Gasperini, Inzagi i Spaleti (© Reuters)
Gasperini, Inzagi i Spaleti (© Reuters)

Projekat pred pucanjem, Juve bira između trojice: Ako smeni Pirla rešenja su Gasp, Inzagi ili Spaleti

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.03.21. | 08:05

Pominje se i Igor Tudor, povratak Alegrija nerealan

Direktor Fabio Patarići je pokušao da ugasi požar rečima kako ostaju i Andrea Pirlo i Kristijano Ronaldo. Navijači su besni i traže odgovornost za sezonu koja klizi ka katastrofi. Aktuelni trener, navodno, ima šansu da u pet od preostalih 12 utakmica do kraja takmičarskog ciklusa ubedi čelnike da zaslužuje još jednu šansu. Samo što je Juventus takav klub da se ništa manje od prog mesta ne priznaje, zbog čega se mediji i Italiji uveliko bave projektovanim rešenjima na klupi Stare dame ako njen nekadašnji vezista omane do početka leta.

Pirlu će se suditi na osnovu rezultata – ali i igre – na mečevima sa Napolijem, Interom, Milanom i dva sa Aatalantom (u prvenstvu i finalu kupa). Budu li na njima crno-beli izgledali pristojno, pa još protiv Boginje provincije osvojili pehar i makar nešto vredno pomena uradili, Pirlo će dobiti priliku da vodi tim i u sezoni 2021/22. Kako je to vraški teška misija, pogotovo zbog dosadašnjeg učinka koji ništa dobro u Torinu ne obećava, uveliko se priča o naslednicima.

Izabrane vesti

Novca za neka od najvećih imena svetskog fudbala Juve nema. Poslednji finansijski izveštaj pokazao je da je samo u završnih šest meseci prošle godine u minusu od 113.700.000 evra, zbog čega su mu Pep Gvardiola (iako je o njemu maštao prošlog leta), Jirgen Klop, pa čak i Zinedin Zidan van domašaja. Pogotovo što ni Mančester Siti, ni Liverpul ne žele da se odreknu aktuelnih, a ni Real neće naći boljeg od sadašnjeg stratega koliko god se u Madridu trudili da odnos šefa struke i predsednika Florentina Pereza predstave kao napet.

Pogotovo nije realno da se za kormilo vrati Masimilijano Alegri. Njega je prvi čovek Juventusa Andrea Anjeli bukvalno oterao i šanse da Maks opet dođe u Juventus mere se promilima, iako je trofejni stručnjak nagovestio da se od naredne sezone vraća profesionalnim obavezama. Takva situacija ograničava Staru damu na tri rešenja, uverava Republika.

Možda najatraktivnije ime među njima je Đan Pjero Gasperini, tvorac čuda sa Atalantom. Od prosečnog kluba napravio je stalnog učesnika Lige šampiona, pretnju moćnim klubovima, za pet godina oživeo Bergamu što su mu snažni aduti ako Juventus zaista odluči da menja Pirla. Računa se i na njegovu povezanost sa Juveom, pošto je kao irgač prošao mlađe kategorije, a na početku trenerske karijere vodio mladi tim. Gasperini na leto ulazi u završnu godinu saradnje sa Atalantom i ako ne produži ugovor aktuleni prvak bi mogao da ga angažuje po povoljnim okolnostima.

Kad je ugovor u pitanju, od 1. jula Simone Inzagi postaje slobodan na tržištu, a kako se predsednik Lacija Kaludio Lotito prenemaže da mu ponudi novi ugovor, on je jeftinijie rešenje od Gasperinija, što u uslovima globlane finansijske krize nije zanemarljivo. Što se tiče trenerskih kvaliteta, Inzagi ih je dokazao na Olimpiku, vratio je Rimljane u Ligu šampiona, neguje i on napadački fudbal, pobrao je simpatije na Apeninima, te ako ne ostane u Laciju...

Treće ime na spisku kandidata je Lučano Spaleti, poslednji put angažovan u Interu, prethodno u Romi i Zenitu. U Rusiji se dokazao, u Italiji ne baš, ali ako ideje sa Gasperinijem i Inzagijem ne bude moguće realizovati, razmislio bi Anjeli i o toksanskom stručnjaku, kao čoveku na početku novog ciklusa.

Pirlo (© Reuters)Pirlo (© Reuters)

Repubika nudi još jedan scenario, koji podrazumeva rastanak Juventusa i Andree Pirla pre kraja sezone. I to ako pod hitno ne popravi situaciju u timu koji je ispao iz Lige šampiona, a tabeli Serije A zaostaje deset bodova za Interom. Pod uslovom da Pirlo dobije otkaz, postoji šansa da sezonu privede kraju Igor Tudor. U objašnjenju ove ideje navodi se da su odnosi Pirla i Tudora zahladneli, iako je Andrea kooptirao Igora u stručni štab prošlog leta. Čak se dodaje da bi bivši strateg Udinezea, PAOK-a, Galatasaraja i splitskog Hajduka rado prihvatio opciju da vodi prvi tim, kao privremeno rešenje, pre nego što uprava ne izabere nekog iz torugla Gasperini-Inzagi-Spaleti.

Preduslov da se to desi jeste da otera Pirla. Mada, kad bi se pitali nekadašnji italijanski reprezentativci, Kristijan Vijeri i Antonio Kasano, fudbalski Mocart zaslužuje poverenje.

Bez razmišljanja bih i narednu sezonu držao Pirla. Da, tačno je da je ispao iz Lige šampiona i da mu ne ide u Seriji A, međutim, posle devet uzastopnih skudeta može da se desi da ne pobeđujete. Juventusu nedostaje 20-ak golova Paula Dibale, koji nije standardan, ali je šampionski fudbaler. Ima Juve i mlade, talentovane igrače, samo im je potrebno vreme“, poziva na strpljenje Bobo Vijeri, nekada i sam član Stare dame.

Antonio Kasano nije igrao za nju, ali jeste sa Pirlom delio svlačionicu italijanske reprezentacije. Prema njegovom mišljenju, nije Andrea kriv, već uprava i – Kristijano Ronaldo.

Pirlova odgovornost je mala. Prošle sezone Juventus je smenio trenera koji je igrao najbolji fudbal u Italiji (Mauricio Sari, op. au), ali je imao problem zvani Ronaldo. Pirlo želi dobar fudbal, međutim, i njemu je Kristijano problem. Portugalac misli samo na lične rekorde, a nije ni fudbaler kakav je bio pre četiri godine. S druge strane, Pirlo je na početku trenerske karijere. Ne možete njemu dati odgovornost da trenira igrača kakav je Ronaldo“, dopunio je Kasano.

Što vraća lopticu u dvorište Andree Anjelija.


tagovi

JuventusAndrea PirloĐan Pjero GasperiniSimone InzagiLučano SpaletiMasimilijano AlegriIgor TudorKristijan VijeriAntonio Kasano

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara