Neki novi Turci: Čalhanoglu dirigent, Jilmazova druga mladost i granitna odbrana

Vreme čitanja: 7min | uto. 08.06.21. | 08:04

Izabranici selektora Šenola Guneša najmlađa ekipa na Evropskom prvenstvu s prosekom od nešto više od 24 godine. Milanov as je duša tima, veteran iz Lila “suvo zlato” u napadu. Na putu do šampionata Starog kontinenta primili samo tri gola u kvalifikacijama, a čak osam puta na 10 mečeva mreža je ostala netaknuta

Posle godina tavorenja, Turci opet dolaze na veliku pozornicu. Iskusni stručnjak Šenol Guneš okupio je poletnu reprezentaciju koja bi na Evropskom prvenstvu mogla da bude prijatno iznenađenje. Pre 13 godina Turska je igrala polufinale šampionata Starog kontinenta, sada želi makar da prođe grupnu fazu.

Vremešni stručnjak preporodio je Turke pre dve godine kada se vratio na mesto selektora posle decenije i po. Izvršio je smenu generacija. S Bešiktašem je dva puta bio šampion Turske. U prvom mandatu na klupi reprezentacije ostvario je najveći uspeh u istoriji fudbala ove države, treće mesto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. Tada je zvezda tima bio Hakan Šukur, legendarni napadač koji je “izbrisan” iz istorije turskog fudbala zbog političkih razloga i neslaganjem s režimom Redžepa Tajipa Erdogana.

Izabrane vesti

Uzeo je Guneš selekciju koja je bila u nokdaunu pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Uneo je novi elan, gurnuo u vatru novi talas turskog fudbala, dao odrešene ruke Hakanu Čalhanoglu, prvoj zvezdi selekcije koji je imao odličnu sezonu u Milanu. Od asa Rosonera najviše se očekuje. Biće dirigent Zvezda polumeseca, čovek zadužen za kreaciju, izvođenje prekida i “bombi" iz slobodnih udaraca. U prethodnom šampionatu Serije A postigao je četiri gola i imao 10 asistencija. U najboljim je godinama (27), a dobre igre na Evropskom prvenstvu mogle bi da mu donesu unosan transfer ovog leta.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA OSVOJI EVROPSKO PRVENSTVO JE 70,0.

U napadu nedodirljiv je veteran Burak Jilmaz koji proživljava drugu mladost u francuskom Lilu. Njegovim golovima Doge su senzacionalno stigle do titule u Francuskoj ispred moćnog, skupocenog Pari Sen Žermena sa Kilijanom Mbapeom, Nejmarom, Anhelom Di Marijom... Popularni Imperator ima 35 godina, ali Holanđani su ga dobro zapamtili krajam marta ove godine kada im je postigao tri gola u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Turci su dobili Lale sa 4:2 i najaviili još jedan berićetan ciklus.

Iza Turske su fantastične dve godine. U kvalifikacijama za EP, samo je svetski prvak i evropski vicešampion Francuska bila bolja u grupi. Granitna odbrana je primila samo tri pogotka na 10 utakmica. Jedini poraz doživljen je u Rejkjaviku protiv Islanda (1:2). Pobeđena je Francuska kod kuće sa 2:0, u Parizu odigrano nerešeno (1:1). Na osam od 10 mečeva kvalifikacija mreža Turaka je ostala netaknuta. Na svom terenu nije primljen gol na pet mečeva (četiri pobede i remi protiv Islanđana). U poslednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo propuštena je šansa za liderskom pozicijom u grupi posle meča bez golova sa Islandom, ali nisu mnogo žalili Turci. Ubedljvo su stigli do završnice Evropskog prvenstva.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA BUDE POBEDNIK GRUPE A JE 5,50.

Drugo izdanje Lige nacija Guneš nije shvatao ozbiljno, kombinovao je tim, nije igrao u najjačoj postavi, dok je ove godine odlično startovao u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru pobedama nad Holandojom na svom terenu (4:2) i Norveškom u Malagi (3:0). Kiks je napravljen remijem (3:3) protiv autsajdera Letonije.

Burak Jilmaz i Zeki Čelik (©Reuters)Burak Jilmaz i Zeki Čelik (©Reuters)

Sve oči biće uprte u Buraka Jilmaza i Hakana Čalhanoglua, ali snaga Turaka je i odlična odbrana na čelu s trojicom štopera koji brane boje jakih klubova u Ligama petica. Stubovi defanzive su fudbaleri Lestera i Juventusa, Čaglar Sojundžu i Merih Demiral. Njih dvojica trebalo bi da čine bedem ispred golmana Ugurdžana Čakira. Alternativa je mladi igrač Liverpula Ozan Kabak. Desnu stranu terena pokrivaće Zeki Čelik, jedan od najboljih fudbalera šampiona Francuske Lila. Po levoj stani dosad je prednost imao Umut Meraš koji igra za francuskog drugoligaša Avra, mada ne bi bilo iznenađenje ako bi se selektor odlučio da šansu pruži i supertalentovanom 20-godišnjem levom beku Bešiktaša Ridvanu Jilmazu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA U GRUPI DA POSTIGNE VIŠE OD 2,5 GOLA JE 1,55.

Na sredini terena osim idejnog vođe, vezista Milana, Hakana Čalhanoglua, dosta se očekuje od Ozana Tufana iz Fenerbahčea, jednog od najboljih igrača turskog šampionata. On bi dobrom igrama mogao da napravi dobar transfer u nekim od pet najjačih iga na svetu. Uloga zadnjeg veznog je rezevisan za Okaja Jokušlua iz Vest Bromvič Albiona, dok je za kreaciju na sredini terena zadužen i Jusuf Jazidži, još jedan iz turskog trilinga u redovima Lila, prvaka Galskih petlova. Fudbaler Fortune iz Diseldorfa Kenan Karaman na mečevima ove godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru je dobijao prednost u odnosu na fudbalera Lestera, nekadašnjeg igrača Rome, Džengiza Undera koji je imao skromnu sezonu u redovima Lisica, osvajača FA kupa.

Šenol Guneš i Hakan Čalhanoglu (©Reuters)Šenol Guneš i Hakan Čalhanoglu (©Reuters)

Guneš je napravio miks internacionalaca i igrača iz domaćih klubova. U selekciji je 15 fudbalera koji igraju u inostranstvu, dok 11 brane broje Bešiktaša, Fenerbahčea, Galatasaraja, Trabzona, Bašakšehira... Turci su s prosekom godina od nešto više od 24 su najmlađa selekcija na šampionatu. Osim Jilmaza i rezervnog golmana Merta Gunoka, ostali imaju ispod 30 godina. Ozan Kabak, zimska akvizicija Liverpula iz Šalkea ima samo 21 godinu, a najmlađi je Ridvan Jilmaz sa 20. Tek su zašli u treću deceniju života i Mert Mulder iz Sasuola, Orkun Kokču iz Fajenorda, Kenan Karaman iz Fortune Diseldorf i Halil Dervišoglu, napadač Galatasaraja.

Najviše utakmica u dresu reprezentacije ima Burak Jilmaz sa 67, a prate ga Tufan sa 60 i Čalhanoglu sa 56. Jilmaz je postigao 28 golova u dresu selekcije, a sledeći su Čalhanoglu sa 13 i Under sa devet pogodaka.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA OSVOJI 6+ BODOVA U GRUPI A JE 4,50.

Turci će biti skoro u najjačem sastavu. Od onih kojih nema na spisku za Evropsko prvenstvo najzvučnije ime je napadač Evertona na pozajmici u Bešiktašu, Dženk Tosun. Njega bi sigurno bilo među 26 odbranih, ali nije imao sreće iskusni napadač koji je razočarao na Ostrvu u dresu Karamela. Zimus se u “minut do 12” vratio u redove crno-belih, ali se brzo povredio, pa je propustio veći deo polusezone. I bez njegove pomoći Orlovi su stigli do krune u superzanimljivom šampionatu Turske.

Od Jilmaza i drugova se očekuje fajterski fudbal. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, u zemlji je euforija, očekivanje su velika. Na desetine miliona Turaka biće zdušno uz male ekrane u narednih nekoliko nedelja. Javnost snažno podržava selekciju koja je igrala polufinale EP pre 13 godina. Nema ni nalik skandalima koji su pratili Turke prethodnih godina. Jedan od bizarnih momenata dogodio se pre osam godina kada je igrač Bešiktaša Gokan Tore, sa naoružanim prijateljem, na pripremama reprezentacije, upao u sobu gde se nalazio Hakan Čalhanoglu. Tražili su prijatelja fudbalera Omera Topraka zbog spora s bivšom devojkom, pa su se slučajno našli kod igrača Milana koji je bio upleten u skandal koji je tada punio stupce novina. Sada nema "talasanja" , idila vlada u selekciji Turske. Pred prvi meč na Evropskom prvenstvu sa Italijom na rimskom Olimpiku (petak, 21.00) selekcija Šenola Guneša se pripremala u Nemačkoj. Poslednjih dana lakšu povredu imao je samo napadač Fortune iz Diseldorfa Kenan Karaman, ali se očekuje da bude spreman za premijerni meč.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE TURSKA DA POSTIGNE VIŠE OD 3,5 GOLA NA EP JE 1,70.

Turske nije bilo na kontinentalnom šampionatu 2012. godine, na prošlom Evropskom prvenstvu Turci nisu uspeli da prođu grupnu fazu. Zauzeli su treće mesto iza Hrvatske i Španije, a ispred Češke. Italija jeste favoriti na papiru u Grupi A, ali Švajcarska i Vels su skromne selekcije koji ne ulivaju strahopoštovanje.

Čaglar Sojundžu (©Reuters)Čaglar Sojundžu (©Reuters)

Selektor Guneš je pre prvenstva na tri meča mogao da se uveri u formu reprezentativaca. Nisu imali jake provere, a ostavarene su dve pobede, protiv Azerbejdžana sa 2:1 i Moldavije sa 2:0, dok je protiv Gvineje bilo bez golova. Na poslednjoj proveri protekle nedelje protiv Moldavaca Turci su igrali s najjačom postavom koja bi trebalo da startuje protiv Azura u prestonice Italije u petak.

"Ne kalkulišemo sa koliko bodova bismo prošli u narednu rundu. Naš fokus na pripremama uvek je bio na prvom meču protiv Italije. Biće to dobra i teška utakmica. Svesni smo jačine rivala. Postoji pozitivna trema. Uživam na pripremama, srećan sam i ponosan na saigrače. Nadam se da ćemo na terenu odražavati ono što nam je u mislima i srcima. Mi smo tim koji ima mnogo samopouzdanja. Izaći ćemo da pobedimo u svakoj utakmici”, rekao je vezista Vest Brom Albiona Okaj Jokušlu, prenosi Hurijet.

Uspeh za Tursku bio bi plasman u nokaut fazu, a sve preko toga bio bi podvig i podsticaj za naredna velika takmičenja gde bi četa Šenola Guneša tek mogla da zablista.

VREDNOST STARTNIH 11 - 193.000.000 evra


tagovi

Jusuf JazidžiZeki ČelikDžengiz UnderHakan ČalhanogluBurak JilmazSenol Gunešreprezentacija TurskeFudbalska reprezentacija TurskeEuro2020Evropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara