Rangnik (© Reuters)
Rangnik (© Reuters)

Rangnik ne zna sa Mančesterom, a Junajted ne zna šta će sa trenerom

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.03.22. | 21:21

Četiri opcije da zamene Nemca na klupi

Nemačka „medicina“ je najbolja na svetu, ali nije svaki Nemac sposoban da osposobi veliki klub. Jirgen Klop i Tomas Tuhel su uzdigli Liverpul i Čelsi do statusa evropskih prvaka, pre i posle njih isto je uradio Hansi Flik sa Bajernom, neko u Mančester junajtedu (čitaj, Ed Vudvord) je pomislio da je dovoljno samo angažovati Ralfa Rangnika kako bi se rezultati, igra i klima u svlačionici popravili i – prevario se. Kako sad stvari stoje, grdno.

Za okruglo 20 utakmica na klupi, ispao je iz FA kupa, Lige šampiona, a projektovani plasman u elitni evropsku kup visi o končiću za zašivanje proreza na košulji. Tek šesti je na tabeli, za Arsenalom zaostaje četiri koraka (a odigrao je meč više), ispred je i Totenhem (poen prednosti). Primera radi, prethodnu sezonu okončao je na drugom mestu, a i tad su bili loši. Zamislite onda koliko je Mančester nisko pao, kad je Rangnik nadmašio lošeg Olea Gunara Solskjera. I koliko na Old Trafordu ne postoji plan otkako se penzionisao ser Aleks Ferguson.

Izabrane vesti

Najverodostojnija potvrda teze je vest Skaj sporta da Junajted doslovce ne zna šta da radi sa Ralfom Rangnikom. Kao što nekadašnji šef stručnog štaba Šalkea i Lajpciga ne zna šta da radi sa ekipom koja „puca“ od individualnog kvaliteta (Ronaldo, Kavani, Rašford, Sančo...), tako čelnici kluba doslovce nisu sigurni kakvu ulogu da povere Nemcu kad (i kako god) se završi ova sezona. Ne prvi put, jer je inicijalna informacija posle smene Solskjera glasila da će Mančester dovesti privremenog trenera i nastaviti da traži rešenje do kraja sezone. Nekoliko dana kasnije angažovao je Rangnika i dao mu ovlašćenja da vodi tim, naglasivši da će se posle završnog kola preseliti na funkciju savetnika. A poslednje saznanje ostrvskih medija glasi da se rukovodstvo koleba kakva bi mogla da bude uloga 63-godišnjeg stručnjaka.

Čak pojedini izvodi idu dotle da tvrde da uprava Mančester junajteda razmišlja da Ralfa Rangnika skloni što dalje od prvog tima, ujedno ograniči njegovu ulogu u organizacionim šemama, od mlađih kategorija do seniora. A do pre nekoliko meseci govorilo se da je doveden baš da bi postavio sistem koji je dao sjajne rezultate u RB Lajpcigu. Sad, odjednom, od toga nema ništa.

Ljudi koji trenutno sede u kancelarijama na Teatru snova navodno ne žele nikakvu odluku da donesu dok traje sezona, kako bi fokus bio na plasmanu u Ligu šampiona, odakle klub crpi veliki izvor finansijskih sredstava. Sve ukazuje da će leto biti vrelo, samo je dilema gde postaviti Rangnika. Na klupi neće ostati, sportski direktor neće biti, pitanje je da li će mu biti poverena u uloga savetnika. A da bude marginalizovan, bez uticaja, verovatno ne bi ni sam prihvatio.

Kako će klupa svakako ostati prazna, drugo goruće pitanje je ko će biti sledeći trener Mančestera. Prema informacijama Skaja, uprava je izbor suzila na četiri kandidata. U pitanju su Maurisio Poketino, Erik Ten Hag, Luis Enrike i Đulen Lopetegi.

Poketinov projekat u Pari Sen Žermenu je propao i rastanak je realan. Čak pojedini smatraju da bi najviše Argentinac odgovarao Mančesteru, jer poznaje Premijer ligu u prste. Za razliku od ostalih. Mada, Poketino do dolaska u Pariz ništa nije osvojio. Bitna stavka. Baš kao i saznanje da je Enrike selektor Španije i da u godini Mundijala na Old Traford do kraja sigurni da li bi mogao da istovremeno radi sa istim žarom dva posla. Erik ten Hag je postavio temelje sadašnjeg Ajaksa i deluje kao sjajan izbor za klub, samo je pitanje da li je Junajted prava sredina za Holanđanina, pošto u Amsterdamu funkcioniše pod, ipak, manjim pritiskom nego što bi bio u Engleskoj i okružen je ljudima koji su igrali fudbal. Što u Mančesteru nije slučaj. Tu je i Lopetegi, sposoban da podigne Sevilju, ali je dilema da li je za veliki klub.

Ralf Rangnik svakako nije.


tagovi

Mančester JunajtedRalf Rangnik

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara