Julijan Nagelsman (©Reuters)
Julijan Nagelsman (©Reuters)

Razlozi Nagelsmanove smene: Rezultati, stagniranje igrača, ali i - odlazak na skijanje

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.03.23. | 10:45

Kap koja je prelila čašu bila je odluka mladog trenera da pauzu u prvenstvu umesto za treninge iskoristi za kraći odmor sa devojkom

Čeka se još zvanična informacija, ali jasno je da 35-godišnji Julijan Nagelsman nije više trener Bajern Minhena. Vest koja je dobro uzdrmala fudbalski svet u četvrtak uveče plasirao je italijanski novinar Fabricio Romano. Brzo su je potvrdili i vodeći sportski mediji u Nemačkoj, navodeći da se već neko vreme "šuška" o smeni najmlađeg trenera u istoriji Bavaraca, ali priznaju da su i sami zatečeni odlukom na Alijanc areni da do ovako radikalnog poteza dođe u toku aktuelne reprezentativne pauze, umesto na kraju sezone.

Izabrali su u Bajernu "šok terapiju" za svoje igrače, verujući da će Tomas Tuhel uspeti da ih trgne i vrati na prvo mesto Bundeslige, kao i krov Evrope. Navodno je nekadašnji strateg Borusije Dortmund ostavio jak utisak na rukovodstvo kluba svojim stručnim znanjem, ali i ponašanjem van terena, pre svega odnosom sa medijima i u Minhenu nisu želeli da rizikuju da ga na leto neko drugi uzme (pominjali su se Real Madrid i Totenhem). Ugovor mu je ponuđen do leta 2025, a prvi radni dan Tuhel će imati u ponedeljak, pošto je sada već bivši strateg nemačkog šampiona igračima dao slobodno do nedelje. I, upravo je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva...

Izabrane vesti

Naime, nemački mediji među razlozima za smenu ističu i Nagelsmanovu odluku da sa devojkom, inače novinarkom Bilda Lenom Vurcenberger, otputuje na skijanje u Austriju umesto da se nakon gubitka prvog mesta u Bundesligi posveti pripremi velikog derbija sa Borusijom Dortmund, koji se igra 1. aprila u Minhenu. Taj potez mladog stratega nije se dopao Bajernovom rukovodstvu, a pominje se i da nije imao najbolji odnos sa igračima. Kao mnogo bitnije razloge ove iznenađujuće odluke Bajerna, novinar nemačkog Skaja, Florijan Pletenberg navodi loše rezultate u nemačkom prvenstvu (Bajern je u 2023. ispustio 10 bodova prednosti u odnosu na Borusiju Dormund koja je na aktuelnu pauzu otišla sa bodom više), kao i stagniranje igrača, odnosno nedovoljan napredak mladih, ali i pojačanja. Za ovo potonje se verovatno misli na Sadija Manea, koji nije na adekvatan način zamenio Roberta Levandovskog, ali Senegalac ima opravdanje u dužoj pauzi zbog povrede.

Pletenberg, takođe, tvrdi da Nagelsman nije dobio otkaz, već je "samo" smenjen sa funkcije, što znači da će ostati na Bajernovom platnom spisku dok ne pronađe drugi angažman. Takav epilog nagovestio je nedavno Kiker, kada je objavio da mladi trener u svom ugovoru ima klauzulu po kojoj mu za otkaz u prve dve godine ugovora sleduje bogato obeštećenje. A, kako je paraf na ugovor do jula 2026. stavljen leta 2021, to znači da ona važi još nekoliko meseci, te da je klubu isplativije da ostane bez ostatka do 8.000.000 evra za jednogodišnju platu Julijanu Nagelsmanu, nego da sada raskida ugovor.

Odluka da smeni trenera usred sezone, kada je ekipa na jedan bod iza vodećeg Dortmunda s kojim tek treba da se sastane, a sledi i četvrtfinale Lige šampiona sa Mančester Sitijem, svakako nije nešto što priliči Bajernu, ali i nije prvi put ove sezone da je rukovodstvo Bajerna iznenadilo svojim potezom. Podsetimo, nedavno je smenjen dugogodišnji trener golmana Toni Topalović. Izazvalo je to bes kaptiena Manuela Nojera, ali je u tom slučaju klub stao na Nagelsmanovu stranu. Nojer, koji inače ne brani zbog povrede, kažnjen je finansijski i oduzimanjem kapitenske trake, a kao njegova zamena - barem dok se ne oporavi, mada je pitanje šta će biti potom - angažovan je Jan Zomer iz Borusije Menhengladbah.

Ipak, nije Nojer jedini koji je imao problem u komunikaciji sa Nagelsmanom. Poznati novinar Bilda Kristijan Falk piše da je su vodeći igrači u timu izgubili poverenje u mladog stratega zbog čestog nerazumevanja njegovih taktičkih zamisli i da zbog toga nije imao podršku svlačionice. A, ona je dodatno umanjena nakon što je okrivio fudbalere za poraz od Bajer Leverkuzena (1:2) uoči pauze.

Odlazak Nagelsmana dovešće i do novih promena u stručnom štabu. Već se piše da će bez dosadašnjih funkcija ostati njegovi pomoćnici Ksaver Zembrod i Dino Topmeler, dok će Tuhel sa sobom dovesti svoje dugogodišnjeg saradnike, Mađara Žolta Leva i zemljaka Arna Mihelsa, kao i kondicionog trenera Rajnera Šreja.

Vest o smeni Julijana Naglesmana iznenadila većinu, pa i Žoaa Kansela koji je bio zatečen informacijom novinara posle sinoćnje utakmice Portugala i Lihtenštajna u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Ne znam. Nisam znao za to. Iznenađen sam... Želeo bih da se zahvalim Nagelsmanu jer sam na njegov zahtev došao u Bajern i želim mu svu sreću u životu. Uhvatili ste me nespremnog, kada se vratim u klub imaću više informacija".

Zbunjen je bio desni bek Bajerna i portugalske selekcije, ali se i dobro snašao kada je čuo ko će mu biti novi trener.

"Od njega sam izgubio u finalu Lige šampiona (Čelsi - Siti, 2021), pa se nadam da će mi ove sezone doneti trofej", priželjkuje Kanselo.


tagovi

Bajern MinhenJulijan Nagelsman

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara