Aleksandar Mitrović (©Starsport)
Aleksandar Mitrović (©Starsport)

Pukla je stotka! Ovakvu efikasnost Srbija ne pamti

Vreme čitanja: 3min | sre. 20.03.24. | 08:22

Reprezentativci na koje računa selektor Stojković u martovskom terminu ostvarili trocifren golgeterski učinak na klupskom planu

Formaciju će promeniti, od napadačkog fudbala neće odustati. Biće korekcija u poslednjoj linij, pošto će se Srbija u Moskvi pojaviti sa četvoricom u defanzivi, prvi put posle dužeg vremena u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića, međutim, što se tiče opredeljenja sve ostaje isto. Igraće na gol više.

Pre nego što su došli na prvo okupljanje u kalendarskoj godini reprezentativci su se postarali da im verujemo koliko su ofanzivno nastrojeni, jer ne prođe maltene nijedna sedmica da neko od naših u inostranstvu ne zatrese mrežu. Poslednji je to učinio Saša Lukić u dresu Fulama protiv Totenhema i prvim premijerligaškim pogotkom proširio vidike. Sebi i Orlovima.

Izabrane vesti

Lukićev gol bio je 101. u režiji reprezentativaca Srbije na klupskom planu ove sezone. I to „samo“ ako računamo momke na raspolaganju stručnom štabu za kontrolni duel sa Rusijom (četvrtak, 18 časova). Broj bi se daleko uvećao ako bismo dodali i učinke Dušana Vlahovića i(li) Petra Ratkova, međutim, špic Juventusa je zbog povrede otkazao igranje u martovskom terminu, dok je centarfor Salcburga prekomandovan u mladu reprezentaciju pod obrazloženjem da je potrebniji ekipi Ljubinka Drulovića u napadu na poziciju vrednu baraža za plasman na EP u Slovačkoj 2025.

Trocifren broj golova iz sadašnjeg kadra A tima Srbije se ne pamti na tri meseca pre kraja prvenstva, naročito ako imamo u vidu da maltene u svim linijama tima imamo fudbalere sposobne da pogode. Prednjači Aleksandar Mitrović kome odlazak u arapski svet nije promenio glad za dokazivanjem. Bio je precizan 31 put na 35 mečeva za Al Hilal, drugi je strelac šampionata Saudijske Arabije (20 prvenstvenih hitaca, tri manje od Kristijana Ronalda), predvodnik ekipe iz Rijada u nameru da postane prvak Lige šampiona Azije i još kad znamo da je reč o najboljem strelcu od postanka naše reprezentacije deluje da za golove ne bi smeli da brinemo.

Pomalo ispod radara ostao je podatak da je drugi najefikasniji Srbin, posle Mitrovića, stacioniran u Solunu. Igra Andrija Živković jednu od sezona karijere, postao je kapiten PAOK-a, sa kojim se bori za titulu u Grčkoj, a minule sedmice eliminisao je Dinamo iz Zagreba i plasirao se u četvrtfinale Lige konferencije. Na tom putu doprinos nekadašnjeg člana Partizana je uobličen u vidu 16 golova u svim takmičenjima i možda bi mogao da bude oružje iz drugog plana, pošto selekcija žudi za njegovim golovima. U crvenom dresu dao je tek – jedan.

Na dvocifrenom učinku su još dvojica igrača, a da pritom nisu napadači, što selektoru Stojkoviću daje nadu da bi Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić efikasnost sa klupskog mogli da presele i na reprezentativni plan. Što su u prošlosti i činili. Naročito Tadić, autor 13 golova za Fenerbahče, bilo u prvenstvu Turske, tamošnjem kupu ili na međunarodnoj sceni. I to kao vezni fudbaler, a to kakav je paker vidi se i po asistencijama u dresu istanbulskog velikana. Skupio ih je koliko i pogodaka. Ima i SMS košarkaški dabl-dabl učinak, od po deset datih i nameštenih golova, pa je posle sjajnih partija u opremi Al Hilala stigao na okupljanje reprezentacije.

Kako god da se završe test susreti sa Rusijom i Kiprom, daleko je važnije u kakvom će raspoloženju, pre svega ofanzivci, stići na okupljanje pred Prvenstvo Evrope, mada valja znati da imamo na raspolaganju momke sposobne da zaprete iz potaje, iz drugog plana, kad se malo ko nada. Na primer, povratnik u selekciju, Milan Gajić je čak pet puta tresao mreže u Rusiji. Može biti zato što u CSKA dejstvuje bliže golu maltene kao krilo – i to levo – ali to je napedak u odnosu na samo jedan pogodak minule sezone. A golove na odlučujućoj utakmici, protiv Bugarske, za plasman na EURO autorizovali su štoperi: Miloš Veljković (trenutno povređen) i Srđan Babić.

Ofanziva nas nikad u Piksijevo vreme nije izneverila, ne bi smela ni ovog puta.

SVI GOLOVI REPREZENTATIVACA SA AKTUELNOG PIKSIJEVOG SPISKA

Defanzivci: Milan Gajić (pet), Srđan Babić (tri). Strahinja Pavlović, Filip Mladenović (po dva);

Vezisti: Andrija Živković (16) Dušan Tadić (13), Sergej Milinković Savić (deset), Mijat Gaćinović (četiri), Lazar Samardžić (tri), Saša Lukić, Srđan Mijailović (po jedan);

Napadači: Aleksandar Mitrović (31), Luka Jović (osam), Samed Baždar (dva).


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiAleksandar MitrovićSaša LukićDušan VlahovićDušan TadićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara