Rafael Varan (Reuters)
Rafael Varan (Reuters)

Rastanak koji Francuska nije očekivala: Rafael Varan završio sa reprezentacijom

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.02.23. | 13:39

Iako mu je tek 29 godina...

Gde su dva, tu su i tri. Posle Iga Loris i Stiva Mandande, kraj reprezentativne karijere objavio je i Rafael Varan. Samo što je za razliku od kačenja rukavica o klin dvojice vremešnih golmana, "au revoir" štopera Mančester Junajteda bilo poprilično neočekivano za Francuze.

Vest da se Varan povlači iz državnog tima Trikolora sa svega 29 godina prvi je lansirao Le Parisien, a vrlo brzo ju je prenela većina uglednih medija u Francuskoj i Evropi poput L'Ekipa, Radio Monte Karlа, španske Marke... Kao razlozi za kraj reprezentativne karijere što traje od marta 2013. (dakle, gotovo čitavu deceniju), navodi se psiho-fizičko habanje, odnosno zamor materijala. Na donošenje odluke u velikoj meri je uticao ishod finala na minulom Svetskom prevenstvu u Kataru gde Francuzi protiv Argentine nisu uspeli da odbrane svetski tron. Takođe, Varan želi da dobije više slobodnog vremena koje će posvetiti porodici.

Izabrane vesti

I pored toga što mu malo nedostaje za jubilej od 100 utakmica u dresu sa državnim grbom, Varanova zaostavština u jednoj od najmoćnijih reprezentacija u istoriji fudbala je ogromna. Odigrao je 93 utakmice (pet golova), učestvovao na tri Svetska prvenstva kao standardni prvotimac, a u pohodu na Zlatni globus 2018. u Rusiji, odigrao je svaki minut!

Za potvrdu liderskih sposobnosti dovoljan je datalj sa poluvremena utakmice osmine finala Svetskog prvenstva protiv Poljske. Na poluvremenu je podsetio saigrače da "žive san", ali da tom snu može doći kraj svakog trenutka, naročito ukoliko ne odigraju bolje drugo poluvreme (vodili sa 1:0 posle 45 minuta, na kraju slavili 3:1). Poštovanje koje je uživao kako od mlađih, tako i od iskusnijih saigrača bilo je ogromno, čak se i svlačionica sagalasila da on bude naslednik kapitenske trake nakon što Loris završi karijeru. Ipak, deluje da će traka pripasti Kilijanu Mbapeu jer je Varan odlučio da se povuče.

Imajući u vidu o kakvom se defanzivcu radi, odbrana Francuske pretrpela je veliki gubitak, ali ostavlja je Varan u sigurnim rukama, momcima koji u sebi nose ogroman talenat. Doduše, nedostajaće joj iskustva budući da Trikolori u zadnjoj liniji imaju sijaset mladih igrača. Počev od Vilijama Salibe (21), Dajoa Upamekana (24), Žila Kundea (24), Ibrahime Konatea (23), Aksela Disasija (24), te Čelsijevih mladih snaga Veslija Fofane (22) i Benoe Badijašila (21).


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeRafael Varan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara