Tuga Kelna (©AFP)
Tuga Kelna (©AFP)

Puče Keln kao zvečka i ode u Cvajtu! Union kroz iglene uši do opstanka, tragedija Bohuma (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.05.24. | 17:29

I Majnc ostao iznad crte

Tri puta je Keln bio šampion Nemačke – poslednju Bundesligu osvojio u sezoni 1977/1978, a tih godina je i te kako imao uspeha i u DFB kupu – kroz istoriju je neretko igrao bitnu ulogu i znao da pomrsi konce najvećima u državi. Pojavljivao se na međunarodnoj sceni, ali znao je i da dotakne dno, da se spusti u niži rang. Došlo je vreme za novu selidbu, pukao je kao zvečka i završio u Cvajti!

Prošle godine u grupnoj fazi Lige konferencije, gde je dobijao porcije od Partizana, a naredne sa drugoligašima. Nije mu se dogodilo da ispadne još od godine kada je protiv Crvene zvezde na stadionu Rajko Mitić igrao za evropsko proleće. Na međunarodnom frontu ga je dotukao pogodak Slavoljuba Srnića, na domaćem frontu se tada načisto raspao. Sada nije imao okove u vidu igranja na evropskoj pozornici, a opet je debelo podbacio. Hajdenhajm ga je poslao na druženje se velikanima poput Hamburga, Šalkea, Kajzerslauterna. U poslednjem kolu razbijen je u paramparčad – 4:1 (3:0).

Izabrane vesti

Kada je poslednji put ispao iz Bundeslige, imao je Keln sve skupa 22 boda. Ove je učinak tek nešto bolji – 27. Ali, upisao je tek pet pobeda, imao najgori napad u ligi. Efikasniji je bio čak i odavno prežaljeni Darmštat.

Ni pet osvojenih bodova u tri vezana kola pre poslednjeg nisu ga dovela u povoljnu poziciju. Na koncu je, ipak, to bilo nedovoljno da se spasi. Ne bi bilo sve i da je na gostovanju Hajdenhajmu trijumfovao. A, od toga je bio udaljen miljama. Domaćin mu je mrežu napunio do vrha još pre odlaska na poluvreme!

Golovi su se nizali kao na pokretnoj traci, odbrana Kelna bila je prepuna rupa nalik kakvom švajcarskom siru. Najbolje ih je koristio Eren Dinkči. Za šest minuta dva puta je matirao Marvina Švabea. Već tada je bilo jasno šta se Kelnu sprema, mogli su polako u klubu da pakuju stvari i spremaju se za Cvajtu.

Kevin Sesa je pre odlaksa na odmor zakucao Keln. Uništio ga je prelepio udarcem levicom van kaznenog prostora. Majstorski je pogodio suprotan ugao…

Hajdenhajm je do kraja odradio posao, nikakve drame nije bilo, ali zato jeste u Berlinu. Kuća starog šumara slavi! Union se spasao, Union je opstao u Bundesligi. I to na kakav način – pogotkom u nadoknadi posle promašenog penala!

Na konopcima je bio Union, promašio dva jedanaesterca, ali ipak uspeo da trijumfuje u poslednjem kolu protiv Frajburga – 2:1 (0:0). Na taj način spustio je Bohum uspod crte, poslao ga je u baraž da se rve sa Fortunom Dizeldorf.

Ispostavilo se da je otpuštanje Nenada Bjelice bio vizionarski potez, jer Union je preživeo bez hrvatskog stručnjaka! Zvezde su se poklopile Marku Groteu. Berlinski klub je prve sedmice maja povukao očajnički potez, uručio je otkaz nekadašnjem treneru zagrebačkog Dinama i Osijeka, a njegov naslednik je uspeo na volšeban način da dovede tim do mirne luke.

(©Reuters)(©Reuters)

Dve stvari su bile potrebne Unionu da se poklope. Prva je da Bohum izgubi na gostovanju Verderu, prošao je na Vezeru kao Keln u Hajdenhajmu – 4:1 (1:0). Druga je bila da berlinski klub trijumfuje. Uspeo je to da uradi na silu i da na kraju zahvaljujući boljoj gol-razlici opstane.

Imao je vođstvo tim Marka Grotea, međutim, Ritsu Doan je poništio pogodak Benedikta Holerbaha pred samu nadoknadu. A, u njoj je Union dobio drugi jedanaesterac i opet promašio. U prvom poluvrmenu je Noa Atubulu odbranio udarac Josipa Juranovića, pročitao je nameru hrvatskog reprezentativca, a zatim u nadoknadi i Kevina Folanda.

Bili bi upamćeni kao tragičari da na odbijenu loptu nije natrčao Janik Haberer, poslao je u mrežu i izazvao trans na tribinama. To ime će doveka pamtiti navijači Uniona, barem oni koji će po izlasku iz Kuće starog šumara popiti litre nemačkog piva.

BUNDESLIGA - 34. KOLO

Subota

Dortmund - Darmštat 4:0 (2:0)

/Matsen 30, Rojs 38, Brant 72, Malen 88/

Ajntraht - RB Lajpcig 2:2 (0:1)

/Ekitike 60, Marmuš 77pen - Simons 42pen, Šeško 46/

Hajdenhajm - Keln 4:1 (3:0)

/Dinkči 16, 22, Sesa 36, Beste 78 - Tigs 64/

Hofenhjam - Bajern 4:2 (1:2)

/Bejer 8, Kramarić 68, 85, 87 - Tel 4, Dejvis 6/

Leverkuzen - Augzburg 2:1 (2:0)

/Bonifejs 12, Andrih 27 - Komur 62/

Štutgart - Menhengladbah 4:0 (2:0)

/Girasi 23, 31, Jeong 75, Silas 83/

Union Berlin - Frajburg 2:1 (0:0)

/Holerbah 68, Haberer 90+2 - Doan 85/

Verder - Bohum 4:1 (1:0)

/Fridl 6, Jung 78, Stage 80, Šmid 88 - Antvi Ađei 85/

Volfzburg - Majnc 1:3 (1:1)

/Paredes 18 - Gruda 24, Van Den Berg 72, Burkart 85/



tagovi

CvajtaBundesligaKelnBohumMajncUnion BerlinVerderHajdenhajmFrajburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara