Zidan (© Reuters)
Zidan (© Reuters)

Razlike prevaziđene, prošlost zaboravljena: PSŽ i Zidan nikad bliži!

Vreme čitanja: 3min | pet. 10.06.22. | 13:19

Francuski stručnjak odustao od namere da bude selektor, na Parku prinčeva mu više ne zameraju poreklo i bliskost sa Realom

Šta predsednik poželi, to klub uradi. Rekao je Emanuel Makron da bi za francuski fudbal bilo dobro ako bi Kilijan Mbape ostao u Pari Sen Žermenu. Nekoliko dana kasnije je krilni napadač produžio ugovor, iako je mesecima najavljivao odlazak u Real Madrid. Zatim je prvi čovek države kazao kako bi uticaj Lige 1 porastao kad bi na Park prinečva došao Zinedin Zidan. Izgleda da će i taj posao uspešno da se privede kraju.

Niko ne može da tvrdi sa sigurnošću, ali veliki broj najuticajnijih svetskih medija ovog petka bruji o dolasku Zizua među Svece, da je samo pitanje trenutka kad će naslediti nesnađenog Maurisija Poketina. Marka, As, Mundo deportivo u Španiji, a veoma dobro obavešten francuski RMC signaliziraju kako je bivši reprezentativac na korak do novog angažmana.

Izabrane vesti

Prema pojedinim informacijama, Zidan je već otputovao u Katar, kako bi se sa čelnicima PSŽ-a dogovorio u uslovim saradnje i čini se da više ne postoji dilema ko će biti predvodnik najskupljeg projekta u istoriji fudbala. Iako su minulih meseci kao opocije da zamene Poketina figurirali Antonio Konte, Joahim Lev i Kristof Galtije, uvek je Zinedin bio na vrhu liste kandidata, samo su se tek sad otvorili putevi saradnje.

Po dva osnova. Ranije su u klubu iz Pariza imali velike rezerve prema Zizuovoj prošlosti. Pre svega mestu rođenja, jer su smatrali da čovek iz Marselja ne može da sedi na klupi najvećeg rivala, iako nekadašnji vezista nikad u karijeri nije igrao za klub sa Velodroma. Drugi se ticao bliskosti sa Realom, pogotovo što su minulih sezona Madriđani postali, uz Barselonu, možda najveći evropski protivnik PSŽ-a. Na i van terena. I nisu hteli da imaju dodirne tačke sa bilo kim ko je radio u Madridu. Klima na Parku prinčeva se promenila onog trenutka kad su odnosi Zinedina Zidana i Reala zahladneli. I to je i te kako uočljivo u poslednjih godinu dana koliko je prošlo od drugog odlaska sa stadiona „Santjago Bernabeu“. PSŽ je video šansu i spreman je da ulovi Zidana, pa i da pređe preko njegove prošlosti, pre svega svestan činjenice šta donosi. A Zizu je triput kao trener osvajao Ligu šampiona, takmičenje koje je jedino van domašaja Svetaca, za kojim čeznu.

Kako je Pari Sen Žermen postao fleksibilan, tako je i Zinedin Zidan sve razumniji i manje isključiv. Iako je i ranije bio u orbiti interesovanja, sve pozive na razgovor je odbijao u nadi da će posle Prvenstva sveta u Katar, kakav god ishod bude, zameniti Didijea Dešana na klupi reprezentacije. Mada, kako nema nagoveštaja da se sprema rastanak sa DešanomnaprotivZidan je bliži opciji da umesto selektorskog angažmana krene u još jedan trenerski. Zato je raspoložen da pregovara.

Što se uslova tiče, niko se još ne zalaće detaljima kakvi su plata i dužina trajanja, mada su mnogi skloni da kosntatuju kako je ostanak Mbapea bio jedan od ključnih motiva i Zidanu da se upusti u razgovore sa arapskim gazdama.

Vest o potencijalnom dogovoru PSŽ i Zidana plasirana je u danu kad je prvak Francuske potvrdio da je angažovao Luisa Kamposa kao savetnika za sportska pitanja. U pitanju je nekadašnji sportski direktor Monaka i Lila, zadužen za formiranje timova koji su jedini u poslednjoj deceniji prekinuli vladavinu Parižana Ligom 1. Portugalac je zamenio Leonarda, pošto Brazilac više neće obavljati nikakvu funkciju i ova rokada je značajna ako se ima u vidu da je izbor Brazilca za novog trenera bio Kristof Galtije (sad na klupi Nice, sezonu ranije čudotvorac sa Lilom), dok je Kampos za Zidana.

Deluje da se samo čeka kad će biti zvanično.


tagovi

Pari Sen ŽermenZinedin Zidan

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara