(© Reuters)
(© Reuters)

Redovan mučitelj najskupljeg fudbalskog projekta: Monako promenio stil, promovisao novu zvezdu i nije dao PSŽ-u da diše

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.08.22. | 23:01

Samo 1:1 na Parku prinčeva, uz dve stative Parižana koji su izjednačili iz penala

Kost u grlu. Prvo su prekinuli dugogodišnju dominaciju francuskim fudbalom, potom bili jedni od retkih koji su ih mučili i(li) dobijali na Parku prinčeva, a da u Monakovom stilu ima nešto što ne paše Pari Sen Žermenu potvrdilo se u završnoj utakmici četvrtog kola Lige 1, pošto je odoleo prvaku države i pokazao da nije nedodirljiv kao što se činilo posle silovitog starta prvenstva.

Iz vizure Kristofa Galtijea razočaravajućih 1:1, iz perspective Pola Klemona zadovoljavajući. Mada je pitanje kako se ko oseća, domaćin je izbegao poraz iako je dugo bio u minusu, dok je sastav iz Kneževine propustio priliku da opet slavi u glavnom gradu, kao februara 2021. Iako je, ako ništa drugo, promovisao drugačiji stil i jednog fudbalera zbog kojih zaslužuje pohvale za otpor jednog od najskupljih sportskih projekata današnjice.

Izabrane vesti

Monako je stigao na derbi maltene prežaljen. Nedavno je ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona od PSV-a, u prvenstvu pobedio samo na premijeri protiv Strazbura, odirgao nerešeno sa Renom i pretrpeo katastrofu od Lansa kad je ostao bez Vandersona (crveni karton). U odsustvo startnog desnog beka, Klemen je promenio formaciju, posložio trojicu štopera (Disasi, Badiašil i Maripan), desno je desjtvovao Agilar, levo Enrike i mnogima se činilo da gosti – promenili petoricu startera u odnosu na prošlu sedmicu - samo žele da prođu sa što manje primljenih golova, posle 17 koliko je PSŽ dao od početka.

A počelo je kao u najlepšim snovima navijača Monaka. Izdržao je početne nalete šampiona i dočekao Kevina Folanda. Prvi put je zaigrao ove sezone u Ligi 1, prvi udarac uputio ka Đanluiđiju Donarumi u 20. minute i odmah ga savladao. Da simbolika bude potpuna, na prvu asistenciju Aleksandra Golovina u novom ciklusu. Nevolja crveno-belih je u saznanju se tom prilikom Nemac povredio i pet minuta kasnije je zamenjen, što je bio još jedan snažan udarac ambicijama da naprave što bolji rezultat, međutim, sastav sa stadiona “Luj Drugi” imao je čoveka koji je dejstovao kao stena na sredini terena, o koju su se mahom odbijali napadi PSŽ-a.

Ime mu je Mohamed Kamara, pre nekoliko sedmica je doveden sa zadatkom da odmenu Čuamenija po odlasku mladog veziste u Real i ako je suditi na osnovu partije na Parku prinčeva on je naredna zlatna koka Monaka. Dovede je iz Salcburga za 15.000.000 evra, ima 22 godine, a igra kao mator. Toliko zrelo da Pari Sen Žermen nije bio onako ubitačan kako inače ume da bude. Baš zbog veziste iz Malija koji je kupio lopte, sekao pasove, dobijao duele i nervirao zvezde rivala.

Možda i uticao na pad koncentracije, pa je tako Nejmar već u petom minutu zaradio žuti karton zbog guranja Folanda sa leđa, Lionel Mesi sa distance uzdrmao stativu malo pre odlaska na odmor, a iz odbitka lopta došla do Kilijana Mbapea koji je takođe pogodio okvir gola. Za potvrdu da je PSŽ sve samo ne baš miljenjik sreće, jer je od početka prošle sezone čak 27 puta pogađao okvir.

Morao je, pre ili kasnije, i mrežu. Samo ne iz igre. Iako je bio tim većeg poseda lopte i pretio na razne načine, do pogotka je stigao tako što je Nejmar iznudio penal, a potom ga i realizovao. Zanimljivo, zgrabio je loptu i nikom je nije dao, niti hje Kilijan Mbape, posle rašomonijade posle prethodnog jednaesteraca za Parižane, ličio na ucveljenu mladu. Na kraju krajeva, Nejmar je, svedielo se to nekom ili ne, izmislio stil koji mu omogućava da pratično ne greši sa 11 metara. Dovoljno samo za remi, iako je baš Mbapre malo kasnije imao šanse za preokret, ispalio osam udaraca ka Nibelu, ali ostao bez konkretnog učinka iako je Monako prethodno dao deset golova na 11 utakmica.

A Monako je u martu dobio PSŽ na svom terenu 3:0, pamti se i 3:2 iz novembra 2020. u mondenskog gradu, pa 3:3 na Parku prinčeva te godine. Sad opet…

FRANCUSKA 1 – 4. KOLO

Petak

Ajačio - Lil 1:3 (0:2)

/Bajala 84 - Jaziči 17, Bamba 43, Džalo 67/

Subota

Okser – Strazbur 1:0 (1:0)

/Peran 29/

Lans – Ren 2:1 (0:0)

/Fofana 66, Openda 70 – Labord 90+1/

Nedelja

Nant - Tuluz 3:1 (0:1)

/Žesan 50, Mohamed 55, Simon 61 - Abuhlal 15/

Brest - Monpelje 0:7 (0:5)

/Muasa 6, Vahi 10, 31, Kazri 11, Koca 25, Žermen 64, 84/

Lorijan - Klermon 2:1 (2:0)

/M;ofi 21pen, 44 - Šam 62/

Nica - Olimpik Marselj 0:3 (0:3)

/Sančez 10, 42, Tavares 37/

Troa - Anže 3:1 (1:0)

/Ripar 12, Balde 61, Odeber 82 - Dioni 67/

Rems - Lion 1:1 (1:0)

/Ito 24 - Dembele 86/

Pari Sen Žermen – Monako 1:1 (0:1)

/Nejmar 70 pen – Foland 20/




tagovi

Pari Sen ŽermenMonakoKevin FolandNejmarKilijan EmbapeMohamed Kamara

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara