Aleksandar Dragović ©Reuters
Aleksandar Dragović ©Reuters

Rekonstrukcija Zvezdine odbrane: Dragović mogao da dođe za 40.000 evra mesečno i klauzulu od 1.200.000

Vreme čitanja: 4min | pon. 09.11.20. | 18:12

Da li će u decembru uslediti novi pokušaj?

Sa velikim osmehom na licima stručni štab, igrači i rukovodstvo Crvene zvezde su otišli na mini-pauzu, izazvanu reprezentativnim akcijama. Teško izvojevanim trijumfom nad Inđijom zasladili su šest osvojenih bodova u okviru Liga Evrope i sačuvali veliku prednost u odnosu na Vojvodinu i Partizan. Zvezda rezultatski gazi na svim frontovima, ali to ne znači da odgovorni iz Ljutice Bogdana imaju pravo da spavaju na lovorikama odličnog prolaznog vremena.

I u slučaju da dočekaju proleće u Evropi, pred crveno-belima su veliki zadaci u predstojećem zimskom prelaznom roku. Davno započeta rekonstrukcija tima Dejana Stankovića, još tokom januarskih priprema, morala bi u decembru i januaru da zahvati najosetljivije deo ekipe – poslednju liniju. Iz mnogobrojnih razloga crveno-beli razmišljaju o novoj krvnoj slici defanzivnog bedema, koji bi u bližoj perspektivi trebalo da rezultira nastavkom kontinuiteta na međunarodnoj sceni.

Izabrane vesti

Najiskusniji štoper u timu Nemanja Milunović je ušao u poslednju godinu ugovora, imaće mogućnost nekadašnji reprezentativac Srbije da već u decembru dogovori saradnju sa novim klubom. Ili da za Crvenu zvezdu u idealnom scenariju promeni sredinu uz minimalno obeštećenje. Kada se tome doda da je Miloš Degenek jako tražena roba u azijskom svetu i da se tamo ne tretira kao stranac zbog australijskog pasoša, jasno je zašto će na Marakani biti primorani da razmišljaju o jednom, a možda i dvojici proverenih centralnih defanzivaca. Momcima koji uz nesporne kvalitete treba da budu lideri odbrane, i pomognu Strahinji Erakoviću da sazri. Posebno što taj proces usled učestalih grešaka popularnog Čupe, ide jako sporo.

Trener Dejan Stanković je danima, tokom letnjih meseci, rukovodiocima kluba pričao o tehničkim mogućnostima člana Arisa Lindzija Rouza. Bio je ubeđen nekadašnji as Intera da bi reprezentativac Mauricijusa bar za 30 posto podigao defanzivne performanse srpskog šampiona. Garantovao je Stanković za Rouza, ali Crvena zvezda je u tom trenutku na platnom spisku imala trojicu centralnih defanzivaca, od koji su Milunović i Degenek imali više nego solidne ugovore.

Čekala se prodaja Degeneka, razmišljalo se o šansi koje treba da se pruži Strahinji Erakoviću, a ukazala se prilika za angažovanjem Aleksandra Dragovića, bivšeg reprezentativca Austrije. Srbin iz Beča sa velikim internacionalnim iskustvom bio je u kontaktu sa ljudima iz Crvene zvezde. I to vrlo intenzivnim kontaktima... Posle sezone sa minornom minutažom Bajer iz Leverkuzena je želeo da sa platnog spiska skine snažnog štopera rođenog 1991. godine. Svesni su u redovima Farmaceuta da neće moći da vrate uloženo u Dragovića, posebno ne u koronu periodu, kada su u brojnim klubovima mere štednje. Trabzon je bio dugo favorit za transfer Aleksandra Dragovića, turski klub je želeo da otkupi njegov ugovor, ali bivši član Austrije iz Beča, Bazela, Dinama iz Kijeva i Lestera nije želeo da ide u Tursku.

Kako se može čuti, i pored milionske plate u Leverkuzenu potajno se nadao prelasku u Crvenu zvezdu. Jer su crveno-beli preko posrednika dobili informaciju pod kojim uslovima mogu da dovedu Aleksandra Dragovića. Navodno, Leverkuzen je bio spreman da pošalje Dragovića u Beograd, ukoliko Crvena zvezda pristane da mu plaća 40.000 evra mesečno. U pitanju bi bila besplatna pozajmica, ali uz jedan uslov: srpski šampion bi bio u obavezi da tokom sezone, ili u junu otkupi Dragovićev ugovor po fiksnoj ceni od 1.200.000 evra. Austrijski štoper je vezan za Farmaceute do juna narede godine, ali da je Crvena zvezda pristala na uslove Bajera, verovatno bi Dragović produžio ugovor na još godinu dana sa nemačkim klubom. U Italiji je taj potez uobičajen i naziva se "taktičkim produženjem".

Iako niko ne spori Dragovićeve kvalitete, na Marakani su procenili da bi njegov transfer predstavljao veliki, veliki luskuz. Nije se znalo tokom leta da li će Crvena zvezda igrati u nekoj od grupnih faza evropskih takmičenja, i da li će uspeti da izdejstvuje pristojne novce od izlaznih transfera. A još jedan igrač sa velikom platom bio bi udarac za klupsku kasu.

Crvena zvezda je jednu priliku propustila, ali će novi pokušaj imati u decembru. Trener Farmaceuta Peter Boš ne računa ozbiljno na Aleksandra Dragovića. Ove sezone počeo je samo dva meča u okviru Liga Evrope protiv Slavije iz Praga i Ber Ševe.

U Bundesligi ima minimalnu minutažu, skupio je svega 59 minuta. Jasno je da će se rastati sa klubom koji ga je leta 2016. godine kupio od Dinama iz Kijeva za 20 miliona evra. Praktično, Dragoviću je ostalo još šest meseci ugovora, što ga stavlja u odličnu poziciju.

Crvena zvezda neće imati šanse ukoliko Dragović dobije ponudu iz arapskog sveta ili Kine, ali u slučaju da sportski sektor i Dejan Stanković potvrdno klimnu glavom, srpski šampion će imati aduta više u potencijalnim pregovorima. Mnogo puta tokom karijere Aleksandar Dragović je pričao o „gastrabajterskom“ snu i tome kako bi voleo da jednog dana karijeru nastavi na Marakani.

Čini se da će decembar biti idealan trenutak (najkasnije jun). Za reprezentaciju Austrije Srbin iz Beča odigrao je 82 utakmice. Bio je protivnik Orlova u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi 2010. godine.


tagovi

Aleksandar Dragović

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara