Detalj sa utakmice u Kelnu
Detalj sa utakmice u Kelnu

Protesti navijača širom Nemačke, bacali čokoladne novčiće protiv investitora u Bundesligi!?

Vreme čitanja: 4min | sub. 20.01.24. | 17:40

Dortmund odneo rutinsku pobedu, ali je cela utakmica bila u senci događaja na tribinama

Svako ko malo više prati Bundesligu, zna da je to takmičenje u kojem važe drugačija pravila od maltene svih drugih evropskih liga. Osim niza strogih pravila koja ograničavaju moć klubova, oni su praktično primorani da slušaju glas navijača, čija je reč uvek imala posebnu težinu.

Zbog toga ne čude, mada jesu nesvakidašnje, scene iz meča u Kelnu u kojem je Dortmund rutinski nadigrao domaći sastav rezultatom 4:0 (1:0). Borusija je vezala i drugu pobedu uz sedam postignutih golova dok je mreža Gregora Kobela mirovala, Donjel Malen se proslavio sa dva pogotka, ali sve je to ostalo u drugom planu zbog događaja na tribinama.

Izabrane vesti

Naime, pristalice Kelna i Dortmunda zajedno su protestovale protiv mogućnosti ulaska stranih investitora u Bundesligu! Svoje nezadovoljstvo najavljenom prodajom dela televizijskih prava za sumu veću od milijarde evra privatnoj kompaniji iskazali su bacanjem čokoladnih novčića na teren!? Prvo su to uradili domaći navijači, a nedugo pošto je Donjel Malen zatresao mrežu prvi put, već u 12. minutu susreta (gol pogledajte OVDE), priključile su se i gostujuće pristalice. Nemački Bild čak izveštava da su pojedini namerno gađali svoje fudbalere čokoladnim novčićima i da je deblji kraj izvukao Toma Menije koga su nekoliko puta pogodili u glavu. Srećom, ništa ozbiljno se nije desilo, ali pošto je protest očigledno bio organizovan i orkestriran, onda su pored redara i fudbaleri dva tima učestvovali u skupljanju i sklanjanju slatkiša sa terena, kako bi se otklonila mogućnost eventualne povrede.

Osim toga, navijači dva kluba su zajedničkim snagama skandirali protiv ulaska investitora i njihovog mešanja u nemački fudbal. Utakmica je bila stopirana gotovo deset minuta.

A, o čemu se zapravo radi? Klubovi u dva najviša ranga nemačkog fudbala nedavno su učestvovali u glasanju na temu eventualne prodaje osam odsto televizjskih i marketinških prava stranim investitorima. Od 36 klubova iz dve divizije, čak 24 je dalo zeleno svetlo za ovaj potez!

Kako se navodi, bio bi u pitanju aranžman na 20 godina, koji bi potencijalno mogao da vredi milijardu evra. Čak četiri privatne kompanije su bile u užem krugu za otkup ovih prava čime bi Bundesliga dobila instant finansijsku injekciju, a klubovi bi novac iskoristili kako bi pokušali da se ekonomski približe timovima iz Premijer lige. Pregovori su i dalje u toku i navodno bi konačna odluka o izboru firme sa kojom bi se sarađivalo trebalo da padne nekada u martu ove godine. Međutim, pitanje je da li će se to dogoditi posle današnjih protesta.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su navijači širom Nemačke javno iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog sličnih planova. Tako su i utakmice Union Berlina, Ajntrahta iz Frankfurta, Borusije Menhengladbaha i još nekih klubova obeležili slični protesti.

Pre samo godinu dana Bundesliga je pokušala da proda paket od 12,5 odsto, ali i tada su oni zbog kojih se fudbal igra digli glas i ugušili su takav pokušaj.

Jasna poruka navijača Dortmunda: "Ne investitorima" (©AFP)Jasna poruka navijača Dortmunda: "Ne investitorima" (©AFP)

Bundesligu odavno muči čiveno pravilo "50+1" po kojem je klupski članovi čine polovinu, a imaju i jedan dodatni glas u svim glasanjima. Navijači su tako redovno glasali protiv, na primer, dizanja cena karata, zbog čega je već duže vreme traje sukob na relaciji klub - navijači.

Ako nekog zanima, Malen je bio strelac i trećeg pogotka, na asistenciju Ijana Matsena (gol pogledajte OVDE), Niklas Filkrug je tri minuta pre njega, tačnije u 58. minutu sa bele tačke duplirao vođstvo, da bi konačnih 4:0 postavio Jusufa Mukoko u drugom minutu nadoknade. Nešto više od sat vremena na terenu je proveo Džejdon Sančo, koji je i ovog puta bio starter. Kada je dosuđen penal za Dortmund, Sančo je molio Filkruga da mu dozvoli da šutira jedananesterac, ali ga je Nemac uljudno odgurnuo i rekao mu da se to neće desiti.

Slična je slika viđena i u Bohumu, gde je početak drugog poluvremena meča sa Štutgartom kasnio skoro 45 minuta! Navijači obe tima takođe su bacali čokoladne novčiće, a zbog banera na kojem je pisalo "Nemački fudbal ostaje rizični kapital", kao i "Nismo spremni da stojimo mirno dok se nemački fudbal rasprodaje", doveo je do prekida jer su isti pokrivali sigurnosne izlaze za slučaj nekakve nezgode na stadionu. Pošto gledaoci nisu hteli da pomere te banere, start drugog dela pomeran je na insistiranje arbitra Bastijana Dankerta sve dok nisu obezbeđeni uslovi za igru. Navijači su se oglušili na nekoliko apela zvaničnog spikera...

Bohum je uspeo da savlada Štutgart sa minimalnih 1:0, golom Matusa Bera u 50. minutu. Bohum se ovim trijumfom dodatno udaljio od zone ispadanja, dok su Švabe trećim porazom u poslednja četiri kola dozvolile Bajernu i Bajeru da se značajnije udalje i praktično šampionsku trku svedu na dva imena.

Pre više od mesec dana, na susretu Bohuma i Union Berlina takođe su ubacivani čokoladni novčići, a nekadašnji ofanzivac Partizana Takuma Asano je tokom prilikom otvorio i pojeo jedan dok je skupljao sa ostalima.

BUNDESLIGA – 18. KOLO

Subota

Keln - Dortmund 0:4 (0:1)

/Malen 12, 61, Filkrug 58 penal, Mukoko 90+2/

Darmštad - Ajntraht Frankfurt 2:2 (0:1)

/Justvan 61, Klarer 90+5 - Nkunku 33, Knauf 51/

Frajburg - Hofenhajm 3:2 (1:0)

/Holer 37, Grifo 55, Šalaj 85 - Veghorst 57, Bajer 77/

Hajdenhajm - Volfsburg 1:1 (1:1)

/Jenc 45+2ag - Černi 7/

Bohum - Štutgart 1:0 (0:0)

/Bero 50/

18.30: (2,55) RB Lajpcig (3,60) Bajer Leverkuzen (2,85)

Nedelja

15.30: (1,10) Bajern Minhen (11,0) Verder (18,0)

17.30: (1,92) Borusija Menhengladbah (3,60) Augzburg (3,90)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Donjel MalenBorusija DortmundAjntraht Frankfurt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara