Dušan Vlahović (Star sport)
Dušan Vlahović (Star sport)

Prvi cilj ispunjen: Vlahović nalio gorivo, Srbija izborila baraž (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.10.21. | 22:20

Za prvo mesto i direktan plasman na Mundijal 14. novembra u Lisabonu

Obezbedila je Srbija sebi "plan B" ako ne uspe da se direktno plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pobedom nad Azerbejdžanom na Marakani, tim Dragana Stojkovića osigurao je makar drugo mesto u kvalifikacionoj grupi i opciju da ako ne pobedi Portugaliju u Lisabonu 14. novembra, proba da iskoristi "džokera" u vidu baraža.

Izabrane vesti

Mnogo teže nego što se očekivalo Orlovi su slomili Azerbejdžan i ostavili sebi opciju da se u Portugaliji porvaju sa favoritom grupe za direktnu kartu za Mundijal - 3:1 (1:1).

-----------------

SRBIJA - AZERBEJDŽAN 3:1 (1:1)

/Vlahović 30pen, 53, Tadić 83pen - Mahmudov 45+2/

Stadion: Rajko Mitić. Gledalaca: oko 5.000. Sudija: Erik Lambrehts (Belgija)

SRBIJA (3-4-1-2): Rajković - Veljković, Mitrović, Nastasić - Lazović (od 88. Mladenović), Lukić, Grujić (od 65. Tadić), Kostić (od 75. Radonjić) - Milinković Savić - Jović (od 65. A. Mitrović), Vlahović (od 88. Maksimović)

AZERBEJDŽAN (3-4-3): Magomedalijev - Krivocjuk, Medvedev, Hagverdi - Husejnov (od 63. Mutalimov), Garajev, Mahmudov, Salahli - Abdulvajev (od 73. Nurijev), Dadašov (od 73. Šejdajev), Ozobić (od 74. Alasgarov)

-----------------

Ono što ostaje kao utisak broj dva pobede nad Azerima je, ipak, skromna igra reprezentacije Srbije, još jedno izdanje koje nije baš napunilo oči i srca navijača. Istina, igrao je gotovo kombinovani tim od početka, pošto je Stojković gledao da udarne igle kojima preti suspenzija sačuva od žutih kartona, ali koliko je njegov tim bio neubedljiv govori i činjenica da je sredinom drugog poluvremena morao da, ipak, pošalje na teren "tešku artiljeriju" Mitrovića i Tadića.

Nije smeo Piksi da rizikuje, pošto je bilo grešaka u defanzivnoj igri, gol je poklonjen rivalu, bilo je klizanja posle kojih su Azeri znali da zaprete, a još jedan takav propust, izgubljena dva boda, skoro da bi ugasili nade Srbije da ima zašta da se bori u Lisabonu.

Videlo se od početka meča da neće ići glatko, da se ovaj izmešani tim ne razume najbolje na terenu. Nedostajalo je komunikacije, često su igrači Srbije širili ruke jedan prema drugom ili pokazivali rukama gde je onaj drugi trebalo da utrči ili odigra pas.

Ali i pored toga što nije viđen očekivani "čelični zagrljaj" od prvog minuta, Srbija je u prvih 16 minuta bila blizu vođstva. Prvo je posle Vlahovićevog šuta lopta "liznula" stativu, tri minuta kasnije je igrač Azerbejdžana u nameri da izbije Kostićev centaršut pogodio stativu svog gola, a još tri minuta kasnije fudbal je izbijen sa gol-linije gostujućeg gola, Lazović ga je potom poslao preko prečke.

Upravo taj nedostatak komunikacije mogao je da košta u 20. minutu kada su Azeri imali čist zicer, koji je završio pored gola.

Sve je trebalo da legne na svoje mesto kada je Vlahović posle sjajnog pasa Nastasića izborio penal. Gotovo ista akcija je Orlovima donela trijumf u Luksemburgu, samo što je tada loptu sa svoje polovine poslao Veljković, ali sada je bio identičan pas od štpera ka Vlahoviću koji je pretrčao spoljnjeg štopera rivalskog tima. Napadač Fjorentine je tukao iz penala i pogodio i od 28. minuta Srbija je vodila 1:0.

Usledio je period praznog hoda, solidnih, ali nedovršenih akcija, a onda je u poslednjih šest-minuta poluvremena Stojkovićev tim odigrao najbolje. Imao je šansu Jović glavom, Sergeju je poništen prelep lob zbog ofsajda, a kontra pet na tri je, pogrešno, završena solo akcijom i udarcem Kostića.

I dok je gol "visio u vazduhu" ispred mreže Azerbejdžana, pao je na drugoj strani. Još jedan iz kategorije bizarnih za koje su Orlovi specijalisti. U Dablinu su napucali jedan drugog, sada u Beogradu je Rajković, istina traljavu loptu Veljkovića, umesto da izbije što dalje od gola, poklonio direktno u noge Mahmudovu, koji takav poklon nije odbio. Poluvreme - 1:1.

Drugi deo je počeo prečkom koju je uzdrmao lobom Milinković-Savić, a vrlo brzo je Vlahović doneo novo vođstvo srpskom timu tako što je smestio u mrežu odbitak posle šuta Lukića.

Nedostajao je treći pogodak, da se smiri situacija na terenu, da se ugase nade gostima da mogu do boda. Bilo je šansi, stoodstotnu nije iskoristio Aleksandar Mitrović, čudesno je Magomedalijev odbranio, svi su se na srpskoj klupi, a i iza gola Azerbejdžana u neverici uhvatili za glavu...

I posle 83. minuta najzad su Orlovi mogli da odahnu. Penal posle igranja rukom, publika je negodovala što Tadić nije prepustio Vlahoviću priliku za het-trik, ali je kapiten bio precizan i golom rešio utakmicu.

Jedan cilj je ostvaren. Oktobarski deo ciklusa je gotov sa dve, istina ne baš ubedljive pobede. Sada može da počne punjenje municije za Portugaliju. Mirne duše, jer i ako se ne uspe, imaće Srbija i rezervnu rutu do Katara.

Srbija i dalje drži prvo mesto u grupi sa bodom, ali i utakmicom više od Portugalaca. Ronaldo i kompanija su večeras na pomalo bizaran način opravdali ulogu favorita protiv Luksemburga na svom terenu. Slavili su 5:0, a prva dva gola je Ronaldo postigao iz penala u 8. i 13. minutu. Bruno Fernandeš je povisio na 3:0, mladi Paljinja nastavio seriju u drugom poluvremenu, a tačku je stavio Ronaldo het-trikom. Portugalci za mesec dana gostuju u Irskoj, a onda dočekuju Srbiju. Od ishoda njihovog meča u Dablinu će zavisiti da li će Srbiji u Lisabonu biti neophodna pobeda za prvo mesto ili bi i bod mogao da bude dovoljan.

 KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO

GRUPA A

Utorak

Srbija - Azerbejdžan 3:1 (1:1)

/Vlahović 30pen, 53, Tadić 83pen - Mahmudov 45+2/

Portugalija - Luksemburg 5:0 (3:0)

/Ronaldo 8 penal, 13 penal, 87, Fernandeš 18, Paljinja 69/




tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDušan Vlahović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara