Kilijan Embape (©Reuters)
Kilijan Embape (©Reuters)

Real seo u najluksuzniji BMV i pokrenuo projekat Galaktikosi 3.0

Vreme čitanja: 5min | pet. 16.02.24. | 09:19

Sa Embapeom, Vinisijusom, Džudom Belingemom... imamo jasnog favorita za sve evropske trofeje u narednoj deceniji

Prva era trajala je od 2000. do 2006. godine. Florentino Perez je počinjao predsednički mandat na stadionu “Santjago Bernabeu“ i tu nezajažljivu ambiciju nagovestio dovođenjem Luisa Figa što su u Barseloni u tom trenutku videli kao Portugalčev čin veleizdaje. Stigli su potom i Zinedin Zidan, Ronaldo, Dejvid Bekam, Majkl Oven, Robinjo i Sergio Ramos. Svi skupa za 276.000.000 evra, ne računamo tu starosedeoce poput Raula, Gutija, Fernanda Jera, Roberta Karlosa, Ikera Kasiljasa, Stiva Mekmanamana... Uzeli su dve titule, osvojili jednu Ligu šampiona i posle se više bavili marketingom no fudbalom. Poput Bitlsa, učinili su Kraljevski klub najbogatijim na planeti, nisu mu mnogo doneli u trofejima.

Druga era protezala se od 2009. do 2018. godine. Prvi je stigao Kaka, ali apsolutni alfa mužjak u tom društvu bio je Kristijano Ronaldo. A bili su tu i drugi vanserijski asovi, mada skromnijih glava i izraženijeg timskog duha. Od Karima Benzema i Ćabija Alonsa, preko Anhela Di Marije i Mesuta Ozila, sve do Luke Modrića, Iska, Gereta Bejla, Tonija Krosa i Hamesa Rodrigeza... Florentino Perez je potrošio više od 500.000.000 evra, a Real je osvojio sve što se osvojiti moglo. Više puta.

Izabrane vesti

Perez sada sada kreće iznova. Treća era Galaktikosa nekako tiho je krenula još 2018. godine kada je potpisao Vinisijus i kada niko nije mogao ni da nasluti u šta će sve da se pretvori. Skeptici su čak komentarisali da je to bio samo očajnički potez Pereza, uplašenog da mu se ne ponovi Nejmar. Ali tog leta stigao je i Tibo Kurtoa, sledeće sezone i Eden Azar i Luka Jović, mada su za ovu priču mnogo bitniji Rodrigo i Eder Militao. Namera je bila jasna, samo je Real ovog puta bio strpljiv. Čekao je. Čekao je godinama. Usput popunjavao rupe da mu se ne ponove prvi Galaktikosi kada nije vodio računa o igračima defanzivnih karakteristika. Jedan pa drugi dolazili su Eduardo Kamavinga, David Alaba, Orelijen Čuameni, Antonio Ridiger...

I onda: kapitalac. Ne jedan, nego dva. Prošlog leta Džud Belingem, sigurno jedan od najvećih pogodaka Evrope u poslednjim godinama. Ovog leta pridružiće mu se i Kilijan Embape. Iako niko ne želi da se zaleće i kaže da je on sigurno izabrao Madrid... Da se ne lažemo, to je to.

Florentino Perez je nekako opet uspeo da oformi najspektakularniji tim planete. Naravno, Mančester Siti Pepa Gvardiole će dokle god je on tu biti sinonim za sistem i neće ga niko lako skinuti sa vrha, ali sa Vinisijusom, Belingemom i Embapeom zarežala je i Realova BMV mašina. Kraljevski klub je stvorio Galaktikose “zed“ generacije. Embape je 1998. godište, Vinisijus 2000, Belingem 2003. Ne zaboravimo da je Real već kaparisao 17-godišnjeg Endrika, koji na leto slavi punoletstvo i stiže iz Palmeirasa za početnu cenu od 42.500.000 evra.

Sa Kamavingom kome je tek 21 godina, sa Federikom Valverdeom (25), sa Rodrigom (23) i Čuamenijem (24), te Ridigerom, Alabom, Ferlanom Mendijem i Danijem Sebaljosom koji jesu nešto stariji, ali imaju još par dobrih sezona pred sobom, Real možda nije selektirao tako bombastičnu ekipu kao u prva dva Perezova pokušaja, ali jeste sklopio sastav kadar da dominira evropskim fudbalom u narednoj deceniji.

Pride, Perez je naučio svoje lekcije. Nekada mu je Klod Makelele bežao, jer defanzivce nije vrednovao koliko je rebalo, a Francuz nije želeo to da trpi. Patrik Vijera ga je iz istog razloga odbio. Dovodio je Figa i Bekama znajući da neće moći obojica na omiljenu desnu stranu terena...

Kilijan Embape (©Reuters)Kilijan Embape (©Reuters)

Čini se da je sada rešen da sujetu saseče u korenu. Kod Embapea će to biti poseban izazov. Njega je Pariz razmazio. Posle fijaska sa Nejmarom i Lionelom Mesijem, Naser Al Kelaifi je bio rešen da ga učini simbolom Pari Sen Žermena. Embape je mogao da izvoljeva. Imao je mesečnu bruto platu od 6.000.000 evra! Neto, na godišnjem nivou, to je 55.000.000. Bruto 72.000.000.

Na sve to je imao bonuse za igre, premije za lojalnost... Marka tako piše da bi, da je pristao da ostane na Parku prinčeva, sledeće godine sa sve bonusom za ostanak mogao da izađe na ljudskom mozgu nepojmljivih 222.000.000 evra! Jer na sve pobrojano moralo bi da se uračuna i 60.000.000 evra kao treća rata od 180.000.000 koliko mu je PSŽ dao kada je 2022. potpisivao novi ugovor. Na tri sezone. Dve je odslužio, treća je bila opcina, Embape je birao.

Izabrao je Real, iako će uzeti mnogo manje para. Mada je jasno da neće biti siromah. S tim da mu je Real odmah rekao da neće biti bahaćenja kao u Parizu. Na stadionu „Santjago Bernabeu“ trenutno je najplaćeniji Toni Kros sa bruto godišnjom platom od oko 25.000.000 evra. David Alaba ima 22.500.000, Luka Modrić nešto manje od 22.000.000, Vinisijus i Belingem su na 21.000.000, mada tu treba očekivati povišice, posebno za ovog drugog.

Embape će biti ubedljivo najskuplji. U Madridu tvrde da neće dobijati više od 25.000.000 evra, u neto iznosu. Bruto trošak Reala biće značajno veći. Spekuliše se doduše da bi Real mogao da ide i nešto više od pomenute sume, možda čak i do 35.000.000 evra neto. Opet je to 20.000.000 manje od onoga što je imao u Pari Sen Žermenu, a to je najbolja varijanta.

Naravno, nije ni Real škrte ruke, pa će Embape samo za potpis dobiti između 100.000.000 i 120.000.000 evra. Neće on svakako imati finansijskih problema, ne do kraja ovog života, pa i par sledećih ako veruje u reinkarnaciju.

Nama ipak interesanatnije: da li će i u Madridu svlačionica da gori kao i u Parizu? Ili će plava krv Reala uspeti da ukroti i temperamentnog Embapea? Jer ako uspe... Biće to zaista dominantan tim do 2030. godine. Za uslove Španije, možda čak i prejak. Sve dok Perez bude uspevao da kanališe sujete najvećih zvezda, a to nije lak posao.


tagovi

Kilijan EmbapeVinisijus ŽuniorDžud Belingem

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara