Odlučujući trenutak meča (© AFP)
Odlučujući trenutak meča (© AFP)

Prvi poraz u sezoni ništa ne menja: Porto će biti šampion, samo ne sa nulom (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.04.22. | 23:31

Braga prva uzela meru Zmajevima posle godinu i po dana – 1:0

Nije mogao najtrofejniji klub države, nije mogao aktuelni prvak, ali se našao majstor i za Porto. Kad nisu uspeli Sporting i Benfika, Zmajeve je ukrotila Braga i tek pred kraj prvenstva nanela lideru premijerni poraz u sezoni. U Kamenolomu je bilo 1:0, čime je krunisanje šampiona odloženo.

Ekipa Serža Konseisaa će izvesno prva proći kroz cilj, jer u preostala tri kola ulazi sa značajnom prednošću u odnosu na tim Ruben Amorima (šest bodova), samo što neće stići do vanrednog ostvarenja, da osvoji prvenstvo bez poraza.

Izabrane vesti

Štaviše, ovo što se desilo na stadionu Munisipal je prvi neuspeh Porta u trci za bodove još od poslednjeg dana oktobra 2020. kad je poklekao na gostovanju Pasoš Fereiri (2:3). Otad je nanizao čak 58 utakmica bez poraza (Kapelov Milan ostaje nedodirljiv sa 59 utakmica u nizu), a onda mu je presudila Braga.

Pomalo iznenađujuuće, jer su plavo-beli pre ovog derbija 31. kola Primerire bili u seriji od pet trijumfa bez primljenog gola. A onda je u duelu sa protivnikom s kojim očigledno imaju problema (samo dva slavlja na poslednjih deset obračuna) sprtetnost Rikarda Orte napravila razliku. Kapiten Brage je početkom drugog poluvremena sačekao ubacivanje napadača Abela Ruiza, savladao Dijega Koštu i ekipi Karlosa Karvaljala doneo pobedu kojim je potvrdio plasman u Ligu konferencije naredne sezone.

Bio je to ujedno 16. gol Braginog kapitena u aktulenom prvenstvu, što ilustruje koliko je značajan timu. Da njega nema teško da bi evropski fudbal stigao u ovaj deo Portugala.

Prvi put posle 14 meseci (od derbija sa Sportingom februara 2021) nije Porto dao gol u Primeiri, uprkos većem posedu lopte, ogromnom broju udaraca – pretili su Evanilson, Taremi, Galeno, Vitinja, u finišu Otavio, čak i Pepe – pa ekipa Marka Grujića (igrao 63. minuta) mora da čeka susret sa Vizelom u narednoj rundi da bi overila titulu.

Posle dva bolna poraza – prvenstvenog od Benfike, te baš od Porta u revanšu Kupa Portugala – oporavio se Sporting, tako što je slavio na gostovanju Boavišti. Za razliku od tih duela, sad je proradio u ofanzivnom smislu – 3:0.

Golovima Mateusa Nuneša pred kraj prvog, te Tabate sa penala u završnici drugog, kao i autogolom Abaskala, Amorimov tim je prišao lideru na šest poena, ali kako su do kraja ostala tri kola teško je očekivati da Zmajevi ispuste prednost. Porto u finišu sezone igra sa Vizelom kod kuće, gostuje Benfiki i čeka Eštoril, dok Sporting dočekuje Žil Visente i Santa Klaru, a putuje na noge Portimonenseu.

PRIMEIRA - 31. KOLO

Petak

Vizela - Aruka 2:1 (1:0)

/Šetine 38 i 72 - Ruiz 49/

Subota

Portimonense - Moreirense 1:0 (1:0)

/Žunior 14/

Benfika - Famalikao 0:0

Santa Klara - Maritimo 2:2 (2:0)

/Tagava 5 i 33 - Alipur 64, Vink 85/

Žil Visente – Fereira 1:1 (0:0)

/Navaro 73 – Antunes 52pen/

Nedelja

Estoril – Belenenses 2:2 (2:0)

/Rosier 27, Franko 45+1pen – Safira 66pen, Sandro 90+6/

Tondela – Vitorija Gimarais 1:1 (0:0)

/Barbosa 63 – Rafa 67/

Ponedeljak

Braga – Porto 1:0 (0:0)

/Rikardo Orta 54/

Boavišta – Sporting 0:3 (0:1)

/Nuneš 37, Abaskal 58 ag, Tabata 83 pen/



tagovi

PortoBragaRikardo Orta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara