Terem Mofi (Reuters)
Terem Mofi (Reuters)

Prošla SEDMA Nicina ponuda za istog igrača u ovom prelaznom roku!

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.01.23. | 13:50

Lorijan je zaista bio tvrd pregovarač

Jedan od klubova koji su definitivno obeležili ovaj prelazni rok je Lorijan, koji je sjajno naplatio status iznenađenja francuskog šampionata u prvom delu sezone i dobre igre.

Lorijan je mali klub iz Bretanje koji nikada nije imao nešto posebno bitnu ulogu u francuskom fudbalu. Iako stari skoro 100 godina, većinu vremena u klupskoj istoriji su proveli po nižim ligama, bilo je tu bankrota, gašenja, amaterskih statusa… Prvi put su prvoligaš postali tek 1998. godine, odmah ispali, vratili se kroz par godina pa opet odmah ispali. I osvojili zasad jedini trofej u klupskoj istoriji – Kup Francuske! Bila je to generacija Darševila, Sejdua Keite, Fejundona

Izabrane vesti

Stabilan prvoligaš su bili od 2006. godine i u elitnom razredu francuskog fudbala vezali 11 sezona uglavnom završavajući u sredini tabele. Kada su ispali 2017. godine, bilo im je potrebno tri godine da se vrate u prvu ligu. Prethodne dve sezone su završavali na 16. mestu i vodili golu bitku za opstanak da bi prošlog leta dotadašnjeg trenera B tima Režija Le Brija promovisali u prvog trenera A tima. I napravili strašan potez.

Sjajno igraju od početka sezone, trenutno su šesti na tabeli, a afirmisali su plejadu igrača. Klub kojem je nekada bio vrhunac da za sezonu potroši desetak miliona evra na pojačanja i da su mu prihodi uglavnom nekoliko puta veći od rashoda. Izuzetak je sezona 2020/21 kada su kupili nove igrače za 26.500.000 evra, a prodali za 6.500.000. Plodovi tog poteza se vide sada…

U tom prelaznom roku je u Lorijan iz Kortrajka stigao anonimni nigerijski napadač Terem Mofi za 8.000.000 evra i postao drugo najskuplje pojačanje u istoriji kluba. A sada će postati najveća prodaja u istoriji kluba.

Nica je danas poslala čak sedmu ponudu u ovom prelaznom roku za Nigerijca. Mofi je sjajnim igrama skrenuo pažnju brojnih klubova i ove zime su ga hteli Vest Hem, Sautemtpon, Lester, Marselj… Ali on je hteo samo u Nicu. Problem je što je klub sa Azurne obale nudio manje od konkurencije i Lorijan se pokazao kao veoma tvrd pregovarač. Istakao je cenu od 30.000.000 evra za Mofija i glatko odbijao ponude Nice koje su na kraju išle do 20.000.000 evra fiksno i 3.000.000 kroz bonuse. Sada je Nica spremila i poslednju ponudu koja uključujući bonuse dolazi do traženih 30.000.000 evra. Lorijan je ovoga puta prihvatio i trenutno se pregovara o poslednjim detaljima transfera. U Nici će zameniti Endija Delora koji je danas prešao u Nant na pozajmicu do kraja sezone s pravom otkupa.

Biće to jagoda na šlag vatrenog prelaznog roka u Bretanji.

Podsetimo, Lorijan je već prodao krilnog napadača Danga Utara u Bornmut za 22.500.000 evra koji sa bonusima mogu da narastu na 27.500.000. On je ponikao kod njih i iz B tima ga je afirmisao akutelni trener Le Bri. Na dvojici napadača će Lorijan zaraditi oko 50.000.000 evra.

Ali nije se libio ni da uloži. Iz Marselja je kupljeno krilo Bamba Dijeng za 7.000.000 evra da zameni Utaru. Iz Liona je stigao talentovani ofanzivni vezista Roman Fevr. Doduše na pozajmicu vrednu 1.000.000 evra i bez prava otkupa. Udinezeov vezista Žan Viktor Makengo je takođe na pragu potpisa u transferu teškom oko 11.000.000 evra koji će ga učiniti najskupljim pojačanjem u klupskoj istoriji. Ponuđeno je i 7.000.000 evra (sa bonusima) norveško krilo Džoela Mvukua iz Bodea.

Lorijan uspešno završava najuzbudljiviji januar u istoriji kluba…


tagovi

Terem MofiZimski prelazni rok 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara