Novi Maksimir? (©polymachine.com)
Novi Maksimir? (©polymachine.com)

Rešen 27 godina stari spor: Dinamu novi stadion, Crkvi od Zagreba 10 parcela

Vreme čitanja: 2min | sre. 21.02.24. | 14:51

Hrvatski mediji ističu ipak da je ovo izborna godina, te da sve treba uzeti sa rezervom

Istorijski dan za Dinamo, ako sve bude bilo kako treba. A, nisu baš svi toliki optimisti jer cela frtutma traje evo već 27 godina. Sada bar nema prostora za birokratske izgovore, jer premijer premijer Andrej Plenković, nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumevanju i podršci koji bi trebalo da za konačan epilog ima – izgradnju novog Maksimira.

Taj je projekat decenijama bio stopiran, jer je Katolička crkva polagala pravo na zemljište na kome se nalazi Dinamov već odavno zastareli stadion. Međutim, Crkva ga se sada odrekla, a zauzvrat je od grada dobila 10 parcela u Zagrebu. Na njima će graditi nove bogomolje, vrtiće i šta već sve ne.

Izabrane vesti

No, iz sportskog ugla najvažnije: to bi sve trebalo da stvori uslove za izgradnju novog stadona. Maksimir je zaista objekat prošlog veka, najblaže rečeno.

Međutim, ovaj „istorijski sporazum“, kako ga opisuju hrvatski mediji, tek je prvi korak, jer planom je predviđeno da se Maksimir sruši, pa da se na istoj lokaciji gradi novi objekat. Dinamo bi u međuvremenu igrao na stadionu fudbalskog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj, ali je preduslov da on bude rekonstruisan.

Taj deo posla trebalo je da počne prošle godine, ali se to nije desilo zbog peripetija oko javnog konkursa za izradu projekta. To je sada završeno, pa se čeka konkurs za izvođača radova. U najboljem slučaju, rekonstrukcija Kranjčevićeve bi počela do kraja godine i bila završena za 12 meseci. Dakle, u najboljem scenariju Modri bi tamo mogli da se usele krajem 2025.

Pod pretpostavkom da se u međuvremenu reši sva dokumentacija tada bi i moglo da počne rušenje starog Maksimira, a Dinamo bi na novi stadion mogao da se useli najranije 2028. godine. Mada, kako podsećaju lokalni mediji, u Hrvatskoj je ovo "superizborna" godina (glasaće se za predsednika, članove Skupštine iliti Sabora i na kraju za Evropski parlament), tako da celu priču treba uzeti sa rezervom, jer znate već kako to ide...

Inače, Dinamo je još 2021. predstavio ideju za izgled novog Maksimira sa 34.000 mesta po dizajnu arhitekte Ota Barića i njegovih saradnika iz kompanije Polymachine. Hrvatski mediji su pisali da bi stadion gradila francuska kompanija, da bi ceo projekat koštao oko 60.000.000 evra, ali posle inflacije jasno je da bi ta suma bila značajno veća.

Kako bilo, i fotografije iz ovog teksta – koje je te 2021. godine zvanično predstavio Dinamo – samo su jedna od ideja, a kako bi na kraju izgledao Maksimir tek bi trebalo da bude utvrđeno. Gore od ovog danas svakako ne može, jer iako su i Dinamo i hrvatski fudbal generalno u poslednjoj deceniji beležili zaista impresivne rezultate aktuelni Maksimir je zaista ruglo od stadiona.


tagovi

MaksimirDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara