©Reuters
©Reuters

Raspored do kraja godine i koliko dugo Vila može ovako da gura...

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.12.23. | 12:05

Tri od četiri puta kada je posle 16 rundi osvojila 35 ili više bodova, birmingemska ekipa je sezonu završavala kao šampion

Pep Gvardiola je pre četiri dana izjavio kako ih definitivno treba smatrati kandidatom za titulu, i mada će se na Vila parku samo osmehnuti na tu konstataciju i odmahnuti rukom, kad-tad će morati da priznaju – deo su šampionske trke.

Jer ono što Aston Vila trenutno radi “nije normalno“, makar ne za tim što se do pre samo nešto više od godinu dana borio za opstanak. Ipak, Unai Emeri je napravio pravo čudo u Birmingemu, napravio zaokret za 180 stepeni i u potpunosti transformisao ne samo ekipu, već čitav klub, pokazavši bivšim poslodavcima iz Arsenala kako poverenje, strpljenje i pametno ulaganje zapravo donose rezultate.

Izabrane vesti

Teško da se na Emiratima kaju zbog odluke što su otpustili Emerija čak i posle svega što trenutno radi sa Vilom, ionako su ono što su želeli ubrzo dobili sa Mikelom Artetom, ali je španskom stručnjaku i te kako pomoglo da potvrdi trenerski kvalitet, koji su mnogi doveli u pitanje posle neslavno završene epizode na Emiratima, te otkaza u Pari Sen Žermenu. Takvih je sada sve manje, posebno nakon što je Emeri u razmaku od svega četiri dana nadmudrio Pepa Gvardiolu, nesumnjivo najvećeg trenera današnjice, te Mikela Artetu, njegovog učenika i jednog od najperspektivnijih stručnjaka u svetu fudbala.

Upravo te dve utakmice učvrstile su Aston Vilu u Top 4, ali i profilisale je kao kandidata za titulu, jer kada u potpunosti nadigraš aktuelnog prvaka Engleske, potom i njegovog jedinog konkurenta iz prošle sezone, ne možeš da pobegneš iz priče o borbi za tron. Tako uostalom kaže i tabela, a ona nikako ne laže. Na njoj Vila zauzima treće mesto sa bodom manje od drugoplasiranog Arsenala, odnosno dva manje od Liverpula. Ne posle pet ili deset, već posle 16 rundi, odnosno gotovo polovine prvenstvene trke!

I nije nemoguće da uskoro preuzme čelo kolone. Štaviše, vrlo je moguće da se upravo to desi, i to vrlo brzo, već do Nove godine. U preostale tri nedelje u 2023. u Premijer ligi će se odigrati četiri runde, a Aston Vila na prvi pogled ima najlakši raspored do kraja sezone i vrlo lako bi moglo da se dogodi da u 2024. godinu dočeka na vrhu tabele. Emerijev tim u preostala četiri kola u godini na izmaku ima zicere pred svojim navijačima protiv davljenika Šefild Junajteda i Barnlija, protiv kojih ne bi smeo da ugrozi istorijski niz od 15 pobeda pred svojim navijačima, te gostovanja posrnulom Brentfordu (četiri poraza u poslednjih pet utakmica) i Mančester junajtedu, ekipi iz gornjeg dela tabele sa daleko najslabijim učinkom u "derbijima" ove sezone.

Lider Liverpul, koji ima dva boda više od Vile, ima daleko najteži raspored, jer ga čekaju okršaji sa Mančester junajtedom, Arsenalom, Barnlijem i Njukaslom, s tim da je sreća u nesreći za Redse to što će svaku od tri "velike" utakmice igrati na Enfildu. Na kraju i Arsenal, koji osim što ga očekuje gostovanje Liverpulu, slede mu još i dva gradska derbija sa Fulamom i Vest Hemom, pre svega toga i duel sa Brajtonom, ekipom što je izgubila samo jednu od poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima.

Mančester Siti nikako ne bismo smeli da isključimo iz borbe za titulu, ali iz priče o potencijalnom preuzimanji liderske pozicije do kraja godine bismo morali, jer mu je utakmica 18. kola sa Brentfordom odložena zbog učešća na Svetskom klupskom prvenstvu, pa će, sve i da danas dobije Luton, teško u naredne tri nedelje nadoknaditi sedam bodova zaostatka za Liverpulom, koliko trenutno ima.

LIVERPUL - 30 bodova

Mančester Junajted (D)

Arsenal (D)

Barnli (G)

Njukasl (D)

ARSENAL - 36 bodova

Brajton (D)

Liverpul (G)

Vest Hem (D)

Fulam (G)

ASTON VILA - 35 bodova

Brentford (G)

Šefild Junajted (D)

Mančester Junajted (G)

Barnli (D)

MANČESTER SITI - 30 bodova

Luton (G)

Kristal Palas (D)

Brentford (D) (odloženo)

Everton (G)

Šefild junajted (D)

Međutim, na Vila parku ne žele da pričaju o tituli. Kapiten Džon Mekgin je posle sinoćne pobede nad Arsenalom, koju je sam i doneo jedinim golom na meču, izjavio kako "zabranjuje tu reč na slovo 't'", a priče o potencijalnom osvajanju prvenstva, makar u javnosti, pokušava da izbegne i Unai Emeri.

"Pričaću ponovo kada budemo odigrali 30-32 utakmice i ukoliko budemo u istoj poziciji kao sada, onda ću govoriti i o tome. Trenutno nismo kandidat, tek je šesnaesto kolo. Ušli smo u prva četiri i moramo da pokušamo da se zadržimo tu", izjavio je Španac posle utakmice sa Arsenalom.

Španac koji je postao tek peti trener u istoriji Premijer lige što je uspeo da veže 15 pobeda na domaćem terenu. Pre njega to je pošlo za rukom još samo ser Aleksu Fergusonu, Robertu Mančiniju, Jirgenu Klopu i Pepu Gvardioli. Sam krem trenerskog posla. Prevashodno na talasima dobrih rezultata pred svojim navijačima Vila je u uvodnih 16 utakmica šampionata osvojila čak 35 bodova, a takav start sezone na Vila parku uglavnom se završavao krunisanjem. Naime, birmingemski klub je u prošlosti četiri puta posle 16 kola imao 35 ili više bodova i u tri navrata je kao prvi prolazio kroz cilj.

"Tek smo u 16. kolu tako da ima još mnogo, mnogo do kraja. Poštujemo svakoga oko nas ko je bio u ovoj poziciji godinama unazad. Oni su vrlo iskusni u ovome, mi smo novajlije. Možemo li da nastavimo ovako? Nadam se", izjavio je Mekgin po završetku utakmice. To već niko ne može da mu zabrani.

1898-99 – šampion

1899-00 – šampion

1910-11 – drugi

1980-81 – šampion



tagovi

LiverpulAston VilaArsenalPremijer ligaMančester Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara