Roberto Mančini daje poslednje instrukcije reprezentativcima (©Reuters)
Roberto Mančini daje poslednje instrukcije reprezentativcima (©Reuters)

Rađanje nove Italije, Turci nikada nisu pobedili Azure

Vreme čitanja: 4min | pet. 11.06.21. | 13:40

Marko Verati ne igra na otvaranju šampionata na rimskom Olimpiku. Turska sve nade polaže u veterana Jilmaza i asa Milana Čalhanoglua. Na osam utakmica ovih selekcija, nekadašnji šampion sveta ima pet pobeda i tri remija. Promo kvota u Mozzartu na pobedu čete Roberta Mančinija - 1,68

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Na apeninskoj čizmi su uvereni da će se istorija ponoviti pedeset i kusur godina kasnije. Trijumfalni period Kalča, krunisan osvajanjem titule prvaka Evrope protiv Jugoslavije u Rimu 1968. godine i finalom na Mundijalu sa Peleovim Brazilom u Meksiku, došao je posle debakla na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine i poraza od Severne Koreje.

Izabrane vesti

Fudbalska Italija je dotakla dno pre gotovo tri godine kada je ispala u baražu za Mundijal u Rusiji. Roberto Mančini je predano konstruisao novu reprezentaciju, sa novim snagama i sa dvojicom “hajlandera” Leonardom Bonučijem i Đorđom Kjelinijem. Činjenica da je dvojac Juventusa odigrao gotovo isti broj utakmica u dresu Azura kao svih devet preostalih startera u meču sa Turskom dovoljno govori o razmerama smene generacija.

21.00: (6,00) Turska (3,60) Italija (1,68)

Italija ne bi trebalo da ima velikih problema u Grupi A, uz dužno poštovanje prema selekcijama Turske, Švajcarske i Velsa. Projekcije ovdašnjih analitičara su da bi Azuri trebalo da stignu prilično mirno do velikog megdana u četvrt finalu protiv Belgije. Naravno, pod uslovom da budu ispoštovene prognoze u grupama gde su Italija i Belgija favoriti.

Mančini je potvrdio jedanaestorku o kojoj se pričalo već dve nedelje u fudbalskim kuloarima. Neće biti iznenađenja u timu Azura. Povrede Pelegrinija i Sensija koji su već napustili reprezentaciju, i Veratija koji bi trebalo da se oporavi u sledećih par dana, nametnuli su Lokatelija kao logično rešenje na sredini terena. Florenci je dobio duel sa Di Lorencom za ulogu desnog beka, a Berardi je u prednosti, barem na startu turnira, nad Kjezom.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ITALIJA DA BUDE ŠAMPION EVROPE JE 10,0.

Điđo Donaruma, Nikolo Barela i Lorenco Insinje se citiraju kao igrači koji bi trebalo da budu glavne uzdanice Roberta Mančinija, odnosno igrači koji će praviti razliku na terenu. Ne samo večeras protiv Turske već na celom Evropskom prvenstvu. Selektor Mančini je napisao dirljivo otvoreno pismo Italijanima u kojima je obećao da će sve učiniti da budu ponosni na Azure na predstojećem Evorpskom šampionatu i insistirao na činjenici da svi moraju da budu ujedinjeni i da će njegova Italija pobeđivati kao tim, a ne skup sjajnih pojedinaca.

Italija na premijerni meč na EP dolazi sa nizom od 27 utakmica bez poraza, sa osam uzastopnih pobeda i gol razlikom od 25:0. Štaviše, Italija je na poslednjih 11 mečeve primila gol samo jednom, protiv Holandije.

Takođe, Turska je redovna mušterija Azura. Na osam dvoboja Turci nisu uspeli nijednom da pobede: pet poraza i tri remija. Među pet poraza je i onaj na premijeri poslednjeg Evropskog prvenstva na kome je učestvovala Srbija, daleke 2000. godine. I gol razlika govori elokventno o odnosu dve selekcije 15:4 u korist Italijana.

Uzdanice turskog selektora Šenola Guneša su Hakim Čalhanoglu, Jusuf Jazidži i iskusni Burak Jilmaz. Turska ima još nekoliko interesantnih igrača, poput Demirala, Karamana, Tufana, ali je, objektivno, slabiji tim od Italije. Selektor Guneš je pokušao da unese optimizam pred meč sa Azurima najavljujući da će njegov tim igrati na pobedu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE ITALIJA DA BUDE POBEDNIK GRUPE A JE 1,55.

Biće interesantno videti duel dojučerašnjih klupskih drugova Donarume i Čalhanoglua dok će se starteri Juvea, Bonuči i Kjelini, ogledati na distanci sa rezervom u Kontinasi Demiralom. Posebnu inspiraciju će imati Jilmaz i Jazidži koji su bili veoma blizu Lacija u prethodnim godinama i veliki broj tifoza Nebeskoplavih je zažalio što njihov tim nije potrošio 20.000.000 evra da dovede asa Lila Jazidžija umesto Murićija.

Inače, pre početka premijernog meča na Evropskom prvenstvu biće održan i prigodan program na kome će uzeti učešće fudbalske legende i šampioni sveta Frančesko Toti i Alesandro Nesta, a u muzičkom delu programa će nastupiti Bono Voks sa Marinom Gariksom i Edžom, kao i Andrea Bočeli. Na tribinama će biti i predsednik Italije Serđo Matarela.

Prvi put od početka pandemije na jednom sportskom događaju u Italiji će biti prisutan veliki broj ljudi. Kapije Olimpika će se otvoriti za 15 hiljada srećnika, među kojima će biti i oko 2.500 navijača iz Turske. Svi oni će na ulazu morati da pokažu sertifikat da su primili dve doze vakcine protiv kovida-19 ili da imaju negativan test urađen u poslednjih 48 sati ili lekarski izveštaj da su preležali koronavirus u poslednjih šest meseci.

TURSKA 4-1-4-1: Čakir – Čelik, Demiral, Sojundžu, Meraš – Jokušlu – Karaman, Tufan, Jazidži, Čalhanoglu – Jilmaz.

ITALIJA 4-3-3: Donaruma – Florenci, Bonuči, Kjelini, Spinacola – Barela, Žoržinjo, Lokateli – Berardi, Imobile, Insinje.

EVROPSKO PRVENSTVO - 1. KOLO

GRUPA A

Petak

21.00: (6,00) Turska (3,60) Italija (1,68)

Subota

15.00: (3,45) Vels (2,90) Švajcarska (2,40)

GRUPA B

Subota

18.00: (1,55) Danska (3,80) Finska (7,00)

21.00: (1,80) Belgija (3,50) Rusija (4,70)

GRUPA C

Nedelja

18.00: (1,77) Austrija (3,50) Makedonija (5,00)

21.00: (1,77) Holandija (3,50) Ukrajina (5,00)

GRUPA D

Nedelja

15.00: (1,80) Engleska (3,50) Hrvatska (4,80)

Ponedeljak

15.00: (2,90) Škotska (2,85) Češka (2,80)

GRUPA E

Ponedeljak

18.00: (1,90) Poljska (3,40) Slovačka (4,30)

21.00: (1,57) Španija (3,80) Švedska (6,50)

GRUPA F

Utorak

18.00: (6,25) Mađarska (3,90) Portugalija (1,58)

21.00: (2,75) Francuska (3,05) Nemačka (2,75)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Euro2020Evropsko prvenstvofudbalska reprezentacija Italijereprezentacija TurskeFudbalska reprezentacija TurskeSenol GunešRoberto Mančini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara