iz vremena u Partizanu sam poznavao prvog čoveka Novog Pazara (Rasima Ljajića, prim.aut), viđali smo se u Beogradu. Negde tada sam pomogao da Abdulaje Sise dođe u klub i ostali smo u dobrim odnosima... I sada kada sam bio bez kluba, kod kuće, zvali su me. Moj prijatelj Saša (menadžer Aleksandar Bogdanović, prim.aut) me je pozvao i predložio da dođem u Novi Pazar. Rekao je: Šta misliš da se vratiš u Srbiju? Dva dana sam razmišljao i rekao: Da, što da ne?“, priča Suma za Mozzart Sport.

Fikret Međedović, popularni Fire, dodaje par detalja. Jer i sam Suma je i ovog leta imao i „direktorsku“ ulogu. Opet je vratio Sisea.

Suma je desetak dana ranije kontaktirao mene zbog Sisea, pošto je on bio procesu tužbe Tuzlasporom. Pitao me je da li smo zainteresovani da se Sise vrati? Ja sam mu rekao apsolutno da, ali kad reši problem sa prethodnim klubom. On je to ekspresno rešio, poslao mi je odluku FIFA i ja sam mu rekao bukvalno: Sutra ti kupujem kartu i dolaziš u Novi Pazar! I sve se tako i desilo”.

A kad je već uspostavljen kontakt sa Sumom

Znamo šta je doneo Partizanu u Evropi i mi smo ga kontaktirali. Saša ga je zvao, on je rekao da je veoma zainteresovan. Na prvi poziv je tako delovao. Imao je niz nekih specifičnih zahteva. Želeo je broj 10, želeo je kapitensku traku. Sve smo to probali da rešimo, do desetke nismo mogli jer je Frane Čirjak licenciran po tim brojem, ali je onda ključnu ulogu odigrao naš tadašnji kapiten, golman Nikola Mirković. Rekao je: Samo dovedite Sumu i ako treba dajem mu i traku i broj jedan. I to se brzo završilo. On je imao neke finansijske zahteve koje mi nismo mogli da ispunimo. Dali smo mu to što može da dobije kod nas jer smo poznati po tome da radimo domaćinski. Suma je rekao da ga u tom trenutku ugovor apsolutno ne zanima. Kad smo mu rekli za traku i za još par sitnica koje možemo da mu damo, on je odgovorio: Samo pošaljite papire i potpisaću ih odmah. Tako je bilo. Vratio ih je i onda smo čekali tu famoznu listu nekih 20 dana ili mesec dana”.

Moramo onda i da pitamo Sumu, zašto je baš toliko insistirao na toj traci?

Nisam je tražio samo da bih je dobio. I nije da ne bih došao da mi je nisu dali. Jednostavno sam želeo da preuzmem odgovornost. Kada si kapiten sav je pritisak na tebi, a ja volim pritisak, to sam ja. Mislim i da mogu da izvedem igrače na pravi put”.

Sejduba Suma (Mozzart Sport)Sejduba Suma (Mozzart Sport)

Pazar je tako dobio prvu zvezdu prelaznog roka. Suma je helikopterom sleteo u grad. Ali niko još nije mogao ni da pretpostavi kakva se bomba sprema. Jer ne dešava se svaki dan da u neki srpski klub, posebno ako se ne zove Crvena Zvezda ili Partizan, stigne igrač sa 47 utakmica u dresu reprezentacije. Adem Ljajić. Bivši igraš Intera, Rome, Bešiktaša… Kako?

Dobio sam informaciju da Adem Ljajić ne želi da nastavi u Karagumruku. Sedeo sam sa Rasimom – on je i dalje tu, nije na utakmicama, ali i dalje je naš oslonac i svaki problem nam rešava – i pitao ga da li mi da kontaktiramo Adema? On je rekao da je to nemoguće. Ali mi smo zabacili udicu. To je trajalo nekih nedelju, deset dana i negde oko pola jedan, pre jedno, četiri, pet dana, Adem me zvao, inače smo i privatno prijatelji i igrali smo fudbal zajedno i družimo se, i pitao mi je li da još važi ponuda? Naravno da važi. On kaže: Sad ja imam jedan uslov. Reci sve što je normalno, naravno, potrudićemo se da ostvarimo. Kaže: Želim samo da igram za nula dinara. Ne želim da imam nikakvu mesečnu naknadu i biću vojnik kluba samo pod tim uslovima! To je nama imponovalo, prihvatili smo i Adem Ljajić je došao kod nas u Novi Pazar”, premotava film Međedović.

Senko Župljanin/StarsportSenko Župljanin/Starsport

Kad su potpisali i Sejduba i Adem svima je već postalo jasno – nešto se veliko sprema u Novom Pazaru. Ni Suma ne krije da su ambicije porasle.

Imamo velika imena u svlačionici. U Srbiji svi znaju ko sam ja, isto važi za Adema, on je bio reprezentativac. Igrao je velike evriopske utakmice, veliko ime. Tako da, kad u celu jednačinu uključimo i sve druge ljude iz kluba – idemo na mesto u prvih pet. Zašto ne i više? Zašto ne? Svima nam je ambicija da dovedemo kluba do nivoa na kome nikada nije bio. To je cilj”.

Nije to samo razmišljanje svlačionice. To je ceo grad.

Sad više niko nije zadovoljan petim mestom koje vodi u Evropu, sad hoće nešto više, hoće grupnu fazu, a-ha-ha. Kod nas apetiti uvek rastu i mi smo se potrudili da to našoj publici, našim sugrađanima, omogućimo da mogu da sanjaju o tome. Euforija je ogromna, prosto neverovatna. Ja u poslednjih 10 ili 15 dana izbegavam da se krećem po gradu. A, ne znam kako li je tamo Ademu i Sumi koji ne mogu da izađu iz trening-kampa, ne mogu da odu u grad. Kad sam bio u šetnji sa Ademom pre neki dan dečko nije mogao ni kafu da popije sa drugarima. Svi prilaze, žele da se slikaju, žele intervju, žele sve. Toliko su mene zatrpali nekim pitanjima da će mi biti potrebno tri dana samo da odgovorim, ne smem ni da zamislim kako je njima”, opisuje Međedović.

Fikret Međedović (Starsport)Fikret Međedović (Starsport)

Predsednik i legenda kluba Bajro Župić se nadovezuje.

Novi Pazar je od 2012. godine član Mozzart Bet Superlige i nikada nismo doveli ovakve igrače. Stanujem u centru pa znam kad idem od kuće do centra, to je nekih 200 metara, nikako da prođe. Prilaze mi svi, pitaju, interesuju se ko dolazi, kakvi su. Dobar je osećaj biti deo ove priče Sad se javljaju i drugi igrači, sad svi hoće da dođu”.

I zaista, i došlo ih je još. Svakako je najviše odjeknulo ime Marka Šćepovića. Opet domino efekat. Fire Međedović prepričava.

Sedeli smo Adem i ja, možda i čak posle dočeka, i on mi je rekao: Fire, šta misliš o Šćepi? Ja mu kažem, znam gde je sve igrao, ako ti možeš da učestvuješ i da pomogneš... On kaže: Ako ga ja budem pozvao mislim da će doći. Adem ga je zvao, on mu je rekao da ima interesovanja, s obzirom da je i on došao u Novi Pazar, da bi i Šćepović voleo da dođe, dao mi je njegov broj sutradan, krenuli su naši pregovori, trajalo je dva, tri dana u suštini, i to smo vrlo brzo i normalno za srpske uslove rešili”.

Marko, da li je baš tako bilo?

Sve se promenilo, a promenilo se, kako ja volimo obično da kažem, i Bog pomaže poštenim ljudima.

Adem i ja se znamo dosta dugo, proveli smo sedam ili osam godina, što u Partizanovoj školi, posle i u reprezentaciji. To je sigurno bio još jedan plus da se brže odlučim na povratak u srpski fudbal, posle deset godina. Video sam njegovu rešenost, da on želi da ja budem ovde. I u tom trenutku sam želeo da obnovimo tu saradnju, jer Adem bukvalno zna moj potez unapred, kao i ja njegov. Tako da mislim da ćemo i na terenu delovati dobro”, odgovara Šćepović.

Marko Šćepović (Senko Župljanin)Marko Šćepović (Senko Župljanin)

Kako sve izgleda Sumi sa ovakvim sastavom?

Imamo velika imena, imamo mlade igrače, svi će morati da se bore za svoje mesto. Sa takvim mentalitetom možemo da unapredimo nivo igre svakog fudbalera. Svi su gladni, svi hoće da igraju, svi hoće čak u startnu postavu… Samo moramo svi zajedno da radimo za klub. Prvo Adem, Marko i ja. To je najvažnije, da budemo zajedno, ako toga bude bilo – biće ovo nešto sasvim drugačije za Novi Pazar”.

Marko Šćepović se nastavlja…

Dobro zvuči, svaki od nas trojice je imao zapažene uloge što u inostranstvu, što u domaćem fudbalu ovde, tako da izgleda dobro, ali treba to i preneti na teren. Treba da se uigramo svi, da idemo u meč po meč i da pokušamo da dostignemo zadate ciljeve… Za mene je to da budemo u prvih pet. Lične neke ciljeve nemam, niti ću bilo kada da obećavam neke brojeve, golove…

I da ne bude da je sva ova pompa samo zbog tri imena. Čisto neke da pomenemo: Pazarci su odbili 400.000 evra Uniona za Adetunđija Rasak Adešinu, nadaju se da će na zimu ili leto uzeti bar million, vratili Sisea, zatim iz Bolonje doveli Ebenazer Anana, zadržali Čukinog Mitra Ergelaša od koga imaju velika očekivanja, a onda od Fenerbahčea pozajmili U23 reprezentativca Egipta Omara Fajeda (Turci ga platili 550.000 evra), te Đo Đinhoa, koga su korejski mediji pred odlazak u Istanbulu poredili ni manje ni više nego sa Davidom Silvom?

A-ha-ha. I ja volim Davida Silvu i potrudiću se da igram kao on, pa ćemo videte. Tačno je da mogu da igram osmicu, ali mogu i dvojku (desnog beka), sedmicu, mogu sve… Nadam se samo da neće biti povreda, ovo je dobra prilika za mene, želim da pomognem timu, da učim… Znam da je došao Ljajić, čuo sam da je dobar igrač, trudiću se da učim i od njega, mada ne znam mnogo o srpskom fudbalu, osim Dušana Tadića i Aleksandra Mitrovića”, pričao je skromno Đinho na zvaničnoj promociji.

Bajro Župić i Đo Đin-ho (Mozzart Sport)Bajro Župić i Đo Đin-ho (Mozzart Sport)

Zato je hvalio Međedović.

Baš smo nedavno malo pričali sa Mirsadom Jahovićem, koji je inače trenutno jedan od vodećih agenata na evropskom tržištu, u Turskoj pogotovu. I on je rekao: Ja prosto ne mogu da verujem kako je Đinho uopšte došao u Novi Pazar. To je dečko za koga se mislio da će ove godine apsolutno nositi tursko prvenstvo, ali s obzirom na veliki broj stranaca, jer su došli Džeko, Tadić i ostala zvučna imena, on je pomalo ostao u strani. Mirsad smatra da će mali biti ogromno pojačanje za Novi Pazar”.

Fajed?

Možda pre oko tri ili četiri dana kontaktirao nas je naš bivši igrač Slobodan Rubežić, čiji je prijatelj, asistent Brazilcu Rožeriju Mikaleu, selektoru olimpijske reprezentacije Egipta. Ja sam pričao sa njima, oni su meni doslovce rekli da mi nismo svesni kakvog smo štopera doveli. Da je to igrač za kojeg je Fenerbahče platio ogromno obeštećenje i on će se nama vrlo brzo priključiti. Kontaktirali smo ambasadu, aplicirali, predali sve i nadam se uskoro će biti sa nama”.


Sad dakle nema izbora, samo Evropa se priznaje?“

Apsolutno. Sve osim Evrope smatraćemo našim velikim neuspehom i lično ću ja smatrati svojim neuspehom pored svih ovih imena koje su došli. Ja ne mogu da ne pomenem kapitena Mirkovića, Sisea Čirjaka, malog Momčilovića… Mada sinoć se Adem malo našalio i rekao da su ga kontaktirali i neki bivši saigrači, jedan je sada aktivan u ligi petica, da pitaju ima li mesta i za nas dole. Znaš šta im je on rekao? Samo vi dođite, naći će se mesta”, smeje se Međedović.

Posebno kada se seti da je pre samo dva ili tri meseca Novi Pazar bio viđen u plej-autu…

Ja volim da kažem, Bog pomaže poštenim ljudima”.


tagovi

FK Novi PazarSejduba SumaAdem LjajićMarko ŠćepovićMirsad Jahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara