Alfonso Dejvis (©Reuters)
Alfonso Dejvis (©Reuters)

Real stvara drim-tim: Strateški napad na Alfonsa Dejvisa i sužavanje prostora za Bajernove manevre

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 11:47

Kanađanin će u Madrid, samo je pitanje na koji način

Kilijan Embape će da ćuti do leta, ali svi već znamo da je potpisao ugovor sa madridskim Realom, ali Florentino Perez tu ne namerava da stane. Posle Vinisijusa, Rodriga, Džuda Belingema, Embapea i da ne nabrajamo sada sve, gazda Kraljevskog kluba zaleteće se na još jednu projektovanu zvezdu svetskog fudbala u deceniji pred nama. I kako pišu lokalni mediji, Bajern je već kao činjenično stanje prihvatio rasplet po kome neće moći da spreči selidbu Alfonsa Dejvisa u Madrid.

Nemački Skaj tvrdi da je sportski direktor Bavaraca Kristof Frojnd već obavio razgovore sa Nedalom Husehohom, Dejvisovim menadžerom, te da mu je tada postalo jasno da 23-godišnji levi bek neće produžiti ugovor. Aktuelni mu ističe 2025. godine što znači da će ovo leto biti poslednja Bajernova šansa da izvuče ozbiljan novac za hitrog Kanađanina.

Izabrane vesti

Oprobana taktika koja dokazano radi. Tako je recimo Džud Belingem ubedio Borusiju Dortmund da ga pusti da ide godinu dana pre isteka ugovora, istina za obeštećenje od vrlo pristojnih 103.000.000 evra. I sam Bajern je imao slična iskustva. Toni Kros mu je otišao u Madrid za 25.000.000 evra, Davida Alabu im Bavarci nisu dali, pa im je 2021. otišao za džabe.

Bajern se nada da će uspeti da ubedi Dejvisa da ostane, ali i Marka i Atletik i nemački Skaj –a to su sve vrlo dobro obavešteni izvori – tvrde da je Kanađanin odlučio da hoće u Madrid. I ne možemo da ga krivimo: sa Embapeom, Belingemom, Vinisijusom, pa Kamavingom, Rodrigom, Čuamenijem... čini se da Real zida drim-tim koji će u skorijoj budućnosti vladati svetskim fudbalom.

Dejvisu se Real udvara već više od godinu dana i mada on ima i drugih ponuda – iz Premijer lige i Barselone pisalo se – on hoće baš na „Santjago Bernabeu“. Bajern svakako nije u dobroj pregovaračkoj poziciji, jer još nije izabrao ni ko će naslediti Tomasa Tuhela kada ode na kraju sezone. Mamio je Dejvisa sa platom od oko 10.000.000 evra godišnje, nije ga slomio jer menadžer traži 13.000.000, pa se sada već priča o Milanovom Teu Ernandezu.

Još malo o cnovcu. Prvo, u Realu neće dobiti ni 10.000.000, jer toliko daleko mogu samo veterani plus Belingem, Vinisijus, naravno i Embape.

Dalje, u Madridu veruju da će Bajern za Dejvisa tražiti oko 50.000.000 evra, ali isprva neće nuditi toliko, već će na sto staviti 35.000.000 imajući u vidu rizik da za godinu dana od bez obeštećenja. Naravno da će dodati još koji milion kako pregovori budu odmicali, Real voli da se stekne utisak da su svi dobro prošli.

A, da li bi Bajern dobro prošao sa 50.000.000 evra? Transfermarkt procenjuje da Dejvisova cena 70.000.000 evra i da je on najvredniji levi bek planete, ispred Nuna Mendeša (60.000.000) i pomenutog Tea Ernandeza (55.000.000). Ali o vrednosti igrača tržište odlučuje mnogo preciznije. S tim da Kraljevski klub ume da ga suzi time što ubedi igrača da kaže da hoće samo u Real i time spreči licitaciju i pre no što ona počne.

Tako je bilo sa Belingemom, tako izgleda i sada sa Dejvisom. U Bajernu je svejedno već sve uradio. Pet puta bio prvak Bundeslige, osvojio Ligu šampiona, Klupsko svetsko prvenstvo, Uefin Superkup, dva nemačka Kupa. Za momka iz Liberije koji je rođen u izbegličkom kampu u Gani, pa tek kao petogodišnjak stigao u Kanadu, zaista život iz snova.

U slučaju da Dejvis dođe, Real bi verovatno ostao bez Ferlana Mendija, kome ugovor takođe ističe u junu 2025, a Real mu još nije ponudio novi. Prvenstveno zbog učestalih povreda, ne toliko zbog kvaliteta.

Naravno da bi Ančeloti voleo da ima i Dejvisa i Mendija, ali pitanje je koliko je to realno. Posebno kada Real pod ugovorom ima i Frana Garsiju, a možda bio za skromne pare – pretpostavlja se nekih 8.000.000 evra – mogao da iz Đirone izvuče Migela Gutjereza. Prvi špic će svakako biti Alfonso Dejvis. To je čini se gotovo, samo je pitanje da li ovog leta ili sledećeg.


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Alfonso DejvisReal MadridBajern Minhen

Obaveštavaj me

Real Madrid
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara