Slavlje Šveđana (©Reuters)
Slavlje Šveđana (©Reuters)

Prvi šok kvalifikacija - Injigo zakopao Španiju, bod kao kuća za Grke; Zlatan se vratio i namestio pobedu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.03.21. | 22:38

Veliki kiks Furije na startu kvalifikacija za Mundijal

Jeste Slovenija dobila aktuelnog svetskog vicešampiona Hrvatsku u Ljubljani, a Francuska remizirala s Ukrajinom na Sen Deniju, ali prvi veliki šok mundijalskih kvalifikacija ipak je priredila Grčka u Granadi!

Heleni su izvukli bod veliki kao kuća protiv Crvene furije i prepuni zadovoljstva mogu da se vrate u domovinu. Luis Enrike je pokušao na silu i realni kvalitet da se domogne pobede i spreči ovakav scenario, u poslednjih dvadeset minuta išao je na sve ili ništa, ali Grci su se posle gola branili sa svih deset igrača u polju i retko kada su prelazili centar, što je na kraju bilo dovoljno za konačnih 1:1.

Izabrane vesti

Sve što je Španija gradila palo je u vodu posle jedne greške koju je napravio Injigo Martinez. Samo deset minuta pošto je zamenio tek oporavljenog Serhija Ramosa, štoper Atletika povukao je koban potez koji je Španiju koštao trijumfa. Jeste u pitanju sporna situacija i italijanski sudija Marko Gvida je mirna srca mogao da pusti da se igra nastavi, ali je Injigov klizeći start kojim je izbio loptu iz svog kaznenog prostora okarakterisao kao start za najstrožu kaznu jer je u nastavku klizanja otvorenim đonom direktno u koleno pokupio Jorgosa Masurasa. Gvido se nijednog trenutka nije dvoumio i odmah je pokazao na belu tačku, a kako VAR sistema nema nije bilo ni mogućnosti da se odluka ispravi. Zanimljivo, ovaj penal će ostati upamćen kao prvi u istoriji svih kvalifikacija za Mundijal koji je dosuđen protiv Španije kod kuće.

Strelac pogotka iz jednog, jedinog šuta ka golu Španije u celoj utakmici bio je Anastasios Bakasetas u 57. minutu. Od tog momenta usledilo je prebacivanje gostiju u ultradefanzivnu postavku gde Furija nije uspela da se snađe. Bilo je nekoliko poluprilika i dosta obletanja oko šesnaesterca, ali Furija nije uspela da stvori krštenu šansu do kraja.

A, nije da nije imala s kim! Naime, odmah posle gola Luis Enrike je napravio dve ofanzivne izmene, Danija Olma i Serhija Kanalesa poslao je napolje, a na teren poslao Pedrija i Brajana Hila. Kada to nije upalilo na teren su kročili Tijago Alkantara i Mikel Ojarzabal umesto Kokea i Ferana Toresa, ali barut španskih fudbalera kao da je bio nakvašen...

Tako je zbog jedne loše procene propalo sve što je Španija lepo uradila u prvom delu susreta. Lepo je Furija otvorila susret u Granadi i gradila igru, uspostavila apsolutnu kontrolu igre, ali nije uspela da probije led do 33. minuta kada je gol postigao Alvaro Morata na asistenciju Kokea. Ni to nije vredelo, jer je Grčka na kraju uzela više od onoga što je mogla i da zamisli...

Iako su sve oči bile uprte na mečeve najjačih evropskih selekcija iliti Španije, Nemačke, Italije i Engleske, svi su verovatno krajičkom oka ispratili šta će u Solini da uradi Zlatan Ibrahimović u svom prvom nastupu za Švedsku po povratku iz reprezentativne pauze.

Zlatan nije razočarao! Ostao je bez gola, ali je svojom asistencijom za Viktora Klasona obezbedio minimalan trjumf Šveđana nad Gruzijom (1:0) na startu mundijalskih kvalifikacija, što je donelo i prvo mesto na tabeli Grupe B.

Zlatan je i pored svojih godina odigrao svih 90 minuta za selekciju Tri krune i bio daleko najzapaženiji igrač svog tima. Doduše, to i nije bilo tako teško s obzirom da Švedska ne može da se pohvali da je stvorila neke, bog zna kakve šanse, ali je Ibrahimović iskoristio svoje fudbalsko umeće da reši ovaj susret. Razigrao je Klasona u 35. minutu tako da je podelio dodavanje bez gledanja, a vezista Krasnodara imao je lakši deo posla.

Pre nego što je Švedska povela Gruzija je imala jednu odličnu šansu da šokira domaćina. Bilo je to u 14. minutu kada je Grigol Čabradze prošao kroz odbranu Šveđana i izašao sam pred Kristofera Nordfelta, ali je pucao nisko po sredini gola, što je bio lak plen za protivničkog golmana.

USKORO OPŠIRNIJE...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL – 1. kolo

GRUPA B

Španija – Grčka 1:1 (1:0)

/Morata 33 – Bakasetas 57 penal/

Švedska – Gruzija 1:0 (1:0)

/Klason 35/



tagovi

Kvalifikacije za Mundijal 2022reprezentacija ŠvedskeFudbalska reprezentacija ŠpanijeAlvaro MorataInjigo MartinezZlatan IbrahimovićViktor Klason

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara