Psihološko sazrevanje jednog tima: Za ovu Zvezdu više ne postoje teški derbiji

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.02.22. | 09:16

Izabranici Dejana Stankovića u potpunosti nadigrali Partizan u 166. večitom derbiju i tako probili nevidljivu barijeru koja ih je često sputavala u prethodnim okršajima sa klubom iz Humske

Činjenica da je Crvena zvezda pre 166. večitog derbija samo jednom poražena u prvenstvenim okršajima sa najvećim rivalom u poslednjih 11 utakmica nije imala nikakav posebni zanačaj za navijače, ali ni igrače srpskog šampiona. Opšti utisak je bio da crveno-beli predugo nisu ozbiljno nadigrali Partizan u direktnim mečevima, što je izazivalo opštu nesigurnost među pristalicama crveno-belih uoči 166. svetkovine srpskog fudbala. Ipak, sinoć se dogodilo ono što su poklonici crveno-belih boja toliko čekali: Crvena zvezda je u svim segmentima igre nadigrala Partizan. Energetski je progutala rivala, što je u prethodnim okšajima najčešće predstavljalo ozbiljan problem. Pored toga, Dejan Stanković je odneo potpunu taktičku pobedu nad Aleksandrom Stanojevićem i još jednom pokazao da poseduje poseban trenerski dar. Aktuelni lider prvenstvene trke jednostavno nije imao rešenje za takvu situaciju na terenu, pa je morao da položi oružje na stadionu Rajko Mitić.

Ova generacija Crvene zvezde protekle noći doživela je potpuno psihološko sazrevanje. Čini se da za nju više ne postoje teški derbiji, niti mogućnost da protivnik uđe spremniji i motivisaniji u utakmicu, a onda je uvede u već viđene probleme od samog starta meča. Ukoliko bodovna razlika bude na ovom nivou i u plej-ofu, više je nego jasno da će ekipa Dejana Stankovića u treći derbi u sezoni ući bez prevelikog respekta ka rivalu, s namerom da preuzme lidersku poziciju i na delu potvrdi da ima kvalitetniji tim. Za sve to izborila se sinoć na Marakani.

Izabrane vesti

Bilo je mnogo onih među pristalicama Crvene zvezde koji su sa zebnjom iščekivali utakmicu nakon zaznanja da će Stanković sa dva zadnja vezna igrača započeti meč, a da će tandem sa Sekuom Sanogom činiti Slavoljub Srnić. Ispostavilo se da je samo na papiru Partizan ofanzivnije ušao u meč. Upravo je Slavoljub Srnić predstavljao taj ključni faktor slavlja domaćeg tima na stadionu Rajko Mitić. Zvezdin vojnik je napravio tu ključnu energetsku prevagu na samom terenu i učinio da glavni Partizanovi vezni igrači budu potpuno rastrzani u manevru.

Saša Zdjelar je morao da ispadne iz svoje zone i pokriva mnogo veći deo terena, Bibars Natho, izuzev situacije iz 20. minuta kada je u gol šansu poslao Meniga, prktično da nije mogao da podigne glavu, a sa druge strane veliki prostor se otvorio Mirku Ivaniću i mogućnost da odlični vezista iz Bačog Jarka na sebi svojstven način raspara protivničke linije tima. Previše slobode na terenu dobio je i Aleksandar Katai, igrač kojem nijedan protivnik ne sme da dozvoli da ostane sam, kao što je bio slučaj kod gola u 43. minutu.

"Dobije se dosta na ravnoteži sa tipom igrača kao što je Srnić. Njegova reakcija može da odradi dva posla, onako kako smo mi zamislili. I oba posla da odradi vrhunski. To je donelo ravnotežu u sredini, ako ne u nekim momentima i prevagu, oko 80 posto drugih lopti smo dobili. Srnić je zlato od igrača i momak koji obožava ovaj klub. Spreman je sve da da za njega. Nisam sumnjao ni u jednom trenutku da li će to Srnić da odradi ili neće. Možda je za nekog bilo iznenađenje što je počeo utakmicu, ali za mene ne", rekao je Stanković nakon derbija.

Aktivnost Partizanovih bokova sprečavalo je visoko izlaženje Zvezdinih bekova Pičinija i Rodića, a sjajna anticipacija štoperskog tandema Dragović - Eraković, da lopta dođe do Rikarda Gomeša, koji je gotovo čitavu utakmicu bio potpuno odsečen od ostatka ekipe. Partizan je na taj način od samog starta utakmice ubačen u pravu organizacionu mašinu Crvene zvezde, iz koje nije mogao da se izvuče u prvih 45 minuta. Tada je već bilo kasno za porvratak ekipe Aleksandra Stanojevića, jer je kapital od dva gola prednosti bio nenadoknadiv za prvoplasirani tim Superlige.

Pred početak derbija postojala je određena dilema oko toga da li bi od starta meča, pre Ohija, trebalo da zaigra Milan Pavkov. Snažni golgeter iz Begeča se raspucao ovog proleća, poznat je kao igrač koji daje golove u važnim utakmicama, ali je Stanković izabrao Norvežanina i ponovo pogodio direktno u metu. Ohi je takođe odradio veliki posao u otežavanju organizacije igre Partizana. Kao stenica je dosađivao protivničkim štoperima, često menjao pravac i tražio dubinu na protivničkoj polovini. Pavkov možda deluje direktnije i konkretnije kada dobije loptu u samom šesnaestercu, ali je Norvežanin na isteku pola časa igre na delu prezentovao kakav golgeterski instikt poseduje. Kod centaršuta Rodića, a nakon odličnog skoka Kataija, izgubio se iz vidokruga Siniši Saničaninu, a onda poput prave kobre dočekao odbijenu loptu i otrovnim ujedom načeo već uveliko ranjenog rivala.

Sinoć se takođe videlo od kolike važnosti je za Crvenu zvezdu bilo osvajanje prvog mesta u grpnoj fazi Lige Evrope. Prvi meč nokaut faze je "pomeren" tek za početak marta, što je crveno-belima dalo dovoljno prostora da se pravi način organizuju za početak sezone. Još tokom priprema Dejan Stanković je zajedno sa kondicionim trenerom Federikom Panonćinijem napravio plan da se prava fizička forma tempira upravo za 166. večiti derbi, nauštrb prvih mečeva u prolećnom delu sezone. Više nego jasno je bilo da je ostvaren pun pogodak i da su pluća igrača srpskog šampiona bila najšira kada je to bilo najpotrebnije. Sa druge strane, Partizan je protiv Spare dobio na samopouzdanju posle velikog slavlja, ali tri dana nakon revanša nije bio na trkačkom nivou Crvene zvezde.

U svakom slučaju, dobili smo paklenu završnicu sezone, u kojoj će biti vođene žestoke bitke za svaki bod. Do početka plej-ofa ostalo je još šest kola, a potom sledi još sedam odlučujućih, među kojma će se naći i 167. večiti derbi, koji je planiran negde za sredinu aprila. Prvoplasirani tim na kraju ovog dela sezone biće domaćin tog okršaja, što će u narednim nedeljama dodatno podići atmosferu u šampionskoj trci.


tagovi

166. večiti derbiDejan StankovićOhi OmoidžuanfoSlavoljub Srnić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara