Ivan Ivović i Slavko Perović
Ivan Ivović i Slavko Perović

Reč sportskih direktora o skraćenju lige: Superliga treba da bude razvojna, ključ je u životu između utakmica

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.06.21. | 08:21

Ivan Ivović i Slavko Perović i o velikim talentima srpskog fudbala koji nisu u prvom planu

Juče je odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije ozvaničio odluku po kojoj će Superliga od jeseni 2022. godine imati 14 klubova. Najavljivalo da će odmah biti doneta odluka da se godinu nakon toga, od 2023. šampionat skrati za još dva učesnika, ali su vodeći ljudi srpskog fudbala ostavili sebi još godinu dana prostora za razmatranje te teme.

U svakom slučaju, smanjene se sprema, o tome koliko je ono dobro ili loše i šta se njime može postići pričali su odlazeći sportski direktor niškog Radničkog Ivan Ivović i čovek koji tu funkciju obavlja u novopečenom superligašu kragujevačkom Radničkom Slavko Perović.

Izabrane vesti

"Mislim da je 18, 20 klubova previše. A opet, kada imate 12 klubova, tu se postavlja pitanje modela. Da li će se igrati trokružno, četvorokružno. Bilo je 20, 18, 12 klubova u ligi, ništa nismo dobili ili izgubili. Ključ je život između utakmica, infrastruktura, uslovi za fudbalere. Ako krene liga da raste finansijski, onda će naši igrači koji bi odlazili u Kazahstan za 5.000, 6.000 evra, za recimo 4.000 ostajati u Srbiji. Nekada u Jugoslaviji igrači nisu mogli da odlaze u inostranstvo pre 25, 26 godine. Polako da idemo ka povećanju kvaliteta lige. Da Radnički iz Kragujevca, Metalac budu Čukarički, Čukarički kao Zvezda i Partizan, a večiti rivali na nivou nekih evropskih klubova", objasnio je Ivović.i dodao: "Ključ je, kolika god da bude liga, ako se bude radilo na definisanju zarada, ugovora, TV prava, stadiona... to nas podiže... Nemam problem ni sa 20 klubova, ako imaju taj nivo organizacije. Jedini provereni recept koji nismo probali je taj. Sve ostale smo probali."

Više puta tokom gostovanja u Mozzartovom podkastu Euroforija istakli su kompleksnost i širok spektar dužnosti koje sa sobom nosi zvanje prvog čoveka sportskog sektora. Jedan od njih je i prepoznavanje talenata. Naravno uz pomoć skauting službe.

"Neću biti sentimentalan ako kažem da je naš golman Ognjen Lukić koji je 2003. godište i kojeg smo mi zimus doveli kao rezervnog golmana omladinaca Grafičara i koji je 17 godina branio u jednom lideru Superlige i koji je bio naš najbolji igrač u polusezoni. Sada je prvi golman U-19 reprezentacije. Ostavio je vrhunski utisak, mislim da ima ozbiljan potencijal za kvalitetnu reprezentativnu i međunarodnu karijeru. Više sam bio fokusiran na mlađe selekcije. Iz Zvezde, što se vezng reda tiče su mi se dopala braća blizanci Mituljikić. Mislim da te momke čeka lepa karijera. Lučić i IMT-a mi je odličan igrač", obrazložio je Perović.

Dok je Perović više pratio fudbalere u drugom rangu srpskog fudbala, Ivović je više bio fokusiran na Superligu.

"Štoper Vasilije Bakić koji je bio u Inđiji, možda i otpisan. On je 2000. godište i ove godine će biti bonus. Odigrao je skoro sve utakmice i protiv slabijih i protiv jačih protivnika. Leva noga, neki profil koji se traži u Evropi, 191 centimetar visine. Mali Banjac koji je u TSC-u, koji je bio na klackalici između zvezde i TSC-a. Centralni vezni, leva noga, dao je šest, sedam golova sa te pozicije. Bio mi je interesantan golman Maslarević iz Borca iz Čačka koji je otiša u Metalac, Vasilije Đurić koji je bio u Sinđeliću, pa u Inđiji, zatim otišao u Metalac što je samo potvrda odličnog poslovanja ekipe iz Gornjeg Milanovca", rekao je Ivović.

Ovo je samo delić onoga što su u Euroforiji ispričali Ivović i Perović. Šesta epizoda našeg podkasta donosi još sijaset interesantnih tema, pitanja koja su vas uvek zanimala, ali koje niste imali kome da postavite i odgovra na ista. Koji sportski direktor, ako izuzememo večite rivale radi najbolji posao u Srbiji, kako se kreću plate fudbalera Superligaša, da li je zadatak sportskog direktora da se zahvali treneru na saradnji. O ovim, ali i mnogim drugim temama slušajte u Mozzartomom podkastu od 20.00 časova.


tagovi

euroforijapodkast

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara