Rakonjac i Milosavljević režirali preokret protiv Vankuvera, TSC ostvario prvu pobedu u Španiji

Vreme čitanja: 6min | sub. 27.01.24. | 18:17

Vicešampion uživa u Andaluziji, Žarko Lazetić prezadovoljan nastupom svoje ekipe – 2:1.

Druga pripremna utakmica u Španiji za izabranike Žarka Lazetića i prva pobeda. Nakon remija sa mađarskim Diošđerom, u utakmici u kojoj su umalo pobedili, Topolčani su uspeli da savladaju člana MLS-a, kanadski Vankuver Vajtkeps. Iako je protivnik poveo i na manje od deset minuta pred kraj imao prednost, TSC je pogocima rezervista, Marka Rakonjca i Ivana Milosavljevića, uspeo da slavi u samom finišu utakmice, golovima u 83. i 89. minut – 2:1.

U odnosu na prethodnu utakmicu protiv tima iz Mađarske, sada se naspram vicešampiona Srbije našao kanadski Vankuver, koji se takmiči u američkom MLS-u. Od starta se u postavi ekipe koju predvodi italijanski trener Vani Sartini našao i nekadašnji fudbaler Vojvodine, Ranko Veselinović, i to sa kapitenskom trakom oko ruke. Šef struke Topolčana, Žarko Lazetić, zadovoljan je pre svega činjenicom da se njegov tim sasvim pristojno nosio na terenu sa ekipom koja po njemu ima izuzetan, evropski kvalitet.

Izabrane vesti

„Vankuver je tipična MLS ekipa i sa velikim intenzitetom igraju. Ono što je nama interesantno, a to smo gledali i kada smo zakazivali utakmicu, često su igrali u formacijima 3-5-2 i 3-4-3, to je ono što nas očekuje i sa čime smo se susretali u našoj ligi na dosta utakmica. Sa te strane nam je poslužilo, ozbiljna su ekipa i kao da smo igrali evropsku utakmicu. Sve je bilo na visokom nivou. Rezultat kao rezultat, ne volim da ga potenciram tokom priprema. Sa naše strane odlično“, kaže Žarko Lazetić u izjavi za Mozzart Sport.

Vankuver je poveo pogotokom novopečenog reprezentativca SAD-a, Brajana Vajta, koji se najbolje snašao u kaznenom prostoru TSC-a. Sve što krasi Topolčane ove sezone prikazali su i u ovoj kontrolnoj utakmici. Presudni su bili rezervisti Marko Rakonjac i Ivan Milosavljević, te je tim iz Bačke Topole na sebi tipičan način stigao do pobede – u završnici utakmice pogocima igrača koji su ušli sa klupe. Osvrnuo se šef struke trepećeplasirane ekipe Mozzart Bet Superlige i na detalje u igri svog tima, te je većinom segmenata zadovoljan.

„Izuzetni smo bili u skoro svim fazama igre, možda jedino da smo bili bolji u progresiji napada kada smo pravili viškove. Momci su bili skoncetrisani, mobilni, predviđali dobro situacije. Protivnika smo sveli na jedan šut u prvom delu i primili smo gol posle prekida. Pre tih golova koje smo dali smo imali šanse, defanzivno smo bili dobro organizovani. Čak i kada nismo uspevali dobar visoki presing brzo se cela ekipa vraćala nazad, oni su nas opterećivali tim dugim loptama iz njihove zadnje linije, tu smo trebali da imamo malo bolji tajming, kada treba da zastanemo. Generalno, sve neke normalne stvari za pripreme. Sa loptom: dosta dobre pozicije, odlična saradnja između igrača na malom prostoru, nakon toga ubrzanje. Tu smo mogli da menjamo stranu i da napadamo prostore, ali i ovako je bilo dosta zadovoljavajuće“, naveo je Lazetić.

TSC boravi na pripremama u Španiji, u mestu Estepona u Andaluziji. Prezadovoljni su svi u timu uslovima, koji su po rečima Žarka Lazetića odlična predispozicija za rad, kao i dobra odskočna daska za potencijalno dobre rezultate u nastavku sezone, kada krenu takmičarski mečevi.

„Pripreme teku odlično, uslovi su savršeni. Od terena, vremena, protivnika koji su izuzetni. Možemo da napredujemo kao tim. Zahvalio bih se i upravi na reakciji i na organizaciji priprema. Osećamo se se kao treneri i fudbaleri, imamo sve moguće izvanredne uslove i koristimo ih maksimalno. Imamo i obavezu više da nastavimo u prvenstvu dobro. Sreća je da smo dugo zajedno, ovo su moje pete pripreme, ovaj tim je na okupu dugo paa možemo da se bavimo uskim detaljima jer smo zajedno duže i da se bavimo podprincipima. Pripreme koristimo i da napravimo dobar ambijent i da se igrači više povežu. Kad dođe prvenstvo videće se rezultat i kako smo radili“, istikao je Žarko Lazetić.

Tim iz Bačke Topole se pred kraj polusezone prešaltao na formaciju sa dva centralna beka, i tako odstupio od prepoznatljive formacije sa tri centralna beka u poslednjoj liniji. Tokom zimskog prelaznog roka su klub napustili Josip Ćalušić i Dušan Cvetinović, te stručni štab na pomenutoj poziciji trenutno ima na raspolaganju Gorana Antonića, Nemanju Stojića, Vukašina Krstića i mladog Matiju Popovića. Za sada nema naznaka pojačanja, pa se pretpostavlja da ćemo TSC u nastavku prvenstva često videti na terenu u postavci 4-4-2 ili 4-3-3.

„Često smo igrali sa tri ili četiri igrača pozadi, i sa dva ili tri centralna beka, ulazak unutra. Pokušavamo stalno da inoviramo, da evoluiramo kao tim, da uvodimo neke stvari da ne budemo predvidljivi i lako čitljivi. Moje mišljenje je i da fudbal ide ka tome, mi se trudimo da kroz jednostavne principe dođemo do toga da igrači prepoznaju situacije na terenu da ih dovedemo što češće u situacije da donose odluku u odnosu na to kako se protivnik namešta prema nama jer nas to često čeka. Želimo da igrače automatizmima i treningom dovedemo do toga da odluke budu prave. Da li smo pozadi sa tri ili četiri ne pravi veliku razliku, gledamo da napravimo takav tim da igrači u toku utakmice menjaju pozicije i da možemo ukoliko nešto smo zamislili ili neke prostore koje smo videli u analizi ekipe igrači budu pripremljeni i da mogu da se adaptiraju, da prepoznaju dešavanja kod protivnika i da na osnovu toga pravimo rasporede što se tiče defanzive. Defanziva je lakši deo posla to je stvar motivacije, tu nismo do sada imali problema, bavimo se itekako i time, niskom zonom, visokim presingom. To smo i prošle godine igrali, izlazili visoko u različitim formacijiama jer kad su principi jasni nije problem promeniti neki osnovni raspored, pošto su naši igrači dugo zajedno“, rekao je Žarko Lazetić.

Sem pomenutog Matije Popovića (2007. godište), na priprema sa prvim timom je i mladi napadač Aleksa Preradov (2005. godište). Od starta priprema obojica su dobili priliku na terenu, sa spiska putnika za Španiju otpao je od mlađeg kadra samo čuvar mreže Ilja Vasin. Smatra Lazetić da su obojica fudbalera koja su deo ekspedicije TSC-a na Pirinejskom poluostrvu talentovani i da su im pripeme nagrada za rad i trudi, ali i za pristup koji imaju prema ekipi, fudbalu, klubu.

„Njima je ovo nagrada, fenomenalni su momci, imaju talenat. Popović je kadet ali izuzetno zreo za svoje godine, uvek kažem kada imaš kvalitet godine su samo broj, on koristi svaki trenutak vrlo dobro. Ono što je važno za mlade igrače, došao je na pripreme sa nama sa karakterom, ne vidi se kod njega strah, ima dosta stvari koje mora da ispravi što se tiče tehnike i taktike, ali zato smo tu. Aleksa Preradov je sa nama druge pripreme, imao je dosta povreda. Poveli smo ga da mu damo ohrabrenje i da vidi da se na njega računa i ako može da se nametne za dalje, da pokupi malo iskustva. Prezadovoljan sam sa njima pre svega ponašanjem i odnosom koji imaju, tu smo svi da im pomognemo da oni budu najbolji mogući“.

 TSC – Vankuver Vajtkeps 2:1 (0:0)

/ Rakonjac 83, Milosavljević 89 – Vajt 67/

TSC: Ilić, Cvetković, Stojić, Antonić, Petrović, Radin, Đakovac, Jovanović, Pantović, Milovanović, Ćirković. Igrali su još: Simić, Vlalukin, Krstić, Šoš, Vulić, Stanić, Milosavljević, Rakonjac, Popović, Kuveljić, Čolić, Mirčevski

VANKUVER: Takaoka, Braun, Veselinović, Blekmon, Berhalter, Kubas, Raposo, Šop, Gold, Krejlah, Piko. Igrali su još: Bendik, Laborda, Džonson, Vajt, Halbuni, Martins, Badvol, Goldtrop, Herdman, Ngando, Rajt.


tagovi

Žarko LazetićMarko Rakonjac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara