Rendžers će morati da se zadovolji uspehom na Ostrvu: Pesma Slavije u Glazgovu, Tadić dokrajčio Jang Bojs

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.03.21. | 23:03

Škoti se katastrofalnim izdanjem oprostili od Evrope, kapiten Ajaksa golom i asistencijom eliminisao Švajcarce

Stiven Džerard je na domaćoj sceni uspeo da priredi senzaciju i posle niza godina svrgne sa trona Seltik, međutim uspeh na domaćoj pozornici ostaće jedini u aktuelnoj sezoni za mladog stratega. Iako je škotski klub revanš protiv Slavije Prag u Glazgovu dočekao sa pozitivnim rezultatom u vidu remija (1:1), veoma bledo izdanje na domaćem terenu (0:2) koštalo ga je plasmana u četvrtfinale Lige Evrope.

Nagoveštaj iznenađenja predstavljao je gol Olajinke u 14. minutu. Nigerijski napadač idealno se iskrao čuvarima i sa prve stative glavom prosledio centaršut Borila sa levog boka u gol. Pogodak gostiju nije obeshrabrio Rendžers koji je odgovorio dva minuta kasnije preko Rajana Kenta, ali je njegov udarac zaustavio Kolar.

Izabrane vesti

Želeći da naprave iskorak ka narednoj fazi rivali su nastavili da traže rupu u odbrani protivnika, a najbolje prilike do odlaska na odmor imali su Morelos na jednoj i Sima na drugoj strani, ali nisu uspeli da ih pretoče u golove.

Kako je vreme odmicalo pritisak na domaći tim usled rezultatskog zaostatka je rastao, te je u 62. minutu došlo do kluminacije u vidu pogibeljnog starta Rufa nad golmanom gostiju zbog kojeg je opravdano zaradio direktan crveni karton. Engleski fudbaler je samo sedam minuta nakon ulaska u igru otvorenim đonom startovao na Kolara koji je zbog povrede potom glave iznet na nosilima, te je među stative u nastavku stao rezervni golman Vagner.

Agonija domaćina nastavila se 11 minuta ksnije drugim isključenjem pošto je Balgun zaradio drugi žuti karton, a upravo iz prekida koji je napravio nigerijski defanzivac Stančiu je udvostručio prednost i overio kartu za narednu fazu.

Dok je trajala rapsodija Čeha na Ajbroksu, svoje veče u Bernu imao je Dušan Tadić koji je odličnom partijom overio eliminaciju Jang Bojsa (2:0). Švajcarski predstavnik revanš na domaćem terenu dočekao je samo sa teoretskim šansama s obzirom na poraz (0:3) u prvom susretu, međutim nemilosrdni srpski reprezentativac asistencijom i pogotkom preuzeo je ulogu egzekutora i okončao ovosezonski internacinalni put rivala.

Rasterećeni gosti od prvog minuta utakmice u Bernu nagovestili su pristup kao da su zapravo oni u situaciji da jure zaostatak. Ofanzivno, u svom stilu, Ajaks je otvorio susret konstantno vršeći pritisak na poslednju liniju rivala što je rezultiralo greškom Švajcaraca u 21. minutu. Gravenberh je uspeo da oduzme loptu na oko 40 metara od gola rivala gurnuo je do Tadića koji je posle solo prodora uposlio Neresa, a Brazilcu nije bilo teško da iz neposredne blizine pošalje loptu u mrežu.

Već posle prvog gola gostiju, s obzirom na to da je Jang Bojsu u tom trenutku bilo potrebno pet pogodaka da prođe dalje, bio je jasan ishod dvomeča, međutim, Ajaks se nije zadovoljio minimalnom pobedom te je nastavio sa ofanzivom koju je Taljifiko mogao da pretoči u gol za 2:0, ali je njegov udarac u 39. minutu izblokirao jedan od defanzivaca domaćina.

Inicijativa tima iz Amsterdama nije jenjavala ni u drugom poluvremenu, pa je holandski klub u 49. minutu došao u priliku da udvostruči vođstvo iz jedanaesterca nakon što je Mohamed Kamara igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Odgovornost je preuzeo Dušan Tadić i rutinski matirao golmana.

Priliku da popravi uttisak i počasnim golom se oprosti od Evrope za ovu sezonu Jang bojs je imao u 54. minutu kada je Nsame zatresao mrežu, ali je pogodak nakon VAR analize poništen zbog ofsajda.

Pokušaj Kamerunca ujedno se ispostavio i kao najozbiljnija pretnja domaćina, a kako se bližio kraj susreta značajno je opadao motiv rivala da pokažu još nešto vredno pomena, svesni da su sve dileme odavno razrešene.

Istovremeno kad i Ajaks i Slavija plasman u narednu fazu pobedom (2:0) obezbedili su fudbaleri Viljareala drugi put savladavši Dinamo iz Kijeva. Španski predstavnik ponovio je rezultat iz prvog susreta, a junak nove pobede bio je dvostruki strelac Žerard Moreno koji je mrežu ukrajinskog kluba tresao u 13. i 36. minutu.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (REVANŠI)

Arsenal – Olimpijakos 0:1 (0:0), prvi meč 3:1

/El Arabi 51/

Dinamo Z. – Totenhem 2:0 (0:0), prvi meč 0:2

/Oršić 62, 83/

Molde – Granada 2:1 (1:0), prvi meč 0:2

/Valjeho ag 29, Hestad 89p – Soldado 72/

Šahtjor – Roma 1:2 (0:0), prvi meč 0:3

/Moraeš 59 – Majoral 48, 72/

Milan - Mančester Junajted 0:1 (0:0), prvi meč 1:1

/Pgba 49/

Rendžers - Slavija P. 0:2 (0:1), prvi meč: 1:1

/Olajinka 14, Stančiu 74/

Viljareal - Dinamo K. 2:0 (2:0), prvi meč: 2:0

/Moreno 13, 36/

Jang Bojs - Ajaks 0:2 (0:1), prvi meč 0:3

/Neres 21, Tadić 49p/


tagovi

AjaksRendžersSlavija PragJang BojsDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara