Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Rasing igra za spas sezone i trofej koji nema u vitrinama

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.09.23. | 23:00

Posle eliminacije iz Kopa Libertadores i lošeg plasman u prvom delu sezone Akademci Fernanda Gaga sve karte bacili su na završnicu Kupa Argentine, gde ih u osmini finala očekuje duel sa Urakanom

Rasing i Urakan sastaju se u noći između subote i nedelje, na stadionu Mario Alberto Kempes u Kordobi od 01:10 časa po srednjoevropskom vremenu, u osmini finala Kupa Argentine. Tim iz Aveljanede koji predvodi Fernando Gago faktički kreće u spas sezone posle nedavne eliminacije sa međunarodne scene, dok je Urakan, sa druge strane uspeo da izmeni sadašnjost dolaskom Dijega Martineza, iako se još bori da ostane u Prvoj diviziji. U Kupu profesionalne lige su trenutno na drugom mestu u zoni A i akumuliraju šest poena. El Globo na ovaj duel dolazi pošto je pobedio Kolon sa 2:1 uz dva gola Matijasa Kokara.

Sve ovo obećava da će duel između ova dva tima biti jedan od najizjednačenijih mečeva osmine finala Kupa Argentine. Rasing je neporažen u šest mečeva, dok Urakan beleži pet uspeha i jedan poraz u šest poslednjih okršaja. U prethodnim fazama ovog takmičenja, Akademci su se susretali samo sa timovima nižih divizija, nadmašivši San Martin iz Formoze u prvoj fazi sa 3:1, a zatim pobedivši i San Martin iz Tukumana sa 2:1. Ovo će im biti prva utakmica protiv prvoligaša, što bi im moglo izazvati veće poteškoće.

Izabrane vesti

Urakan je u prethodnim rundama prošao pored niželigaša Jupankija, rezultatom 4:1, a potom se suočio sa Institutom iz Prve lige argentinskog šampionata. Protiv Instituta je odigrao solidnu utakmicu, pobedivši 2:0, otvorivši meč golom Valtera Mazantija, a onda je sredinom drugog dela igre Huan Karlos Gauto postavio konačan rezultat.

01.10: (2,25) Rasing (3,00) Urakan (3,30)

Čini se da je Rasing ostavio iza sebe eliminaciju u četvrtfinalu Kopa Libertadores protiv Boke, i uspeo je da se oporavi u Liga kupu pobedom od 2:1 protiv Estudijantesa na El Silindru golovima Huana Fernanda Kintera i Gonzala Piovija. Bila je to pobeda koja je ublažila situaciju u Akademiji posle eliminacije sa međunarodne scene, ali i veoma slabog plasmana u prvom delu sezone, gde su u Profesionalnoj ligi završili tek na 12. mestu. Priliku za iskupljenje, ali i za nastavak borbe za trofej koji se, pored zaista brojnih, ipak ne nalazi u vitrinama Rasinga, imaće već noćas protiv dobro poznatog rivala, Urakana.

Trenutna aktivnost nacionalnih selekcija zadaju velike problem strategu Rasinga. Tako se sa sigurnošću može potvrditi odsustvo tri fudbalera koja su se priključila svojim nacionalnim timovima za prva dva kola južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine. To su čileanski čuvar mreže Gabrijel Arijas, kolumbijski vezista Huan Fernando Kintero i Huan Nardoni. Golmana je pozvao selector Eduardo Berizo uoči duela protiv Urugvaja i Kolumbije, a upravo u timu Kafeterosa biće Huanfer, koji će pored Čilea ugostiti Venecuelu.

Mladi Nardoni je pozvan u reprezentaciju Argentine do 23 godine, koju trenira Havijer Maskerano. Oni će početi pripreme za Predolimpijske igre koje će se održati u Venecueli početkom 2024. godine. S druge strane, Anibal Moreno je na oporavku, zbog nategnutosti u tabanu leve noge, koju je zadobio u revanšu protiv Boke Juniors. S druge strane, oni koji će takođe biti izostavljeni sa liste igrača za ovaj duel su Leonel Miranda, Emilijano Vekio i Emilijano Insua, koji nemaju povrede, ali je odluka doneta jer trenutno nisu u željenoj formi.

Uz dosadašnju neporaženu kampanju u Liga kupu, tim iz Aveljanede ima sedam bodova i treći je na tabeli Grupe A. U prva tri kola dva puta su pobedili i jednom remizirali, pored nedavne pobede nad Estudijantesom, savladan je i Tigre u gostima, takođe sa 2:1, uz remi u gostima sa Unionom iz Santa Fe rezultatom 1:1.

Urakan, sa druge strane, takođe dolazi iz pobede, kod kuće, rezultatom 2:1, protiv ekipe Kolona. El Globo nije tim sa velikom sposobnošću da održava napadačku igru, tako će protiv Rasinga, najverovatnije trener Dijego Martinez usvojiti malo reaktivniju strategiju. Ipak, start njegovog tima mnogo je bolji od onog koji je imao u prvom delu sezone, gde je bio u opasnosti od ispadanja. Urakan je posle tri prva kola, jedan od vodećih timova u svojoj Grupi B Liga kupa, sa dve pobede i jednim porazom, uz pet postignutih i tri primljena gola.

Ako savlada Urakan, tim Fernanda Gaga će se posle osam godina vratiti u četvrtfinale Kupa Argentine. Poslednji put su stigli do ove faze 2015. godine, gde su eliminisani u polufinalu protiv Rosario Sentrala, naknadnog drugoplasiranog u tom izdanju. Nešto ranije ove noći, pre meča Akademije i Globosa, na stadionu Malvinas de Argentinas u Mendozi sastaće se Independijente i Estudijantes u potrazi za još jednom ulaznicom za četvrtfinale. U slučaju oba tima iz Aveljaneda slave u noćašnjim okršajima, u polufinalu nam sledi jedan od najvećih klasika u Južnoj Americi. Rasing i Urakan su se već jednom sastali u tekućoj godini, na stadionu Huan Domingo Peron, u duelu koji je pripao Akademcima rezultatom 2:1.

-----------

Osvoji deo bogatog dnevnog nagradnog fonda od 200.000 dinara. Suoči se sa izazzovom Mundobasketa i svakodnevno ispunjavaj zadatke

-----------

KUP ARGENTINE - OSMINA FINALA

Subota

Independijente - Estudijantes U TOKU

Nedelja

01.10: (2,25) Rasing (3,00) Urakan (3,30)

22.30: (5,90) Alamgro (3,60) Boka Juniors (1,58)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kup ArgentineRasing KlubUrakan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara