Andre-Pjer Žinjak (©AFP)
Andre-Pjer Žinjak (©AFP)

Rasplet u meksičkoj Klausuri: Žinjak i Tigrovi strepe za plej-of

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.05.21. | 22:30

Meč poslednjeg kola ligaškog dela sezone na stadionu Akron, Gvadalahara – Tigres, mogao bi poraženi tim da ostavi bez nastavka trke za titulom

Situacija u meksičkoj Klausuri je dosegla vrhunac ligaškog dela takmičenja, a pojedinim ekipa ove će biti borba na život i smrt. Poslednje kolo ovog formata definisaće odredište svakog od učesnika, za koga se takmičenje ovde završava, ali i kako će izgledati predstojeći plej-of. Posle novog sistema klasifikacije u meksičkom fudbalu, postoje samo četiri direktne karte za Ligilju.

Trenutno i jedini sigurni učesnici završnog dela, odnosno četvrtfinala, su vodeći Kruz Azul i drugoplasirana Amerika. Još uvek ostaje otvoreno pitanje druga dva direktna učesnika koja će se naći na trećem i četvrtom mestu, dok od preostalih osam mesta koja vode u dodatni plej-of za Ligilju, još uvek nije definisano njih pet.

Izabrane vesti

Čak osam timova traži poslednjih pet ulaznica za plej-of. Najzanimljivija situacija je na sredini tabele, između sedmog mesta na kojem se trenutno nalazi Leon sa 23 boda i 12. mesta koje zauzima Keretaro sa 21 bodom. U poslednji vikend ligaškog odlučiće osam timova koji će se naći u dodatnim kvalifikacijama za Ligilju.

Jedan od direktnih okršaja u borbi za zauzimanje željenih pozicija na programu je noćas (23.55) kada će na stadionu Akron sastaju Čivas Gvadalahara i Tigres. Na stolu je konačna odluka u vidu preostala tri boda. I Jarčevima i Tigrovima potrebna je pobeda kako bi osigurali mesto u kvalifikacijama. Remi je od male koristi za oba sastava jer bi strepeli od rezultata konkurenata za plej-of.

23.55: (2,45) Gvadalahara (3,00) Tigres (2,95)

Ekipa Viktora Manuela Vučetića imala je značajan skok na tabeli u poslednja tri kola, gde ja zabeležila isto toliko pobeda, protiv Tihuane, Montereja i predhodnog vikenda u gradskom klasiku Tapatio, protiv Atlasa. Ove tri uzastupne pobede, konačno su Čivas dovele do pozicija koje vode u nastavak takmičenja, a trenutno se nalaze na 10. mestu sa 22 osvojena boda, a pobeda na svom terenu protiv Univerzitetskog tima iz San Nikolasa, za Jarčeve bi značila sigurno učešće u plej-ofu.

"Tražimo svoje mesto u kvalifikacijama, matematički ga nemamo sigurno i pokušaćemo da u duelu protiv Tigresa ostvarimo što bolji rezultat. Pobeda je imperativ, a posle ćemo moći da razmišljamo o mogućnostima da napadnemo i trofej", izjavio je Vučetić na sinoćnoj konferenciji za medije.

23.55: (1,65) Leon (3,60) Keretaro (5,10)

S druge strane i Tigres u Gvadalaharu dolazi bez poraza na tri utakmice, u kojima su zabeležili remi bez golova na gostovanju prestoničkim Pumama, a ostvarili su i dve pobede, računajući i onu u predhodnom kolu kada su sa 2:1 savladali gradskog rivala Monterej, a junak meča bio je ko drugi do Andre-Pjer Žinjak koji je postigao pobedonosni gol u 65. minutu, sa bele tačke.

Mačke imaju isti broj bodova kao i njihov noćašnji domaćin, pa im je pobeda, takođe, neophodna. Ako se ne plasiraju u plej-of, ovaj susret mogao bi da predstavlja poslednju utakmicu trenera Rikarda Feretija na klupi Tigresa, pošto je i sam potvrdio da po završetku sezone neće produžiti ugovor sa timom iz predgrađa Montereja. Tigrovi za ovaj duel neće moći da računaju na vezistu Havijera Akvina zbog povrede desnog aduktora, kao i na kolumbijskog defanzivca Fransiska Mezu koji ima nagnječenje skočnog zgloba desne noge, dok je Brazilac Rafael Karioka suspendovan, posle crvenog kartona i isključenja iz gradskog derbija predhodnog vikenda.

04.05: (1,43) Monterej (4,20) Mazaltan (7,00)

Na poslednjih deset okršaja ovih ekipa viđene su po tri pobede na obe strane, dok je u četiri navrata susret završen bez pobednika. Poslednji okršaj odigran u septembru prošle godine na stadionu Nuevo Leon u San Nikolasu pripao je gostujućoj ekipi Čivasa rezultatom 3:1, kao i susret u sezoni ranije na Arkonu. Tigrovi su poslednji put savladali Jarčeve krajem novembra 2018. godine, kada su u gostima ostvarili minimalnu pobedu.

MEKSIKO, KLAUSURA - 17. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

Atletiko San Luis - Pačuka 1:5 (1:2)

/Gonzalez 27 - De la Rosa 3, 20, Sančez 59, 62, Ibara 62/

Subota

Nekaksa - Atlas 1:5 (1:2)

/Delgado 2 - Erera 23, 47, Tores Ramirez 45, Roha 88, Furh 90+3/

Huarez - Toluka 1:0 (0:0)

/Galvan 60/

23.55: (2,30) Gvadalahara (3,00) Tigres (3,20)

23.55: (1,80) Leon (3,45) Keretaro (4,20)

Nedelja

02.00: (1,90) Kruz Azul (3,35) Tihuana (3,90)

04.05: (1,43) Monterej (4,20) Mazaltan (7,00)

Ponedeljak

02.05: (1,90) Santo Laguna (3,30) Puebla (3,80)

04.05: (2,40) Pumas Unam (3,10) Klub Amerika (2,95)

*** Kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaMeksikoMeksiko 1TigresČivas GvadalaharaAndre-Pjer ŽinjakAndre Pjer Žinjak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara