Marko Jevtović (©MN Press)
Marko Jevtović (©MN Press)

Skener Marka Jevtovića: Turska može da bude hit Eura, Jilmaz je duša reprezentacije

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.06.21. | 08:19

Fudbaler Konje analizira selekciju Šenola Guneša koja večeras (21.00) igra protiv Italije na rimskom Olimpiku na otvaranju Evropskog prvenstva

Niko je ne ubraja u favorite, u prvi ešalon reprezentacija koje mogu daleko na Evropskom prvenstvo, ali je Turska potencijalna mina za vodeće selekcije Starog kontinenta, neko ko preti iz drugog plana. Mlada, poletna ekipa sa veteranom u napadu Burakom Jilmazom raste poslednjih godina. Iskusni stručnjak Šenol Guneš sa Zvezdama polumeseca i generacijom Hakana Šukura i Ruštu Redžbera pre 19 godina je ostvario najveći uspeh u istoriji turskog fudbala, treće mesto na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji. Turska je i u ovom milenijumu imala još jedan bum, 2008. godine kada je igrala polufinale Evropskog prvenstva. Na protekloj kontinentalnoj smotri pre pet godina u Francuskoj nije prošla ni grupu, a sada krupnim koracima želi napred, makar plasman u nokaut rundu.

Nekadašnji fudbaler Partizana Marko Jevtović tri godine je bio stanovnik ove zemlje. Igrao je za Konju. Pravi sagovornik da nam kaže koliko mogu Hakan Čalhanoglu i drugovi, kakav fudbal možemo da očekujemo od Turaka koji igraju u Grupi A sa Italijom, Švajcarskom i Velsom.

Izabrane vesti

"U Turskoj je nedeljama fudbalska groznica, euforija, svi jedva čekaju početak Evropskog prvenstva. Javnost veruje u Guneša, u selekciju. U medijima se mnogo piše, pozitivna atmosfera vlada u reprezentaciji. Video sam podatak da je Turska najmlađa selekcija na šampionatu, da je prosek godina nešto preko 24 godine. Ekipa je mlada, u nastajanju, tek u budućnosti može da se očekuje proboj Turske u vrh“, rekao je Jevtović za Mozzart Sport.

(6,25) Turska (3,60) Italija (1,63)

U prvom planu su fudbaleri Milana i Lila, Hakah Čalhanoglu i Burak Jilmaz, ali tu je i plejada novog talasa turskog fudbala, štoperi Sojundžu i Demiral, bek Čelik, vezisti Jaziči, Tufan...

"U svakom liniji tima su dobri, sa kvalitetnim igračima, imaju izbalanasiran tim. Jilmaz je duša reprezentacije, od njega će mnogo toga da zavisi. On je vođa u svlačionici, neko ko je veoma poštovan u Turskoj, koga navijači vole. Imao je odličnu sezonu u Lilu. Sigurno je i on silno motivisan da pred kraj karijere napravi nešto veliko i sa reprezentacijom Turske. Štoperi igraju u najboljim timovima Evrope, Čelik je jedan od najboljih bekova u šampionatu Francuske. Ima dosta mladih igrača. Na levom beku je odličan Ridvan Jilmaz iz Bešiktaša. Imao sam priliku da igram protiv njega, veoma telantovan igrač i budućnot selekcije“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA PROĐE GRUPU JE 1,55.

Italija je favorit u Grupi A, Švajcarska ima kontinuitet igranja na veliikim takmičenjima, Vels sa Geretom Bejlom nije za potcenjivanje.

"Mislim da je Turska po kvalitetu druga u toj grupi, da može da se plasira u narednu rundu što je sigurno prvobitni cilj, mada ni Italijani mi ne deluju da ne mogu da se pobede. Očekujem od Turske da bude hit prvenstva, da daleko dogura. Imaju sve preduslove za to - iskusnog stručnjaka koji zna kako se vodi ekipa na velikim takmičenjima, igrače koji igraju u najjačim ligama u Evropi, mlade koji su željni dokazivanja. Gledao sam u Konji meč reprezentacije Turske i video koliko ljudi vole svoju selekciju, koliko žive za nju“.

Na startu kvalifikacija za Mundijal u Kataru, Turska je sakupila sedam bodova na tri utakmice. Četa Šenola Guneša je postigla 10 golova, Jilmaz je sa tri pogotka razbio Holandiju (4:2), deklasirana je Norveška (0:3)...

"Ne očekujem promene u stilu igre Turaka. Jednostavno, Guneš će da forsira fajtersku, ofanzivnu igru, na gol više. Turci ne znaju drugačije da igraju, a i ne treba da menjaju nešto što je počelo da daje rezultate prethodnih godina otkad se iskusni trener vratio na kormilo reprezentacije“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA DOĐE DO ČETVRTFINALA JE 3,60.

Tri godine su iza Jevtovića u Konji. Iskusni vezista je slobodan igrač, a ne bi imao ništa protiv da nastavi karijeru u Turskoj.

"Ove tri godine su mi bile prelepe. Stvarno nosim prelepe uspomene. Igrao sam u zemlji koja živi za fudbal, gde su stadioni odlični. Retko koja zemlja ima takvu infrastrukturu", zaključio je bivši fudbaler Partizana.


tagovi

Marko JevtovićEURO 2020Euro2020Evropsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Turskereprezentacija Turske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara