Slavlje igrača Rendžersa posle gola Rajana Kenta (©Reuters)
Slavlje igrača Rendžersa posle gola Rajana Kenta (©Reuters)

Rendžers se više ne plaši nikog: Kolosalni Mekgregor i “sebični“ Kent – sve je lakše kad se prođe Beograd

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.03.22. | 19:09

Na Ostrvu veruju da Policajci mogu do finala Lige Evrope, mada nisu svi pohvalno govorili o igri ekipe Đovanija van Bronkhorsta

Pirova pobeda u Beogradu ostaće kao zalog Crvenoj zvezdi za budućnost i motivacija da već naredne sezone pokuša da ode korak dalje, dok Rendžers sada može da sanja velike snove u prvom četvrtfinalu jednog evropskog takmičenja posle 14 godina, kada je Zenit stao na put najvećeg klupskog uspeha u tadašnjem Kupu UEFA.

Ostaće predmet diskusije da li je bolji tim iz dvomeča prošao dalje, ali u Glazgovu svakako više ne razmišljaju toliko o Crvenoj zvezdi koliko o predstojećem dvomeču sa Bragom u četvrtfinalu posle čega bi se eventualno išlo na pobednika dvomeča Lajpcig – Atalanta.

Izabrane vesti

Prolaz Rendžersa je u Škotskoj viđen kao vrhunski podvig i pohvale na račun ekipe Đovanija van Bronkhorsta čak su obrisale granice najvećeg rivalstva u toj zemlji. Naime, ikona Seltika Kris Saton aplauzom je pozdravio uspeh Rendžersa protiv Crvene zvezde, a posebno je istakao kvalitet vremešnog Alana Mekgregora.

“Alan je još jednom bio briljantan na golu. Svaka čast, Rendžers. Ovo je bilo lepo veče za škotski fudbal“, poručio je Saton.

Nedelja, 13.00: (11,0) Dandi (5,20) Rendžers (1,30)

Nekadašnji ofanzivac Policajaca Kris Bojd okarakterisao je ishod dvomeča sa Zvezdom kao “neverovatan uspeh“ i poručio da posle ovog rezultata nijedan protivnik neće gledati na velikana iz Glazgova kao lak plen...

“Fantastično je što se Rendžers plasirao među osam najboljih u jednom evropskom klupskom takmičenju. Zaista neverovatan uspeh. Najveću štetu Zvezdi smo napravili u prvom meču. Rendžers je tada odradio strašan posao, poraz u drugom meču nije toliko važan. Sada više niko neće želeti da igra sa Rendžersom“, rekao je Bojd i dodao:

“Sada je ova ekipa ozbiljna pretnja za sve, jer je kompaktna, a opet pokazuje izuzetnu brzinu i mogućnost transformacije u kontranapadu. Sjajnu stvar napravili su Van Bronkhorst i Rendžers, odličnu za škotski fudbal“.

S druge strane, miljenik Ajbroksa Ali Mekojst nije bio preterano impresioniran Rendžersom u duelu sa Crvenom zvezdom, ali smatra da je ekipa napravila iskorak...

“Prošli su dalje, bez da su igrali posebno dobro. Golman Mekgregor je bio fantastičan, štoperski tandem dobar, Landstram je igrao dobro. Ostatak ekipe je odigrao solidno mada mogu slobodno da kažem da je način upotrebe lopte, pogotovo u završnoj trećini, bio tek prosečan“, analizira Mekojst i nastavlja:

“Rezultat je svakako briljantan. Prvi put Rendžers je među osam posle ko zna koliko godina, to je ogroman korak napred za klub. Rezultat koji će zadovoljiti svakoga, ali da li Rendžers može bolje sa loptom u nogama? Naravno da može. Ovaj prolaz obezbeđen je u prvom meču“.

Nekadašnji reprezentativac Engleske i as minhenskog Bajerna Oven Hargrivs veruje da Rendžers posle uspešnog posla sa Zvezdom može da ode čak do finala...

“Apsolutno sam oduševljen. Iskreno, verujem da će sad apetiti porasti svima u klubu. Dosad su izgledali briljantno, čak verujem da sada mogu i do trofeja. Naravno, treba ukazati maksimalno poštovanje prema Bragi, ali Rendžers je zaista izgledao dobro dosad. Verujem da će proći (Bragu) i otići u narednu fazu. Dobra stvar je što Barselonu ili Vest Hem mogu videti tek u finalu. Iskreno, mogu da zamislim Rendžers kao iznenađenje u finalu i verujem da bi svi bili prezadovoljni“, smatra Hargrivs koji je detaljno komentarisao i rezultat meča odigranog u Glazgovu prošle sedmice.

Džejms Tavernije i Konor Goldson (©Reuters) Džejms Tavernije i Konor Goldson (©Reuters)

A, šta su rekli vinovnici Rendžersovog uspeha? Kapiten Džejms Tavernije rekao je da se njegova ekipa više nikoga ne plaši i da je sve mnogo lakše sada, kada je prevaziđena prepreka zvana Beograd.

“Ostvarili smo neverovatan uspeh, pogotovo jer smo uspešno prešli ovu prepreku i stigli do četvrtfinala. Bilo je teško veče za sve, ali to smo očekivali. Zbog toga mi je još draže što smo prošli dalje. U Beograd smo doneli neverovatnu prednost od tri gola“, rezimira utakmicu Tavernije i dodaje:

“Nismo imali sreće kod onog prvog gola Crvene zvezde, bili smo suviše mekani, ali uspeli smo da ostanemo smireni. Razgovarao sam sa momcima i uveravao ih da možemo da ostanemo hladne glave do kraja. U nastavku smo pokušavali da im limitiramo prostor za manevar što je više moguće. Mogli smo bolje da odigramo u prvom delu“.

Balast sa leđa ekipe skinuo je pogodak Rajana Kenta u 56. minutu.

“Znali smo da možemo da ih uhvatimo iz kontre, a upravo smo to i uradili. Rajan Kent je pokazao delić svoje magije, a taj gol je bio vitalan za nas. Isti nam je dao komfort da ponovo imamo tri gola prednosti“.

Posle Crvene zvezde velikanu iz Glazgova nebo je granica. Ne razmišlja se samo o trofeju osvajača Lige Evrope, već povratku u elitno društvo...

“Jasno je svima da želimo da se takmičimo sa najboljima u Evropi. Kakav bi to put bio za nas kada bismo ponovo bili deo elite. Naravno, moramo da budemo strpljivi i vidimo đšta će biti. Svakako smo uzbuđeni i više se ne bojimo nikog. Imamo dovoljno vere u sebe i ono što radimo. Ako budemo igrali dobro, možemo da se nosimo sa najboljima. To samopouzdanje je ključ daljeg uspeha. Osećamo se dobro i moramo da idemo napred, čak i kada padnemo. Samo da gledamo napred“.

Pogodak Rajana Kenta udahnuo je novi život dotad namučenom Rendžersu, koji je bio sateran u ćošak. Interesantno je kako je Kent video situaciju kada je zatresao mrežu Milana Borjana. Naime, iz solo prodora posle dodavanja Glena Kamare Kent je imao mogućnost da proigra Alfreda Morelosa, ali on priznaje da je u toj situaciji odlučio da bude sebičan i završi sve sam.

“Sreća nas je pogledala. I sam sam imao sreće da sam uspeo da postignem taj gol posle odbitka. Iskreno, nisam razmišljao o tome da proigram Morelosa. Verujem da je svako krojač svoje sudbine i sreće u fudbalu“, poručio je jedan od najboljih pojedinaca Rendžersa u ovom dvomeču i nastavlja:

“Bili smo smireni, ostali smo kompaktni pozadi. Znali smo da treba da sačekamo samo savršenu priliku da ih napadnemo iz kontre, što smo i uradili. Dobro smo se branili, a onda i napadali. Na kraju smo uzeli šta smo hteli“.

Najveći aplauz posle dvomeča dobio je veteran Alan Mekgregor. Možda jeste mator po fudbalskom stažu, ali je imao kolosalnu ulogu i najzaslužniji je što će Rendžers izaći na megdan Bragi. Ne samo zbog odbranjenog jedanaesterca Aleksandru Kataiju u prvom meču, već i zbog nebrojanih intervencija... U ovom dvomeču Mekgregor je ućutkao sve kritičare koji su poslednjih meseci verovali da nije golman dostojan zvanja startera u Rendžersu...

“Bio je neverovatan u ove dve utakmice. Već u prvom susretu odbranjen penal i nekoliko krucijalnih odbrana. Tako je bilo i u Beogradu. Svaki put kada je trebalo da bude tu – bio je. Ima ogromno iskustvo i ono se najbolje videlo u ovakvom dvomeču. Ostao je miran u fantastičnom ambijentu i pokazao da je odličan. Jako sam srećan zbog njega, ali moram da kažem da je ceo tim igrao sa mnogo karaktera. Došli su na Marakanu, u sjajnu atmosferu i prošli dalje“, rekao je Van Bronkhorst.

Na kraju, nekadašnji desni bek Rendžersa Ričard Foster kaže da više niko ne sme da potceni ovaj tim u evropskim takmičenjima...

“Prošli su Dortmund i Crvenu zvezdu, sada više ne možete tek tako da ih otpišete. No, videćemo kako će Rendžers da se snađe u novoj situaciji, da pokuša da ode do kraja u Ligi Evrope i ostane konkurentan Seltiku za titulu u prvenstvu. Uz to igraju i polufinale škotskog Kupa. Zato Van Bronkhorst mora da raspodeli teret na ceo tim“, poručio je Foster.


tagovi

Liga EvropeAlan MekgergorRajan KentGlazgov RendžersDžejms TavernijeĐovani van Bronkhorst

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara