Fran Garsija juri Usmana Dembelea (Reuters)
Fran Garsija juri Usmana Dembelea (Reuters)

Real bi da ponovi istoriju kao s Karvahalom: Vraća dete na Bernabeu da popuni najproblematičniju poziciju

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.02.23. | 15:33

Fran Garsija stiže na leto iz Rajo Valjekana

Desetak i kusur godina unazad Real Madrid se dičio jednim od najboljih levih bekova planete. Marselo je briljirao na obe strane terena, ali kada su Brazilca stigle godine, Blankosi za razliku od drugih pozicija na levom boku nisu napravili odgovarajuću rotaciju. I dok je osvajao Ligu šampiona pre nekih devet meseci, bilo je jasno da je Ferlan Mendi ubedljivo najslabija tačka u timu, da nije igrač Realovog nivoa.

Kaju se sigurno na Santjago Bernabeuu što su u istom prelaznom roku kada je za 48.000.000 evra iz Liona stigao Mendi, za samo 22.800.000 evra Teo Ernandez pušten u Milan. Kaju se jer je Teo izrastao u jednog od dvojice-trojice najboljih i najvrednijih levih bekova planete.

Izabrane vesti

Ta greška je iza Reala koji se fokusirao na nove, ali na neki način i na stare igrače. Naime, madridski gigant je već završio transfer Frana Garsije iz Rajo Valjekana. Reč je o njegovom detetu, 23-godišnjaku što je stasavao u mlađim kategorijama Blankosa i Kastilji. Prodat je timu iz Valjekasa prošlog leta za 2.000.000 evra, ali je Real, kao što to obično radi, u ugovor uključio klauzulu koja mu omogućava da ga vrati nazad po određenoj ceni.

Šampion Evrope i sveta je tu klauzulu aktivirao. Ona je postavljena na 10.000.000 evra, ali će Real platiti samo 5.000.000 evra jer je ubacio još jednu genijalnu ugovornu odredbu. Prema njoj, uživa pravo na 50 posto novca od naredne prodaje. A kako je on kupac, pet od deset plaćenih miliona evra vraća mu se nazad u kasu.

Možda Garsija ne predstavlja pompeznu kupovinu, ali ne treba olako otpisivati mogućnost da se u budućnosti ustali u prvom timu. Već drugu sezonu standardno i konstantno igra u Primeri u kojoj je sakupio 55 nastupa, a Real ga sigurno ne bi vraćao da se ne nada ponavljanju istorije kao u slučaju Danija Karvahala.

Karvahal je deceniju unazad utabavao sebi put do zvanja Realovog diskretnog heroja i klupske legende (354 nastupa, pet trofeja Lige šampiona, pet puta prvak sveta, tri puta šampion Španije...). Takođe je stasavao u mlađim kategorijama velikana iz Madrida, ali je do prvog tima morao sporednim putem. Real ga je 2012. godine prodao Bajer Leverkuzenu za 5.000.000 evra, a narednog leta, nakon što je ovaj bljesnuo u Bundesligi, vratio za 6.500.000 evra.

Fran Garsija će za četiri i po meseca potpisati petogodišnji ugovor sa Realom. Šansa će mu se pored Ferlana Mendija u jednom trenutku sigurno otvoriti, a na njemu je da li će je ugrabiti i krenuti stopama Danija Karvahala.


tagovi

Fran GarsijaReal Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara