(©MN Press)
(©MN Press)

Protiv Mađarske i Turske za lakše mundijalske snove

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.10.20. | 10:49

Slede dva meča od velike važnosti za Srbiju...

Slavlje posle velike pobede nad Norveškom nije se još stišalo, a reprezentaciju Srbije čeka već u nedelju nova utakmica.

Potpuno u senci trijumfa u Oslu u nedelju (20.45) sledi meč sa Mađarskom na Marakani, u okviru 3. kola Lige nacija. Posle dve runde Orlovi su poslednji na tabeli sa jednim osvojenim bodom i duel sa severnim komšijama prilika je da se poprave utisak i saldo na tabeli.

Izabrane vesti

Deluje da predstojeće utakmice (u nedelju sa Mađarskom i u sredu sa Turskom) sada nisu toliko bitne, jer je fokus pomeren na novembar i finale baraža za Evropsko prvenstvo protiv Škotske, međutim, ako iko u taboru reprezentacije tako razmišlja, to je varka koja bi mogla skupo da nas košta. Naprotiv, mečevi do kraja grupe faze Lige nacija veoma su bitni, jer dobar rezultat donosi Srbiji bolju poziciju na decembarskom žrebu za kvalifikacione grupe za Svetsko prvenstvo. Drugi ili treći šešir – nije svejedno.

Opšti je utisak da će predstojeće kvalifikacije za Mundijal u Kataru biti pakleno teške. Završiće se u godinu dana, od marta 2021. do marta 2022. godine. U evropskom delu biće deset grupa, iz kojih će samo pobednici ići direktno na šampionat sveta. Deset drugoplasiranih, uz dve po rejtingu najbolje ekipe iz Lige nacija koje se nisu plasirale na SP, igraće baraž, koji će imati dva kruga i samo tri reprezentacije će na kraju kroz njega doći do viza za Katar.

Zašto su onda ovi mečevi sa Mađarskom i Turskom važni za Srbiju? Zato što se šeširi za žreb u decembru određuju na osnovu FIFA rang liste koja će izaći tog meseca, kada se završe grupe Lige nacija. Orlovi su u ovom momentu u poziciji koja bi ih odvela u drugi šešir. I bilo bi veoma bitno da tu i ostanu.

Prema nezvaničnom izgledu FIFA rang liste na današnji dan, Srbija je 17. selekcija Evrope (29. na svetu), a za vratom nam diše direktni rival u Ligi nacija – Turska. Zvanična oktobarska FIFA lista nije još izašla, verovatno će kada prođu oba termina za međunarodne utakmice, tada ćemo znati kakvo je definitivno prolazno vreme Orlovima do žreba.

Zbog svega nabrojanog važno je da se osvoji što više bodova iz preostale četiri utakmice u Ligi nacija: dve sa Mađarskom i po jedna sa Turskom i Rusijom. Da se žreb dočeka u drugom „ćupu“, jer se iz njega mnogo lakše može napasti Mundijal, makar kroz još jedan baraž.

Na koncu, bitno je izbeći poslednje mesto u grupi, jer ono vodi nazad u niži rang, tamo gde je Srbija bila u prošlom izdanju i odatle skočila u višu klasu. Red bi bio da se tu i zadrži.


tagovi

Ljubiša TumbakovićFSSKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara