Milovan Rajevac (©Reuters)
Milovan Rajevac (©Reuters)

Rajevac za Mozzart Sport: Afrički fudbal zaslužuje veće poštovanje, tu sam da vratim Ganu gde je bila

Vreme čitanja: 9min | sub. 08.01.22. | 13:04

Selektor Crnih zvezda o predstojećem Afričkom kupu nacija, potencijalno novom susretu sa Srbijom na Mundijalu i najboljim igračima svoje reprezentacije

Milovan Rajevac od 2010. ima status nacionalnog heroja u Gani, a u 2022. mogao bi da postane i strip junak. Poput superheroja koji se vraća iz penzije i spašava stvar.

Posle skoro tri godine pauze, 68-godišnjak sa Zlatibora vratio se trenerskom poslu s ciljem da ponovo odvede Ganu na Svetsko prvenstvo, kao i među najbolje na afričkom kontinentu.

Izabrane vesti

Isti zadatak imao je u svom prvom mandatu, kada su očekivanja bila čak i nadmašena. Gana je 2010. igrala finale Afričkog kupa nacija, u kom je poražena od Egipta 0:1 golom pet minuta pre kraja, a na Mundijalu u Južnoj Africi polufinale joj je izmaklo u penal-seriji duela sa Urugvajem. I to pošto je Luis Suarez u poslednjim sekundama drugog produžetka, rukom na gol-liniji, sprečio pogodak za 2:1, a Asamoa Đan s bele tačke pogodio prečku.

Uticalo je sve to na psihu afričkih fudbalera, izgubili su koncentraciju i propustili priliku da postanu prva ikada afrička reprezentacija među četiri najbolje na svetu.

Nekoliko dana kasnije Rajevac je napustio Ganu i preuzeo Al Ahli iz Saudijske Arabije. Potom je vodio Katar, Alžir i Tajland, nekoliko dana proveo i u slovenačkom Rudaru iz Velenja, ali sve su to bile kratkotrajne epizode, bez rezultata koji bi mogao i da priđe učinjenom sa Ganom.

Izgleda da iskusnom srpskom treneru najviše prija klima u zapadnoafričkoj državi s izlazom na Atlantski okean, što je konstatovao i predsednik tamošnjeg fudbalskog saveza, Kurt Okraku, po povratku Milovana Rajevca na klupu Crnih zvezda krajem septembra prošle godine.

"On poznaje Ganu, naše fudbalere, naše trenere, naš mentalitet. Poznaje našu hranu", objasnio je Okraku i dodao da je Srbin pristao na dogovor uprkos tome što nije dobio ugovor kakav je očekivao.

Po informacijama medija iz Gane, saradnja je sklopljena na godinu dana uz opciju produžetka, a Rajevac zarađuje 30.000 dolara mesečno, s tim da je za potpis dobio 100.000, ima dupli bonus u odnosu na onaj koji sleduje igračima, a ukoliko Gana osvoji AKN dobiće dodatnih 300.000 dolara. koliko mu je obećano i u slučaju plasmana na Mundijal.

SUBOTA, 18.30: (5.40) GRANADA (3.70) BARSELONA (1.75)

Milo, kako Srbina zovu tamošnji novinari, je u svom prvom povratničkom obraćanju rekao da zna šta je potrebno da bi ispunio ciljeve koji se ne razlikuju od onih kada je prethodni put bio tu. Potom je počeo da reči sprovodi u dela.

Pod vođstvom srpskog stratega, Gana je ostvarila tri pobede i remi, te se izborila za prvo mesto u grupi i plej-of kvalifikacija u kom će se deset afričkih reprezentacija boriti za pet mesta na ovogodišnjem "zimskom" Mundijalu u Kataru.

Prva misija uspešno je krenula i biće nastavljena u martu - protiv koga će igrati Gana saznaćemo 26. januara - a druga počinje u ponedeljak, kada izabranici Milovan Rajevca protiv Maroka igraju svoj prvi meč Afričkog kupa nacija koji se održava u Kamerunu.

RAJEVAC STALOŽEN, NAVIJAČI U EUFORIJI

Nisu Crne zvezde na nivou na kom ih je Rajevac ostavio, ali u razgovoru za Mozzart Sport kaže da će se potruditi da ih tamo vrati.

"Stara Gana je bila 17. na FIFA listi, a sada je 52. Dosta toga je reprezentacija izgubila i mi sada pokušavamo da joj vratimo raniji imidž. Uspeli smo naglo, za kratko vreme, rezultatski da podignemo ekipu i zato mislim da je plasman u baraž za Svetsko prvenstvo u ovom trenutku veći uspeh nego 2010", ocenio je iskusni trener.

Na Afričkom kupu nacija Gana je u grupi sa Marokom, Gabonom i Komorima. Prve dve selekcije idu u osminu finala, a treća ako se nađe među prve četiri od ukupno šest trećeplasiranih.

Rajevac objektivno gleda na stanje stvari, mada je za navijače u ovakvim situacijama teško da učine isto.

"Nismo među favoritima, ali nismo bili ni 2010. godine pa smo igrali finale. Gana je četiri puta osvojila AKN, poslednji pre ravno 40 godina. Ambicija je uvek da se ide na pehar, takva su i sada očekivanja nacije, ali treba se dobro pripremiti i igrati koliko može, pa ćemo videti šta će nam to doneti. Bili smo prvi u grupi i to sigurno izaziva euforiju među našim navijačima".

Rajevac na klupi Gane tokom SP 2010. u Južnoj Africi (©Reuters)Rajevac na klupi Gane tokom SP 2010. u Južnoj Africi (©Reuters)

Reprezentacija Gane za turnir u Maroku pripremala dve nedelje u Kataru. Selektor je nedavno skratio spisak na konačnih 28 imena. Primera radi, otpao je Romin tinejdžer Feliks Afena Đan, a tu su nama dobro poznata imena: bivši napadač Crvene zvezde Ričmond Boaći i nekadašnji vezista Radnika i Čukaričkog, Samjuel Ovusu.

Nekoliko je reprezentativaca Gane dobro poznatih evropskoj fudbalskoj javnosti, ali svakako je trenutno prva zvezda tima Tomas Parti, kog je oktobra 2020. Arsenal platio Atletiko Madridu 50.000.000 evra.

Bio je povređen, ali je nedavno bio odličan protiv Mančester sitija, uprkos porazu Arsenala (1:2) posle preokreta.

"Braća Aju su bili tu i 2010, pa njih najbolje poznajem, ali pored iskusnih, imamo i mlade igrače koji nagoveštavaju velike domete", rekao je Rajevac misleći na Džordana i Andrea Ajua, napadače s povećim iskustvom igranja u Francuskoj i Engleskoj.

Među igračima Gane na koje bi treblao obratii pažnju je Sankt Paulijev ofanzivni vezista Daniel Kofi Kjereh.

"Skoro sam išao u Nemačku da bih ga gledao uživo. Odličan igrač, glavni je u Sankt Pauliju. Pozvan je kao zamena ako Kudus ne bude mogao da igra jer je bio povređen".

NEDELJA, 17.00: (1.58) KAMERUN (3.70) BURKINA FASO (8.00)

Pored 21-godišnjeg Mohameda Kudusa stoji znak pitanja i zbog toga što Ajaks insistira da se ne odazove pozivu u reprezentaciju, već da ostane uz klupske saigrače i priprema se za nastavak sezone.

Pored uvek mogućih povreda, te sebičnih klubova, probleme selektorima mogao bi da stvori i virus Kovid-19 koji je i dalje prisutan u celom svetu.

"Korona remeti situaciju, pa ćemo videti šta će se dešavati. Veliki je pritisak na igrače, klubovi ne žele da ih puste pa ih nagovaraju da otkazuju pozive. Ali i 2010. smo bili bez osam igrača pa smo igrali finale. Bitna je dobra organizacija i atmosfera u timu", ističe Rajevac za Mozzart Sport.

Raspoložen je bio Srbin s klupe Crnih zvezda da govori o pojedincima, što nije čest slučaj u njegovoj struci, pa nastavimo tim putem.

Kamaldin Sulejmana iz Rena još čeka na prvenac u nacionalnom timu, ali je ove sezone dao četiri gola u Ligi 1. Iako 19-godišnjak, sakupio je velikih 25-nastupa za A tim francuskog kluba. Uz golove ima i dve asistencije, od kojih jednu protiv moćnog Pari Sen Žermena.

"Veliki je potencijal. ali mladi igrači umeju da osciliraju i zato je neophodno u ekipi imati miks sa starijima i iskusnijima".

BOAĆI JE ITALIJANSKA ŠKOLA, NADAMO SE GOLOVIMA

Među starije i najiskusnije reprezentativce Gane po klupskom učinku spada Ričmond Boaći. Bivši špic Crvene zvezde dobro je poznat ovdašnjoj javnosti po golovima u crveno-belom dresu, ali se potom mučio u poljskom Gornjiku.

Malo je živnuo dolaskom u Beitar iz Jerusalima, pa ga je Rajevac stavio na spisak za AKN verujući da bi mogao da proradi i zaigra kao svojevremeno za Zvezdu.

"Boaći je neko vreme šetao između klubova, tražio formu, ali nadamo se svi da je sada spreman da opet daje golove. On je italijanska škola, zna da se otvori, da uđe u šansu. Imam odličnu komunikaciju sa njim jer je igrao u Zvezdi, često se šalimo".

Ričmond Boaći (u sredini) slavi gol sa saigračima iz reprezentacije Gane (©AFP)Ričmond Boaći (u sredini) slavi gol sa saigračima iz reprezentacije Gane (©AFP)

Još jedan igrač Gane poznat po nastupima u Srbiji je desno krilo Samjuel Ovusu. Bivši član Radnika i Čukaričkog nešto više od godinu dana nastupa u Saudijskoj Arabiji. Beleži dobre partije u Al Ahliju, gde igra na pozajmici iz Al Fejaha.

"On je u odličnoj formi, verujem da bi u budućnosti mogao da zaigra u nekoj ozbiljnoj evropskoj ligi. Jaka je konkurencija za njegovo mesto u timu, ali trudi se i to je mnogo važno".

Mogli bismo na našim terenima uskoro da gledamo i Edmunda Ada, 21-godišnjeg centralnog vezistu Šerifa za čiji je transfer Crvena zvezda spremna da plati 1.000.000 evra. Dosad je odigrao jedan meč za reprezentaciju.

"Bio je na prošlom okupljanju, a gledao sam ga i u Milanu kada je Šerif igrao protiv Intera. Dobar igrač, drži prostor, igra na poziciji kao Sanogo u Zvezdi, koji je sjajan igrač. Svaki trener ima svoju viziju igre, a jaka konkurencija samo može da doprinese kvalitetu", osvrnuo se Rajevac na vest o interesovanju crveno-belih za mladog igrača, ali i dodao da ga niko sa stadiona Rajko Mitić nije kontaktirao na tu temu.

Abdul Fatavu Isahaku je takođe bio interesantan crveno-belima, ali ga je uzeo Sporting iz Lisabona. Reč je o igraču koji tek 8. marta postaje punoletan, a već ima dva nastupa za seniorsku reprezentaciju svoje zemlje.

"On je velika nada afričkog fudbala. Tek treba da napuni 18 godina, a već je bio najbolji na Kupu nacija za igrače do 20".

GANA OSVAJA AKN - KVOTA 13.00, SENEGAL PRVI FAVORIT

Pored Isahakua, iz domaćeg prvenstva dolaze još četvorica igrača, koji za razliku od njega još čekaju da debitiju za A selekciju Gane. U pitanju su golman Ričard Atah, defanzivac Filomon Bafur, vezista David Abagna i napadač Maksvel Kvaje.

"Izdvojili su se dobrim igrama, ja sam za to da uvek treba zvati igrače iz domaćeg prvenstva. Sada ih imamo petoricu. Ima tu dosta potencijala", konstatovao je Rajevac.

Nama, ali i selektoru Gane, dobro poznata imena biće i u među rivalima u grupi. Gelor Kanga nastupa za Gabon, a Mohamed El Faru Ben za Komore. Nije se, ipak Milovan Rajevac raspitivao kod trenera Crvene zvezde Dejana Stanković o njihovim prednostima i manama.

"Nisam zvao Stankovića, jer odlično znam o kakvim igračima je reč. Gledam redovno Crvenu zvezdu, tako da sam dobro upoznat sa kvalitetiam Kange i Bena".

AKO TREBA OPET SA SRBIJOM, NEKA BUDE U FINALU

Gana je do prvog mesta u kvalifikacionoj grupi za Svetsko prvenstvo došla posle velike drame. Tek u poslednjem kolu i to golom Andrea Ajua iz penala za 1:0 protiv Južne Afrike u gostima. Kako je isti rezultat bio u prvom duelu ovih rivala, a imali su identičnu gol-razliku +4, odlučivao je veći broj datih golova.

Gana ih je dala ukupno sedam, a Južna Afrika šest, pa su Crne zvezde prošle u poslednji krug borbi za Mundijal.

Besni su bili u Južnoj Africi zbog tog penala, međutim, Rajevac nema dilemu.

"Sudija je bio blizu i lepo je mogao da vidi povlačenje. Bio je čist penal. Postojao je veliki pritisak uoči te utakmice, ali bili smo bolji i zasluženo pobedili", smatra Srbin na klupi Gane.

Pomenuli smo da će ime rivala u baražu za Mundijal Rajevac i njegovi fudbaleri saznati 26. januara, a ukoliko se plasiraju na turnir u Kataru postoji mogućnost da ponovo za protivnika dobiju Srbiju, jer su Orlovi već obezbedili mesto na smotri najboljih svetskih selekcija.

Ne bi, ipak, Rajevac voleo da opet mora protiv "svojih".U Južnoj Africi 2010. uspešnija je bila Gana - 1:0, pogotkom Asamoe Đana iz penala u 85. minutu utakmice prvog kola.

"Moguće je da bude tako, ali ne bih voleo. Bolje da se sretnemo u finalu. Nisam neko kome smeta pritisak, ali sigurno da bih u tom slučaju bio pod većom pažnjom javnosti jer odlično poznajem reprezentaciju Srbije i ljude iz našeg Saveza".

Inače, selektor Gane smatra da FIFA nije korektna prema afričkim reprezentacijama kada se radi o broju predstavnika na Svetskom prvenstvu. Pet je premalo za organizaciju (CAF) koja ima 54 članice.

"Afrički fudbal je podređen kada je reč o Svetskom prvenstvu. Od 54 reprezentacije samo pet ide na Mundijal, dok iz Centralne i Severne Amerike dolaze tri ili četiri ekipe, u zavisnosti od ishoda baraža. A, ima ih mnogo manje i slabijeg su kvaliteta... Trebalo bi da Afrika ima bar šest-sedam učesnika", istakao je Rajevac za Mozzart Sport.

U prilog toj tvrdnji navodi porast kvaliteta afričkih reprezentacija.

"Ovde fudbal konstantno napreduje. Imate primere Zimbabvea i Etiopije, koje igraju na nadmorskoj visini 1.800 metara i nije ih lako pobediti u gostima. Imaju svoj plan, odlično rade, trče, podsećaju na Brazilce svojom ofanzivnom igrom i nikada se ne predaju", konstatovao je srpski strateg.


tagovi

Milovan RajevacAfrički kup nacijaGanareprezentacija GaneRičmond BoaćiSamjuel Ovusu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara