Endrik (Reuters)
Endrik (Reuters)

Realu stiže pojačanje zbog kojeg će navijači da “odlepe”, tim je skockan do kraja decenije

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.12.23. | 11:53

Obećava bivši napadač Kraljevskog kluba

U jeku najveće dominacije, druge od tri uzastopne titule prvaka Evrope, a treće u poslednje četiri godine, kada se novac prelivao iz klupske kase, a zvezde molile boga da im stigne poziv iz Madrida, Real se odlučio za drugačiju strategiju.

Florentino Perez je poslušao saradnike i odlučio da ulaže u budućnost. Čovek poznat po projektu Galaktikosa, kupovinama najvećih zvezda svetskog fudbala i instant uspeha je potpuno promenio filozofiju. Iako je Real sredinom prošle decenije mogao da plati i dovede koga je hteo, rešio je da ulaže u najveće talente svetskog fudbala. I naravno, potražio ih tamo gde najbolje uspevaju – u Brazilu.

Izabrane vesti

Lovac na talente Đuni Kalafat je dobio zeleno svetlo i odrešene ruke da “opljačka” brazilsko tržiše. Ispred nosa Barseloni prvo je uzeo Vinisijusa Žuniora, pa onda i Rodriga. Istina, Real je platio veliki novac (ukupno 121.000.000 evra) da ih kapariše, čekao ih da postanu punoletni, razvijao ih u B timu ali je dobio zvezde u nastajanju i nosioce igre za budućnost. Brzo su počeli da daju veliki doprinos na terenu i bili među ključnim igračima u osvajanju Lige šampiona pretprošle sezone. Pride, njihovi ugovori su donedavno koštali drastično manje nego što bi to bio slučaj da su kupljene neke od evropskih zvezda. Nisu bili ni među 10 najplaćenijih igrača u ekipi… Sve dok nisu zaslužili povišice.

Sa sledećim brazilskim vunderkindom Rejnijerom, Kraljevići nisu bili te sreće. Platili su ga 30.000.000 evra Flamengu, ali on se nije uklopio kao prethodna dvojica. Usledile su bezuspešne pozajmice u Dortmundu, Đironi i letos Frozinoneu gde je počeo da daje neke znake života. Ipak, jedan promašaj na dva pogotka je opravdan rizik i podnošljiv gubitak.

Pre godinu dana je Real dobio trku za još jedno brazilsko čudo, Endrika iz Palmeirasa. Najmlađi debitant u istoriji slavnog kluba iz Sao Paula je bio želja gomile bogatih evropskih klubova, hteli su ga PSŽ, Barselona i Čelsi ali je trku opet dobio Real. Madriđani su kaparisali Endrika za 35.000.000 evra (sa bonusima bi transfer mogao da izađe na 60.000.000) i deluje da se nisu prevarili.

Mladi centarfor je imao sjajnu sezonu sa Palmeirasom i pre nekoliko dana se okitio titulom prvaka Brazila. Dao je 11 golova na 31 utakmici, od čega čak šest u poslednjih sedam kola kada se lomila trka za titulu i kada je Palmeiras prestigao Botafogo na liderskoj poziciji. Sjajan učinak za 17-godišnjeg dečaka. Poslednji maloletnik koji je imao takav učinak u Brazilu je bio Nejmar u Santosu pre desetak godina.

Sa Palmeirasom je završio i sledeća stanica je Real. Prema ranije potpisanom predugovoru, Endrik će profesionalni ugovor sa Merengesima potpisati 21. jula narednog leta kada napuni 18 godina. Ali u Madridu će biti već naredne nedelje kao gost na utakmici sa Viljarealom. Plan je da još malo oseti atmosferu Reala i Madrida, da bolje upozna saigrače i ambijent najvećeg kluba na svetu. Iako je Real i do sada vodio računa da ga što bolje pripremi za ono što ga čeka. Klub je u prethodnih godinu dana bio u konstantnom kontaktu sa Endrikom, a Đuni Kalafat je na svaka dva meseca putovao u Sao Paulo da razgovara sa njim i prenese mu podršku kluba. 

Do tada je pitanje da li će još koji mesec igrati za Verdao ili će se odmah presliti u špansku prestonicu i trenirati sa B timom Kraljevskog kluba kao što je to bio ranije slučaj sa Vinijem i Rodrigom. Raniji dogovor je bio da i prvu polovinu 2024. godine provede u zelenom dresu Palmeirasa, ali to bi moglo da se promeni posle posete Madridu u narednim danima.

Mnogi stručnjaci smatraju da je Endrik zreliji i spremniji za evropski fudbal od Vinisijusa i Rodriga u njegovim godinama i da bi već od leta mogao da bude čak i startni centarfor Real Madrida. Time bi se smanjila, ili možda čak nestala, Realova potreba za dovođenjem neke od napadačkih zvezda poput Embapea ili Halanda.

“Igrao sam protiv njega i vdeo neke čudesne stvari. Verujte mi, Realovi navijači će odlepiti od sreće kada zaigra jer je veoma, veoma dobar igrač. Jak je, daje golove, ima dribling, voli da asistira…. Kompletan igrač. Lako ćete ga zavoleti jer je prepun fudbalskog talenta”, rekao jer bivši Realov napadač Hese Rodrigez koji je minule sezone igrao za brazilsku Koritibu.

Pohvale su stigle i od legende svetskog fudbala koja je takođe igrala protiv Endrika.

“On je već sada zvezda. Ovo što je uradio ove sezone je neverovatno. Brazil, Real Madrid i svetski fudbal imaju zvezdu za narednih mnogo godina. Žao mi je što nije izabrao Barselonu, voleo bih da je prešao tamo ali on je taj koji donosi odluke u svom životu i želim mu da uživa u fudbalu, a svetski fudbal će sigurno uživati u njemu”, rekao je nedavno urugvajski as Luis Suarez koji je u Brazilu proglašen za igrača sezone zbog sjajnih igara u dresu Gremija.

Vinisijus (23) i Rodrigo (22) nedavno su potpisali nove dugoročne ugovore sa Madriđanima, a sa Endrikom je obezbeđen brazilski napadački triling do kraja decenije. Iza njih su Belingem koji je već sada svetska klasa sa samo 20 godina, Fede Valverde (25), Orelijan Čuameni (23), Eduardo Kamavinga (21), Braim Dijaz (24), Eder Militao (25), Arda Guler (18) od kojeg se tek očekuje da zaigra, a planira se i dolazak Alfonsa Dejvisa (23) iz Bajerna. Real Madrid ne treba da brine za budućnost. Iako je mogao da kupi koga je želeo pre nekoliko godina, odlučio se da sruši teoriju evropskih fudbalskih radnika kako veliki klubovi nemaju mesta i strpljenja za mlade igrače. Real je taj koji piše istoriju i pravila.


tagovi

EndrikHese RodrigezLuis Suarez

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara