Gvardiola bez Lige šampiona (© AFP)
Gvardiola bez Lige šampiona (© AFP)

Prokletstvo se nastavlja: Davno beše ta 2011.

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 23:44

Jeste li sigurni da je najbolji trener na svetu?

Još jedna sezona, još jedan podbačaj Pepa Gvardiole u Ligi šampiona. Ako mu je za utehu, sad se makar do finala probio, ali ga opet nije osvojio.

Katalonac je angažovan da donese pehar prvaka Evrope Mančester Sitiju i evo, prođe peta sezona bez najznačajnijeg trofeja u kontinentalnom fudbalu. Najpre ga je 2017. zaustavio Monako u osmini finala, 2018. Liverpul u četvrtfinalu, 2019. Totenhem na istoj stepenici, prošlog avgusta Lion u polufinalu, a sad, kad je došao do meča koji sve odlučuje, isprečio se Čelsi.

Izabrane vesti

Na sve to, valja podsetiti da je Gvardiola od 2013. do 2016. sedeo na klupi Bajerna i nijednom nije bio ni blizu trijumfa u ovom takmičenju. U proleće 2014. zaustavio ga je Real Madrid (0:1, 0:4), zatim njegova Barselona (0:3, 3:2), pa Atletiko Madrid (0:1: 2:1). Svaki put u polufinalu.

Poslednji put Gvardiola se na najviše postolje Lige šampiona popeo 2011. u pretposlednjoj sezoni vođenja Barselone (u narednoj je zastao u polufinalu sa Barselonom, a preko puta je bio Čelsi). Tad je sa klubom u kome se i igrački i trenerski proslavio savladao Mančester junajted na Vembliju. Od Crvenih đavola je bio bolji i dve godine ranije u Rimu. I to su njegova dva jedina pehara u ovom takmičenju.

Primera radi, toliko ima i Žoze Murinjo (sa Portom 2004, Interom 2010), s tim što Portugalca u svetu fudbala bije glas da mu je karijera na nizbrdici, a ako se gledaju samo najveći uspesi u istoj je ravni sa Pepom. Od aktivnih trenera po tri pehara Lige šampiona imaju Karlo Ančeloti (sa Milanom 2003. i 2007, te Realom 2014), odnosno Zinedin Zidan u ulozi glavnokomandujućeg kraljevskog kluba (2016, 2017, 2018). A za Gvardiolu i dalje važi mišljenje da je najbolji na svetu.

Možda i jeste, međutim, učinak u Ligi šampiona mu ne pomaže da taj status opravda. Iako se u međuvreemenu naosvajao trofeja i sa Bajernom (sedam) i sa Mančester Sitijem (deset). S tim što valja podsetiti da su ga Bavarci doveli da nastavi tamo gde je stao Jup Hajnkes kao prvak kontinenta, a arapski vlasnici Građana sa zadatakom da ih popne na krov Evrope, jer su status najboljeg engleskog tima uživali i sa Robertom Mančinijem i Manuelom Pelegrinijem.

Uložili su 832.000.000 funti da bi napravli tim sposoban da osvoji Ligu šampiona. I još će da troše. Davno beše ta 2011.

 


tagovi

Pep GvardiolaMančester SitiLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara