Nikola Trajković (©MN Press)
Nikola Trajković (©MN Press)

Radnički u komšiluku traži prvi “brejk”: Možemo da pričamo o filozofiji igre, ali da li tereni to dozvoljavaju?

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 13:40

Posle četiri vezana poraza na strani od početka prvenstva, Nišlije u petak u Surdulici nemaju pravo na grešku protiv čvrstog, ali uzdrmanog Radnika

Zvuči neverovatno, ali je istinito – niški Radnički je prvi put još od maja 2022. godine dobio dve uzastopne utakmice u prvenstvu na domaćem terenu. Tih šest bodova iz sedam kola trenutno nije dovoljno za nešto bolje nego da su treći otpozadi na tabeli, ali, poređenja radi, prošle sezone su, nakon istog broja odigranih utakmica, za plej-of zonom zaostajali šest bodova, a sada je taj zaostatak duplo manji.

Takva je liga, ujednačenija i zato se, ukoliko žele da uhvate priključak za sredinom tabele, nakon četiri vezana poraza na strani na početku sezone, Nišlijama kao imperativ nameće osvajanje bod(ov)a u petak, u susretu osmog kola Mozzart Bet Superlige protiv Radnika u Surdulici.

Izabrane vesti

Iz ugla sutrašnjeg domaćina, verovatno da ne postoji lošiji momenat za odigravanje ove utakmice. Radnik je emotivno ispražnjen posle svega što se dogodilo u meču sa Partizanom, pa je još i oslabljen, pošto je kapiten Mihailo Oreščanin tada dobio crveni karton, a najbolji pojedinac tog meča u redovima Surduličana Borko Duronjić nezgodno povređen.

Mogu li Nišlije to da iskoriste po, to se unapred zna, veoma lošem terenu?

Očekuje nas jako tvrda utakmica, protivnik verovatno vrlo motivisan. Isto tako motivisani, ako ne i više, moramo da budemo mi. Mislim da je pravo vreme da se donesu bodovi sa gostovanja. Našim navijačima koji su nam dali veliku podršku na prethodnoj utakmici mnogo bi značilo da se vratimo sa tri boda. Radnik smo dosta skautirali, znamo da imaju trenera koji voli da igra iz zadnje linije, međutim verovatno zbog toga što taj teren dole to ne dozvoljava, igraju dosta direktniji fudbal u poslednjih nekoliko utakmica. Tako da smo se mi spremali i da izađemo visoko, ali i za srednji blok i nadam se da će sve ono što smo trenirali tokom nedelje biti dovoljno da zabeležimo dobar rezultat. Nije samo utakmica protiv Partizana pokazala ko je Radnik. Oni su od početka sezone demonstrirali čvrstinu, pokazuje to i njihov broj datih i primljenih golova. Znaju da igraju na rezultat. Njihovih sedam bodova moramo da poštujemo, ali moramo da poštujemo i ime i veličinu našeg kluba i na utakmicama sa rivalima kao što je Radnik iz Surdulice mi moramo da idemo na tri boda”, jasan je Nikola Trajković, šef stručnog štaba Radničkog.

Radnik na tabeli ima bod više od Radničkog, ali neki podaci se ne smeju zanemariti. Iako je u drugom poluvremenu meča sa Partizanom čak tri puta kapitulirao, to je i dalje tim sa najmanje primljenih golova u srpskom šampionatu, ali i sa najmanje odigranih minuta, posle TSC-a, tokom kojih je ekipa bila u rezultatskom minusu. Ukupno, u ovih sedam kola, to se desilo samo u drugom poluvremenu meča sa liderom i u tih poslednjih par minuta sudijske nadoknade protiv Partizana.

Dakle, iz tog ulga posmatrano, rani gol, odnosno početno vođstvo Nišlijama bi završilo ogroman posao, jer Surduličani se mnogo bolje snalaze kada imaju pozitivan rezultat i povuku se u blok.

Radili smo dosta na tome. Očekujemo utakmicu gde će oni stajati u nekim momentima u niskom bloku. Čak i ako nemaju vođstvo, na primer na 0:0, ne očekujem da će izaći visoko, krenuti grlom u jagode. Tako smo mi radili na tim našim ofanzivnim principima, na tome gde i kako bi trebalo da napadnemo tu zadnju liniju protivnika, ali ne bih da iznosim detalje. U najkraćem, očekujem utakmicu sličnu onoj protiv Javora u Ivanjici, ali sa drugačijim ishodom. Što se terena tiče, važno je da znamo šta spremamo, kad spremamo, ko je protivnik, kakvi su uslovi, ambijent... Možemo mi da pričamo o nekom načinu, filozofiji igre, ali da li tereni to dozvoljavaju? Posebno kada budemo ušli u novembar, decembar... Moramo dosta da se prilagođavamo situaciji. Ako je teren u onom stanju kakav je bio protiv TSC-a, verovatno će biti dosta direktnije igre. Ali, ponavljam, naš cilj u Surdulici nije da igramo lepršav fudbal, već da otuda donesemo bodove”, dodao je Trajković

Radnički je ove godine već gostovao u Surdulici, u plej-autu prethodnog šampionata, i izgubio (0:1) prvi put još od 2015. godine, nakon sedam uzastopnih gostovanja u južnom komšiluku na kojima je ostajao neporažen.

Očekuje nas teška utakmica, derbi južnog dela Srbije. Dueli sa Radnikom prethodnih sezona uvek su donosili neku posebnu draž i poseban značaj za oba tima. Neće biti lako prevashodno zbog tog terena, ali i načina igre Radnika. Moraćemo da odigramo dobru takmičarsku utakmicu, na rezultat. Lepote u igri ne verujem da će biti mnogo. Najbitnije je da donesemo tri boda, da potvrdimo pobedu nad IMT-om. Krajnje je vreme da krenemo u seriju dobrih rezultata, malo nam i raspored ide naruku u ova tri kola, tako da bismo sutrašnjom pobedom došli u poziciju da se vratimo u deo tabele gde mislim da zaslužujemo da budemo, ali to moramo da pokažemo na terenu”, kazao je kapiten ekipe Aleksandar Pejović.

Utakmica u Surdulici igra se u petak od 16 časova (TV Arena premium 1), a sudiće je Milan Ilić.



tagovi

Nikola TrajkovićAleksandar Pejović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara