Pogodak Braisa Mendesa (© Reuters)
Pogodak Braisa Mendesa (© Reuters)

Reinkarnacija najboljeg Sosijedada: Nekad Kovačević i Kaveči, sad Brais i Ojarsabal

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.10.23. | 20:40

Dve decenije posle poslednjeg slavlja u Ligi šampiona Baski savladali „srpski“ Salcburg – 2:0

Inter se provukao – Salcburg nije. Desetogodišnje odsustvo iz Lige šampiona inspirativno je delovalo na Sosijedad, koji je u velikom stilu odigrao uvodne utakmice, s tom razlikom što je naučio lekciju od pre dve sedmice kad je nadigrao viceprvaka Evrope, no mu se trijumf izmigoljio, ali je sve nadoknadio na Red Bul areni i slavljem nad najboljim timom Austrije istakao ozbiljnu kandidaturu za plasman u osminu finala Lige šampiona.

Baski su maltene rutinski slavili 2:0 i probudili duhove prošlosti, jer im je ovo prvo slavlje u eliti posle ravno 20 godina. Bio je poslednji dan septembra 2003. kad je sastav sa Anoete u Istanbulu tukao Galatasaraj 2:1, u međuvremenu je igrao i 2013, ali nikog nije dobio (samo bod protiv Mančester junajteda), a onda se u Mocartovom gradu Brais Mendes preobrazio u – Darka Kovačevića.

Izabrane vesti

Namerno pominjemo nekadašnjeg srpskog špica, jer je upravo Kovačević poveo tadašnji tim Sosijedada (jedan od najboljih u istoriji, uz onaj koji je dvaput osvojio naslov) do slavlja u Istanbulu (to je bilo posle sezone kad je činio sjajan tandem sa Nihatom Kavečijem, dovoljan da se trka sa Real Madridom za titulu prvaka, a u toj borbi posustao tek u završnim metrima), s tim da je nešto ranije zatresao i mrežu Olimpijakosa. Do ovog utorka je usamljen na listi najboljih strelaca kluba iz San Sebastijana u evropskoj eliti, a onda ga je stigao Mendes.

I to na kakav način: solo akcijom u kojoj je istrčao kontru dugu 55 metara, vodio loptu za koju se i izborio, da bi na kraju savladao Aleksandra Šlagera i pokazao da je možda najuticajniji fudbaler Imanolove ekipe. Bivši fudbaler Selte je tako krunisao sjajnu igru na Red Bul areni, započetu već u sedmom minutu kad je njegov pas pronašao Mikela Ojarsabala i omogućio kapitenu da pogodi za inicijalnu prednost.

Jeste Salcburg zaustavio Takefusu Kuba i Andera Barenećeu, ali Sosijedad je kao aždaja kojoj nikne druga glava kad joj otkinete jednu. Tako su se Brais Mendes i Ojarsabal pojavili iz prikrajka i kaznili opredeljenje Gerharda Štrubera da i ovaj put izađe „visoko“. Nijihov uticaj vidljiv je i kroz brojeve: Brais je od početka prošle sezone zaslužan za čak 26 golova (14 dao, 12 namestio) i po tome je poravnat sa Hoseluom (sada Real, ranije Espanjol) na listi španskih igrača sa najboljih ofanzivnim učinkom. A Ojarsabal igra u velikoj formi, na poslednja četiri meča dao je isto toliko golova (bio strelac i u derbiju sa Bilbaoom, ranije i dvaput protiv Hetafea) i posle pet hitaca u Ligi Evrope dodao prvenac u Ligi šampiona. Ukupno šest u međunarodnim okvirima, ali ga tu „šije“ Darko Kovačević (deset za Sosijedad u UEFA takmičenjima).

Sa dva pogotka u prvih pola sata Imanolov tim je lakše kontrolisao dešavanja na terenu, mogao još koji put da smesti loptu u mrežu, a preživeo je i kritičnu situaciju početkom drugog poluvremena, kad je Roko Šimić pao u kaznenom prostoru, sudija inicijalno pokazao na belu tačku, ali je posle gledanja snimka utvrdio da je napadač Salcburga faulirao Aleksa Remira.

Sosijedad je odigrao zrelo, toliko uverljivo da napadački potentnom timu kakav je Salcburgov nije dozvolio nijednu ozbiljnu šansu sve do nadoknade. Tako je najmlađi tim Lige šampiona anasteziran i ostao je na tri boda osvojena u sudaru sa Benfikom, uz saznanje da je ovoga puta, ipak, nadigran. Svi Srbi su bili na terenu za domaće: Strahinja Pavlović na štoperskoj, a Aleksa Terzić na poziciji levog beka igrali su sve vreme, a špic Petar Ratkov ušao početkom drugog poluvremena. Ovoga puta, bez konkretnog učinka.

---------------------------------------------------

SALCBURG - SOSIJEDAD 0:2 (0:2)

/Ojarsabal 7, Mendes 27/

Salcburg

Stadion: Red Bul Arena

Sudija: Bartoš Frankovski (Poljska)

Žuti kartoni: Sole, Pavlović, Baidu, Štruber (Salcburg), Le Norman, Mendes (Sosijedad)


 SALCBURG (4-3-1-2): Šlager – Dedić, Sole (od 46. Baidu), Pavlović, Terzić – Bidstrup (od 65. Kapaldo), Gurna Duat, Kjergor (od 46. Forson) – Gluh (od 78. Sučić) – Šimić, Konate (od 46. Ratkov).

 SOSIJEDAD (4-4-2): Remiro – Traore (od 84. Elustondo), Le Norman (od 46. Paćeko), Subeldija, Munjos – Barenećea (od 63. Fernandes), Subimendi, Merino, Mendes (od 82. Turijentes) – Kubo (od 63. Šo), Ojarsabal.

LIGA ŠAMPIONA, DRUGO KOLO

Salcburg - Sosijedad 0:2 (0:2)

/Ojarsabal 7, Mendes 27/

21.00 Inter - Benfika,



tagovi

Red Bul SalcburgSalcburgStrahinja PavlovićAleksa TerzićPetar RatkovMikel OjarzabalBrais Mendez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara