Toni Tapalović (Reuters)
Toni Tapalović (Reuters)

Tenzije u Bajernu zbog Tapalovića, bliži se kraj ere Manuela Nojera

Vreme čitanja: 3min | uto. 24.01.23. | 01:09

Julijan Nagelsman i golman nisu na istim talasnim dužinama

Bajern je posebna planeta u Nemačkoj i svet za sebe. Pa zato i vest o odlasku trenera golmana iz Bajerna podiže veliku prašinu u tamošnoj javnosti.

Ko detaljnije prati nemački fudbal i bavarskog giganta, zna da se u Minhenu danas dogodilo nešto veliko. Nešto što bi moglo da preraste u još veu stvar.

Izabrane vesti

Nakon više od decenija rada u stručnom štabu, otkaz je bio trener golmana Toni Tapalović. Nekada skroman golman amaterskih timova je došao u Bajern 2011. zajedno sa Manuelom Nojerom iz Šalkea. On je trenirao Nojera u mlađim kategorijama Šalkea, a kasnije radio sa njim i u prvom timu. Lansirao ga je u jednog od najtalentovanijih golmana sveta i pogurao ka transferu u Bajern pa je minhenski klub pristao da dođe sa njim u paketu.

Ubedio je tadašnjeg trenera Jupa Hajnkesa da zna posao i od tada bio Nojerov fudbalski otac u Mihenu. Pristalica je teorije da golman mora da učestvuje u igri i bude 11. igrač, a mnogo pažnje je posvećivao video analizama i „čitanju“ protivnika. Nojer ga je obožavao ali ima i druga strana medalje.

Izvori bliski minhenskom klubu tvrde da je Tapalović bio trn u oku treneru Julijanu Nagelsmanu koji je morao da ga ostavi u stručnom štabu kada ga je zatekao u Minhenu. To je bila izričita želja Manuela Nojera koju je rukovodstvo kluba poštovalo. Tapalovićev rad sa Nojerom je bio prilično nezavisan i Nagelsman nije imao mnogo uticaja na njih dvojicu. Počela je netrpeljivost koja je rezultirala nepomirljivim zahtevom Nagelsmana da klub smeni Hrvata rođenog u Gelzenkirhenu. Pokušao je direktor Hasan Salihamidžić da pomiri dve strane ali nije uspeo i otkaz Tapaloviću je bio jedino rešenje.

Što je prilično pogodilo Nojera.

„Dragi Toni, posle 11,5 godina, ne samo da odlazi pionir stila modernih golmana u fudbalu, već odlazi i sjajan čovek. Svi, ne samo u Minhenu, znaju da uspesi prethodnih godina ne bi bili mogući bez tebe. Poslednje, ali ne i najmanje bitno, oblikovao si moj stil branjenja i podigao me na viši nivo. Nedostajaćeš mi i hvala ti za sve“, poručio je Nojer na društvenim mrežama.

Spekuliše se da bi Tapalovićev odlazak mogao da znači i kraj Manuela Nojera kao prvog golmana u Minhenu. On je teško povređen od nezgode na skijanu posle Mundijala u Kataru i neće ga biti na terenu do kraja sezone. Pitanje je da li će se oporaviti i za početak sledeće. Nojer ima 36 godina i ugovor na još godinu i po dana koji Bajern košta ogromnih 20.000.000 evra po sezoni na bruto nivou.

Alternativa mu je bio Sven Ulrajh ali Nagelsman mu nije verovao kao Tapalović. Upravo je Tapalović označen kao glavni sponzor Ulrajhovog dugogodišnjeg bivstvovanja u Bajernu na poziciji rezervnog golmana jer je Nojeru navodno takva konkurencija odgovarala. Ustvari, nedostatak konkurencije jer Ulrajh zaista nikada nije bio na Bajernovom nivou.

Tapalović je označen i kao krivac što talentovani i vrlo dobri Aleksandar Nibel mora već drugu sezonu zaredom da brani na pozajmici u Monaku jer se nije slagao sa njegovom protekcijom Nojera i metodama rada. Nibel je to otvoreno govorio i žalio se što ne može da dobije šansu u Bajernu jer je Nojer neododirljiv. Ali klub je stao iza stručnog štaba. I Nojera.

Zato je Nagelsman ove zime zatražio od uprave kluba da mu dovede golmana posle Nojerove povrede, otvoreno pokazavši Tapaloviću šta misli o Ulrajhu i njegovim procenama. Nagelsman je zahtevao Jana Zomera i klub mu ga je doveo. Zomer je potpisao na dve i po godine i imaće platu od oko 5.000.000 evra godišnje.

Bajern je do kraja sezone rešio pitanje golmana ali je pitanje šta će biti na leto kada se Nojer oporavi. Nibel se vraća posle odlične pozajmice u Monaku i očekuje da dobije šansu, Zomer je sjajan golman koji se neće tako lako povući iz borbe za jedinicu. To su trojica ozbiljnih golmana. A svi koštaju... Nojer i Zomer nisu dugoročna rešenja, Nibel jeste.

Pojedini nemački mediji spekulišu da se polako blii kraj Nojerove ere u Minhenu i da Nagelsman neće imati milosti. Ako do tada Nagelsman ne ode...

 


tagovi

Manuel NojerAleksandar NibelToni Tapalović

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara